Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

Jadalnio-kuchnia i stół >

KrystynkA, powiem Ci, że drewno też może być luksusem i też może...

Jagoda39, 16.08.2017 | czytaj dalej


dieta bezglutenowa >

Czy nie jeść glutenu, to powinien być wniosek alergologa, albo dietetyka. Ja...

maniotek, 14.08.2017 | czytaj dalej


Marki sprzetu kuchennego >

ciekawe rzeczy można znaleźć też na www.galerialucznik.pl nie wiem czy znacie, ale...

basiaczek, 14.08.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1944, wpisów: 29721
najnowszy wpis: 16.08.2017 00:38

Mamy 26973 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Wasze przepisy

FORUM kuchnia+ BIAŁKA Z JAJ

jacek1f

postów: 2296

25.02.2009 15:28

ja jestem za 1/2 masla niz za margaryna - zawsze ;-)

KATARZYNKA

postów: 760

24.02.2009 17:50

Miałam na myśli dokładnie to ciasto jakie podał MarcinO. Tyle, że ja dodaję 0,5 kostki masła. Reszta zgadza się w 100. Ciekawe czy taka różnica w ilości tłuszczu jest bardzo odczuwalna w smaku? Chyba to sprawdzę. :)

Ps. Dzięki MarcinO za wyręczenie w podaniu przepisu. :)

MarcinO

postów: 415

24.02.2009 09:23

jak zostanie Wam dużo białek, to polecam ciasto "Piegusek":

Składniki:

1 szklanka białek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka maku
1 roztopiona margaryna
sól, ulubione bakalie

Ubić białka dodać cukier i ubić na sztywno, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia a następnie mak, ostudzoną roztopioną margarynę, szczyptę soli i ulubione bakalie. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Banalne a bardzo smaczne. Zawsze u mnie pojawia się w karnawale, bo dużo białek zostaje po smażeniu faworków;)

Pozdrawiam

jacek1f

postów: 2296

24.02.2009 08:32

no, jak inne rzeczy - bezpiecznie do 3 miesiecy pewnie.

KATARZYNKA

postów: 760

23.02.2009 21:15

Oprócz bezików polecam też "babkę makową". Wpadłam na nią kilka lat temu, usiłując znależć jakiś sposób na zużycie zapasu białek. Proste i genialne. Przypomina mi w smaku puchaty "opłatek". Można ją znależć w książkach o kuchni polskiej. Jednak w razie kłopotów chętnie przepis udostępnię. :)

post edytowany 1 raz, ostatnio 23.02.2009 21:17

migotka333

postów: 1184

23.02.2009 18:56

właśnie z myślą o bezach...
a ile max mogą być w tym zamrażalniku?

jacek1f

postów: 2296

23.02.2009 16:19

oczywiscie, porcjuj jak chcesz i mroz.
Wspaniale sie rozmrazaja, wszyscy robia - ja tez - tak od lat.

Choc wole bezy:-)

migotka333

postów: 1184

23.02.2009 16:05

Ostatnio słyszałam, że białka z jaj można mrozić.
Czy to bezpieczne?
Zawsz zotają mi, gdy robię kruche ciasto.