Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

Termometr gastronoiczny >

Jest co najmniej kilka opcji. Do domu spokojnie wystarczy sonda na 1.5m...

beks, 23.08.2017 | czytaj dalej


jakie meble do kuchni >

Ja zawsze uważałem meble na wymaiar za zbyt duży wydatek. Moim skromnym...

misio12312, 23.08.2017 | czytaj dalej


pozyczki online >

Ja polecam [url=https://aasadlabiznesu.pl/]pożyczka przez internet[/url] skorzystałam z niej miesiąc temu, Aby otrzymać...

kosmag91, 22.08.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1947, wpisów: 29737
najnowszy wpis: 23.08.2017 13:04

Mamy 26987 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Wasze przepisy

FORUM kuchnia+ ANGIELSKIE FISH & CHIPS MARCO BLUE

Marco Blue

postów: 10

13.03.2012 01:16

Składniki na 2 porcje:

1 kg obranych ziemniaków
2 filety z dorsza bez skóry i ości (ok. 200 g każdy)

Składniki na ciasto (panierkę):

160 ml piwa ciemnego belfast (nie zimnego)
100 ml wody letniej
15 g świeżych drożdży
160 g mąki
½ łyżeczki kurkumy
dodatkowa mąka do opruszenia

Sposób przygotowania:

Do garnka wlewamy litr oleju, lub, jeśli to możliwe, używamy fryturę. Ziemniaki kroimy na frytki o grubości środkowego palca. Olej powinien mieć około 180°C (nie dymiący). Frytki osuszamy na ręczniku, wkładamy do gorącego oleju i smażymy do chwili, aż będą miękkie w środku (ale nie zrumienione - musimy wyjąć frytkę i sprawdzić organoleptycznie).
Do miski wkładamy 5 ręczniczków papierowych i odcedzamy zblanszowane frytki. Odstawiamy je, aby ostygły. Drożdże kruszymy do czystej miski, wlewamy wodę i piwo. Odstawiamy w ciepłe miejsce, aby się zaczęło delikatnie pienić. Dodajemy mąkę i kurkumę, trzepaczką ubijamy tak, żeby nie było grudek. Rybę suszymy w papierowym ręczniku, obtaczamy w suchej mące, której nadmiar otrzepujemy tak, by ryba była pokryta jedynie cieniutką warstwą. Fileta obtaczamy w cieście. Zanurzamy powoli w gorącym oleju, trzymając koniec ryby i puszczamy (jak byśmy za szybko puścili rybę, to przykleiłaby się do spodu garnka). Po 2 minutach wkładamy frytki i smażymy. Po 6 - 8 min. wyjmujemy rybę i odsączmy na ręczniku papierowym, a frytki smażymy, aż się zrumienią i również wyciągamy je na papierowy ręcznik, aby większość tłuszczu odsączyć. Klasycznie posypujemy solą całość i skrapiamy brązowym octem. Podajemy na gorąco z Mushy Peas, czyli przegotowanym i roztartym groszkiem.