Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

Jadalnio-kuchnia i stół >

KrystynkA, powiem Ci, że drewno też może być luksusem i też może...

Jagoda39, 16.08.2017 | czytaj dalej


dieta bezglutenowa >

Czy nie jeść glutenu, to powinien być wniosek alergologa, albo dietetyka. Ja...

maniotek, 14.08.2017 | czytaj dalej


Marki sprzetu kuchennego >

ciekawe rzeczy można znaleźć też na www.galerialucznik.pl nie wiem czy znacie, ale...

basiaczek, 14.08.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1944, wpisów: 29721
najnowszy wpis: 16.08.2017 00:38

Mamy 26973 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Wasze przepisy

FORUM kuchnia+ ANGIELSKI STEAK AND ALE PIE MARCO BLUE

owocowadziewczyna

postów: 49

21.03.2012 11:46

Czy ktoś z forum, już korzystał z tego przepisu ..?? Wiecie czy jest to dobre..? Bo kiedyś zrobiłam przepis podobny z internetu gdzieś wygrzebany i niestety nie wyszło kompletnie...:(

Marco Blue

postów: 10

13.03.2012 01:18

Składniki:

2 łyżki oleju
1 kg dobrej wołowiny (może być udziec) pokroić w duże kostki
4 ząbki czosnku, wycisnąć 400g pieczarek, pokroić na ćwiartki
1 duża, grubo pokrojona cebula
2 duże marchwie, pokroić w plastry
0,5l ciemnego piwa (Belfast)
2 kostki bulionu wołowego
1 kostka bulionu warzywnego
3 łyżki mąki
0,5 łyżeczki proszku chili
2-3 łyżeczki tymianku, najlepszy świeży
300 g francuskiego ciasta
1 roztrzepane jajko

Wlać olej na patelnię, dodać wołowinę, podgrzać 4-5 minut na ostrym ogniu, zmniejszyć płomień dodać cebulę, grzybki, czosnek i podsmażyć 10 min. Wsypać chili, sól i pieprz, wymieszać i po minucie wlać piwo. Następnie dodać kostki wołowe i warzywne, dodać marchew i podgotować wszystko przez 10 minut. Wszystko przelać do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C na 1,5 godz. Mąkę rozrobić z wodą. Po wyznaczonym czasie wyjąć z piekarnika i od razu wlać mąkę z wodą, cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Odstawić, aby się schłodziło. Bierzemy 2 lub 3 foremki (zależy od rozmiaru) mniej więcej 20 cm na 5 cm głębokości i wykładamy spód ciastem francuskim (mocno schłodzonym). Chochlą nabieramy mięsa z sosem i napełniamy foremki po sam czubek ! Przekrywamy powierzchnię cienkim ciastem i zagniatamy brzegi palcem, uszczelniając naszego paja. Okrawamy brzegi ciasta aby utrzymać okrągłość, cieniutko smarujemy jajkiem i wkładamy do rozgrzanego do 190°C piekarnika na około 20 - 25 min. Czekamy aż się ładnie zarumieni powierzchnia naszego paja. Wyciągamy i ostrym nożem kroimy na 4 części. Dużą łyżką nakładamy na talerz i serwujemy na gorąco.http://www.marcoblue.pl