Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

Śledź pod futrem >

Jak to taki przepis "na bogato", dorzuciłabym tu jeszcze coś chrupiącego, na...

NickyBalboa, 17.08.2017 | czytaj dalej


Catering na festyn w Warszawie >

Grill to bardo dobry pomysł. Szczególnie,że kazdy to lubi :) Jeśli jest...

zdrowitka, 17.08.2017 | czytaj dalej


Jadalnio-kuchnia i stół >

KrystynkA, powiem Ci, że drewno też może być luksusem i też może...

Jagoda39, 16.08.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1945, wpisów: 29724
najnowszy wpis: 17.08.2017 12:48

Mamy 26974 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Wasze przepisy

FORUM kuchnia+ Angielski FISH PIE

Marco Blue

postów: 10

13.03.2012 01:05

Danie na 4 osoby

Składniki:

200g filetu z łososia
200g soli (ryba)
100g krewetek (opcjonalnie)
150g świeżego tuńczyka
100g łososia wędzonego
3 jajka ugotowane na twardo
duży pęczek szczypiorku
700ml śmietany 30%
2 szkl. tartego żółtego sera typu radammer
1 bulionetka drobiowa
ok. 1 kg ziemniaków obranych i ugotowanych
2 łyżki krojonego świeżego koperku
sól, czarny pieprz do smaku

Do garnka wlać śmietanę, bulionetkę i podgotować (zredukować) aż zgęstnieje. Odłożyć i wmieszać świeży koperek. Pokroić wybrane ryby w kostki 2 cm x 2 cm i rozrzucić razem z krewetkami równomiernie w żaroodpornym naczyniu o wymiarach ok. 20 x 30 cm. Polać na to przygotowaną wcześniej śmietanę. Ugotowane jajka kroimy na ćwiartki i układamy na wierzch, wszystko posypujemy pokrojonym szczypiorkiem a następnie żółtym serem. Ziemniaki ugniatamy na pure, dodajemy odrobinę masła, mleka i białego pieprzu i rozsmarowujemy na górze naczynia łyżką, aby powstała równomierna warstwa ok. 1-1,5 cm grubości. Widelcem drapiemy całą powierzchnię, dzięki temu ona będzie bardziej chrupka. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika 200°C na ½ godziny, aż góra będzie zarumieniona.