Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

Termometr gastronoiczny >

Taki do sprawdzania temp. potraw, zwykle mięs poddawanych obróbce termicznej (zwykle pieczenie)....

kipson, 18.08.2017 | czytaj dalej


Jakie garnki na lata? >

Ja polecam niemieckie garnki ELO. Odkryłam je jak przyjechałam do męża na...

Kami30, 18.08.2017 | czytaj dalej


Śledź pod futrem >

Jak to taki przepis "na bogato", dorzuciłabym tu jeszcze coś chrupiącego, na...

NickyBalboa, 17.08.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1946, wpisów: 29726
najnowszy wpis: 18.08.2017 12:28

Mamy 26979 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Kącik zdrowia

FORUM kuchnia+ Alkohol w potrawach

magdafras

postów: 12

24.10.2014 11:33

JA uwielbiam ciasta z winem:) ale zawsze część wypijam przy gotowaniu;)

jacek1f

postów: 2296

21.03.2012 21:02

poetórze, bo to BARDZO ważne - ani malutkim dzieciom ani alkoholikom w leczeniu - NIE WOLNO.
I już.

owocowadziewczyna

postów: 49

21.03.2012 20:58

Myślę,:) ze to czy abstynent czy nie to nie ma różnicy bo w potrawach tego alkoholu dodaje sie dla lepszego efektu i skamu... wiec nie powinno to nikomu przeszkadzać.

Grillcenter_pl

postów: 32

02.11.2011 15:05

No to się zgadza,nie wolno serwować takich dan dzieciom,nie jest to wskazane. Ale dla dorosłych,czemu nie. Ważne aby było smaczne.

jacek1f

postów: 2296

08.10.2011 10:22

to nie jest do konca tak z tym alko:-) ale nie wnikajac w trudne szczegoly - nie woplno serwowac potraw z uzyciem alkoholu - czy dodatkiem malym - alkoholikom wlasnie i dziciom malym.
Reszta - hulaj dusza!

Nejt

postów: 38

07.10.2011 16:00

Alkohol wyparuje, zostanie smak, wynik na alkomacie 000, no chyba że nie masz zamiaru tego redukować, w takim wypadku zrobisz sobie drinka z mięsem itp.

Ja jednak zdania jestem takiego - jeśli tym abstynentem jest dziecko to raczej szukajmy innej formy "dosmaczania". Pozdrawiam

Elucha

postów: 1

07.10.2011 14:50

Witam,
mam w rodzinie alkoholowego abstynenta. Czy mogę używać alkoholu (najczęściej jest to wino) w potrawach, np. przygotowując gotowane sosy, czy do podlewania mięsa w trakcie pieczenia? Doszły mnie słuchy, że tenże alkohol w trakcie obróbki termicznej wyparowuje i zostaje sam "smaczek". Czy to prawda? Czy jednak może mojemu abstynentowi zagrozić?
Dziękuję za informację, Elucha