Widelcem po mapie

ostatnio na forum >>

Witam >

Witam miło tych zarejestrowanych i niezarejestrowanych.

jagodka8, 17.10.2017 | czytaj dalej


Szykuj się o depilacji laserowej pod okiem speca >

Podobno też nie na każdy rodzaj włosów dobrze działa i potrzeba kilka...

Katitcu, 17.10.2017 | czytaj dalej


Czy grzyby mają wartości odżywcze? >

Większości można się spotkać z opiniami, że nie mają, ale ostatnio widziałam...

Katitcu, 17.10.2017 | czytaj dalej

w sumie tematów: 1974, wpisów: 29946
najnowszy wpis: 17.10.2017 14:54

Mamy 27171 zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli chcesz się wypowiedzieć na naszym forum zarejestruj się w serwisie.

Programy kuchni+

FORUM kuchnia+ 30 minut Jamiego

więcej >>

08.01.2016 10:05

 

Jamie jest stale obecny na naszej antenie - aktualnie emitujemy serie: Gotuj sprytnie jak Jamie i Jamie Oliver: superfood na co dzień.
Kilka innych będziemy wkrótce powtarzać. Pozdrawiam:) Admin

siwekemi

postów: 1

07.01.2016 19:05

Czy są jakieś szanse na ponowne puszczenie w kuchni + programów z Jamie Oliver?? od niedawna mam Wasz kanał i bardzo bym chciała zobaczyć wszystkie programy z Jamiego.

rzviro

postów: 212

11.03.2015 23:45

Się czepiacie tej oliwy.... :P Jak Jamie się nazywa? Olive(r), no nie? To chyba wiele wyjaśnia ;)

marysia_mb

postów: 1

14.06.2012 23:37

gatka831 napisała 24.05.2012 21:50:
Lubię bardzo Jamiego no ależ kurna jednego nie zdzierżę- tej oliwy i w to ogromnych ilościach i na wszystkim i ze wszystkim. Oglądam go z przyjemnością i mam na jedzonko wielką ochotę ale jak już leje tą oliwą to aż mnie obrzydza. Moje kubki smakowe zdecydowanie ten tłuszcz odrzucają i choćby nie wiem jaka potrawa po prostu nie tknę :( a na samą myśl aż dreszcze mam :( brrrrrrrrr :(
Sam program oceniam na 5
Mam tak samo z tą oliwą ;-) Dodajmy oliwy, teraz jeszcze trochę oliwy a na koniec skropmy oliwą. Jak to oglądam to już wiem, że teraz pora na oliwę (co za niespodzianka).
Ale sam program bardzo lubię. Mam też książkę i jest bardzo fajna.

kamilsakalus

postów: 29

12.06.2012 13:16

Myszsza, a po kiego używać kostki? Kupuje się kurczaka - robi z niego co się chce, a korpus na bulion. Po wystudzeniu bulion do woreczków po 0,5-1 litr i do zamrażalnika.

myszsza

postów: 251

12.06.2012 12:47

kamilsakalus napisał 11.06.2012 19:41:
Poza tym te kostki rosołowe co jakiś czas, z podkreśleniem, że jakieś ekologiczne. Może i ekologiczne, ale kostka rosołowa i normalne jedzenie jakby się wykluczają.
Zgadzam się co do całości, jednak na temat kostek rosołowych mam inne zdanie. Po pierwsze, sama takie robię w domu. Po drugie, można kupić w niektórych sklepach kostki, w których składzie są wyłącznie warzywa, przyprawy i trochę tłuszczu, nawet soli nie ma.

kamilsakalus

postów: 29

11.06.2012 19:41

jedyna seria z Jamie, której szczerze nie znoszę. Jamiego mogę oglądać na okrągło, ale nie tą kuchnię w 30 minut. Wiele potraw to potrawy, które je po prostu udają. Gdyby coś takiego zrobił ktoś inny, a nie Jamie to by powiedziano, że to badziew. Ostatnio rzuciłem okiem, jak robił danie, które polegało na ułożeniu na jakimś półmisku kiełek i sałaty rzymskiej. I to było danie same w sobie.
Poza tym te kostki rosołowe co jakiś czas, z podkreśleniem, że jakieś ekologiczne. Może i ekologiczne, ale kostka rosołowa i normalne jedzenie jakby się wykluczają.

gatka831

postów: 4

24.05.2012 21:50

Lubię bardzo Jamiego no ależ kurna jednego nie zdzierżę- tej oliwy i w to ogromnych ilościach i na wszystkim i ze wszystkim. Oglądam go z przyjemnością i mam na jedzonko wielką ochotę ale jak już leje tą oliwą to aż mnie obrzydza. Moje kubki smakowe zdecydowanie ten tłuszcz odrzucają i choćby nie wiem jaka potrawa po prostu nie tknę :( a na samą myśl aż dreszcze mam :( brrrrrrrrr :(
Sam program oceniam na 5

post edytowany 1 raz, ostatnio 24.05.2012 21:52

pan_latawiec

postów: 1

20.01.2012 21:45

Ola_D napisała 16.01.2012 16:44:
Seria będzie ponownie na naszej antenie już w lutym.
Pozdrawiam,
OlaD
A jest szansa żeby pojawiła się seria Jamie's Great Britain?

Jonas

postów: 3

17.01.2012 21:57

.... też oglądam/łem, to co w tym najlepsze, to prostota w przygotowaniu. Najbardziej podobają mi się jego naczynia z pchlich targów i deski do krojenia,takie rustykalne, i to właśnie jest tą prostotą.

mija

postów: 7

17.01.2012 14:47

Super :) Bardzo się cieszę :) Mogę ten program oglądać bez przerwy. Zdecydowanie jego najlepszy. I dania super. Większość już wypróbowałam. Może nie wyrabiam się w 30 min... ahahaha ale równie szybko

Ola_D

postów: 308

16.01.2012 16:44

Seria będzie ponownie na naszej antenie już w lutym.
Pozdrawiam,
OlaD

mija

postów: 7

16.01.2012 13:57

Kiedy znów będzie to w kuchnia.tv ??? zdecydowanie ostatnio brakuje programów Jamiego

apo1902

postów: 1

05.12.2011 22:10

Książka jest naprawdę świetna bardzo przejrzysta. Przepisy są opisane krok po kroku dokładnie w takiej kolejności: "co zrobić w danym momencie żeby zdążyć w 30 minut" :) Polecam gorąco mimo dość wysokiej ceny.

PoczątkującaGosposia

postów: 2

04.12.2011 11:03

Książki jeszcze nie mam, ale już zdążyłam ją przejrzeć. Pod przepisem, który można zobaczyć na kuchni TV jest oznaczenie. Najchętniej już bym leciała do empiku, by kupić książkę Jamiego, ale skądinąd wiem, że siostra ma w planach podarowanie mi jej na święta. Muszę więc czekać...
Co do samego pana Oliviera; często oglądałam kucharzy na żywo, jako że uczę się w szkole gastronomicznej. I ciężko mi było uznać któregokolwiek z telewizyjnych kucharzy za mistrza, bo zdaję sobie sprawę, że większość ich trików wcale nie daje zamierzonego efektu. Jamie jest jednak niezaprzeczalnie geniuszem. Jego luz, abstrakcyjne podejście do kuchni sprawiają, że jego programy są tak interesujące.
Jak dla mnie, urodzony mistrz.

kasia_r12

postów: 9

30.11.2011 15:02

dziękuję za odpowiedź :-)

jeszcze dziś zakupię książkę na allegro

pozdrawiam
Kasia

MaxRedaktor

postów: 174

29.11.2011 13:37

Tak, w książce są dokładnie te same przepisy co w programie.

kasia_r12

postów: 9

29.11.2011 07:49

witajcie :-)

Czy ktoś z Was kupił książkę Jamiego 30 minut ?

proszę o info czy są tam przepisy dokładnie te które idą w kuchnia tv ?
nagrywam niektóre z nich ale zaczyna mi brakować miejsca na nagrywarce, chyba kupię książkę :-)

z góry dziękuję za odpowiedź,
pozdrawiam
kasia_r12

OlaBy

postów: 2

29.10.2011 16:07

B.dziękuje

derris

postów: 1

28.10.2011 11:21

1/2 kapusty, 1 cebula, peczek pietruszki, peczek bazylii, 1/2 papryczki, 2 cytryny

OlaBy

postów: 2

27.10.2011 14:31

Czy ktoś może pamięta i mógłby napisać czy było coś jeszcze oprócz kapusty, papryczki chilli, soku z cytryny i oliwy w sałatce która robił p. J:) niestety nie pamiętam w którym odcinku 30minut?

MaxRedaktor

postów: 174

17.10.2011 14:17

Ci, co nie chcą kupować książki, kilka przepisów znajdą co środę w Gazecie Wyborczej.

post edytowany 1 raz, ostatnio 17.10.2011 14:18

Jasina

postów: 4

17.10.2011 13:46

za 2 dni polskie wydanie 30 minut! ceny od 52 do 69

kasia_r12

postów: 9

11.10.2011 12:46

naprawdę jestem wdzięczna, dziękuję :-)

napiszę po wykonaniu jak wrażenia smakowe :-)

pozdrawiam ciepło
kasia

toskaniau

postów: 41

08.10.2011 14:06

nie ma za co mersi..:) pozdrawiam..

Jasina

postów: 4

07.10.2011 18:14

pieczarki
duże, które nalezy obrać z zewnętrznej skórki
marynata:
1 ząbek zgniecionego czosnku , chili świeże lub suszone, szczypta pieprzu i soli, oliwa i sok z cytryny, posiekana natka pietruszki
nacieramy pieczaki marynatą, kruszymy cheddar do wnętrza i pod grill do piekarnika

buraczki z fetą
ugotowane i obrane buraki tarkujemy w malakserze z tarką na grube oczka, albo ręcznie
sól, pieprz, łyżka octu balsamicznego i 2 łyżki oliwy z oliwek, pół cytryny i posiekana natka pietruszki
na misce nakładamy na środek buraczków
ćwierć opakowania fetry rozkruszamy w palcach i nakładamy na buraczki, posypujemy natką dookoła i na wierzch oliwa z oliwek

kasia_r12

postów: 9

04.10.2011 20:51

ojej dziękuję za odpowiedź :-) cieszę się że ktoś napisał :-)

interesują mnie pieczone pieczarki oraz buraczki z fetą

pozdrawiam ciepło
kasia_r12

Jasina

postów: 4

04.10.2011 11:09

9 odcinek to: sandwich ze stekiem, buraki z fetą, młode ziemniaki i pieczone pieczarki.
Który chcesz przepis?

kasia_r12

postów: 9

28.09.2011 13:02

witam serdecznie,

kochani poszukuję przepisów z programu : 30 minut jamiego odcinek 9
niestety naszukałam się i nic, nawet na powtórkę programu w tv nie mogę trafić - obejrzałam końcówkę odcinka i bardzooo ciekawe ma w nim przepisy
może ktoś pomoże ?

z góry dziękuję i pozdrawiam
kasia_r12

mersi

postów: 5

20.09.2011 23:23

wielkie dzieki za info dla abi i toskaniau pozdr,ciepło i smacznie

toskaniau napisała 19.09.2011 15:34:
kliknij na ksiazke.. jest po angielsku, ale online, cala..Pozdrawiam

jamieoliver.com /jamies-30-minutes-meals/

mersi

postów: 5

20.09.2011 23:19

wielkie dzieki za info dla abi i toskaniau pozdr,ciepło i smacznie

abi

postów: 4

19.09.2011 22:03

Pizza z patelni
Ciasto: szklanka mąki z proszkiem do pieczenia, pół szklanki wody, porządna szczypta soli, trochę oliwy.
Składniki wrzucić do malaksera i wyrobić, dolać jeszcze pół szklanki wody, dosypywać mąkę żeby ciasto się nie przyczepiało do ścianek malaksera, ale było elastyczne i miękkie.
Na oprószony mąką blat położyć ciasto, rozwałkować podsypując mąką na 1-centymetrową grubość i wielkość patelni. Dno patelni polać dobrą oliwą, rozłożyć na dnie ciasto, brzegi ciasta mają zachodzić na ścianki.

Sos pomidorowy: puszkę pomidorów wrzucić do blendera, dodać szczyptę soli, jeden ząbek wyciśniętego czosnku, trochę bazylii, kilka kropli octu balsamicznego lub winnego, oliwę. Nałożyć sos na spód ciasta - niedużo, tak, żeby można rozprowadzić po cieście.

Dodatki: mozarella, zwinięte plasterki salami, parmezan i nasiona kopru włoskiego, świeża chili posiekana w plasterki.
Pizzę skropić oliwą, zwiększyć płomień, sprawdzić spód (powinien twardnieć i rumienić się), wstawić do piekarnika pod grilla.

Chyba wszystko zapisałam.

toskaniau

postów: 41

19.09.2011 15:34

kliknij na ksiazke.. jest po angielsku, ale online, cala..Pozdrawiam

jamieoliver.com /jamies-30-minutes-meals/

post edytowany 1 raz, ostatnio 19.09.2011 15:34

mersi

postów: 5

18.09.2011 20:34

witam potrzebuje przepis na pizzez patelni JAMIEGO w 30 minut lub link

abi

postów: 4

16.09.2011 22:20

Tajska pasta curry z krewetkami

Trawę cytrynową rozbić płazem noża i grubo posiekać, wrzucić do malaksera razem z czubatą łyżeczką koncentratu pomidorowego, 4 pieczonymi paprykami bez skórki, połową pęczka kolendry razem z łodyżkami (w sumie jakąś garść), 1 papryczką chili, 2 ząbkami zmiażdżonego czosnku, 2 cm imbiru, 4-5 liści limonki kaffir, zmiksować. Dodać 2 łyżki oliwy, doprawić 1-2 łyżkami sosu sojowego, sosem rybnym i łyżeczką sosu sezamowego.

Klika krewetek tygrysich wrzucić na patelnię z oliwą, dorzucić trochę pasty, podsmażyć około minuty, przełożyć do żaroodpornego naczynia, wstawić do piekarnika pod grilla.

Krewetkowe curry

Przełożyć pastę na patelnie, dodać krewetki koktajlowe albo jakieś inne (mogą być zamrożone), dodać groszek śnieżny i mleczko kokosowe, doprowadzić do wrzenia, gotować 3 minuty (albo aż groszek zmięknie), doprawić sosem sojowym, sokiem z limonki.

madlinka

postów: 8

09.09.2011 12:32

Jasinabardzo dziękuje :)

ciasto_marchewkowe

postów: 25

08.09.2011 14:54

czy ma ktoś przepis na pastę z curry, tą którą podawał z krewetkami?

Jasina

postów: 4

07.09.2011 13:54

BROWNIE - 30 minut Jamiego od. 29
2 tabliczki (200 gr) czekalady gorzkiej (zimnej) - rozbijamy o blat
250 gr masła
200 gr cukru
szpyta soli
6 płaskich łyżek kakao
imbir kandyzowany (niekoniecznie) - 1 łyżka
4 czubate łyżki mąki z proszkiem do piecznie
do maleksera
mieszamy i w trakcie dodajemy 4 jajka, ciasto ma być gładki i lejące
blaszka 20x30 i papier pod wodę, wykładamy nim foremkę
ciasto ma mieć 2cm grubości max.
na wierzch wrzucamy suszone wiśnie (ja mrożone i było ok) i orzechy
i scieramy klementynke (można dodac kawałki baiłej czekolady)
pieczemy 12-14 minut w 200 st. C, ale trzeba sprawdzić, bo mój piekarnik potrzebowała 18 minut. Tochę sie rozlewa jak jest gorące, ale jak wystygnie rewelka.

post edytowany 1 raz, ostatnio 04.10.2011 11:12

madlinka

postów: 8

03.09.2011 17:33

A ja ponowię swoją prośbę o zamieszczenie przepisu na ekspresowe brownie, jeśli ktoś ma, please:)

Dawid87

postów: 6

28.08.2011 11:00

rudi napisała 28.08.2011 00:08:
Jak ktoś nie myje mięsa, to jest mi go po prostu szkoda, naprawde. To, że Jamie nie myje mięsa , że używa za dużo oliwy to jego problem. Każdy ma swój własny rozum i poprostu da mniej tego czy tam tego. Ważne jest to, że Jego przepisy są fajne i wszystkie które wypróbowałam były świetne. :)
popieram rudiego i polecam przepisa na jego najprostszy sernik waniliowy jest boski :)

Dawid87

postów: 6

28.08.2011 10:57

toskaniau napisała 27.07.2011 23:26:
skladniki

maka, do podsypania

375 g ciasta francuskiego
jajko
12 chudych kielbasek (surowych)
400g

1 lyzeczka nasion kopru wloskiego
ser Parmezan
1 lyzeczka sezamu

posyp blat maka, cienko, tak zeby ciasto nie przywarlo.. rozloz ciasto i przekroj wzdluz na dwie jednakowe czesci.. posmaruj ciasto jajkiem, rozloz na ciasto kielbaski, w dwoch porcjach, na dwoch kawalkach ciasta.

posyp nasionami kopru i posyp Parmezanem.
zloz cisato jak na pierog, przykrywajac kielbaski. docisnij z jednej strony aby sie skleily dobrze. mozesz poprawic to widelcem, nie za mocno, zeby nie rozerwac ciasta.

posmaruj jajkiem, posyp nasionami sezamu.

teraz poprzekrajaj rulony na 10 kawalkow
posmaruj forme maslem, poukladaj buleczki i piecz 15 minut do zbrazowienia.. okolo 200-220 stopni C
podawaj cieple.

nie wiem czy o te chodzilo
ja zamiast kopru włoskiego daję kminek i posypuje czarnym sezamem :) warto spróbowć...
polecam

rudi

postów: 9

28.08.2011 00:08

Jak ktoś nie myje mięsa, to jest mi go po prostu szkoda, naprawde. To, że Jamie nie myje mięsa , że używa za dużo oliwy to jego problem. Każdy ma swój własny rozum i poprostu da mniej tego czy tam tego. Ważne jest to, że Jego przepisy są fajne i wszystkie które wypróbowałam były świetne. :)

Nora

postów: 1

16.08.2011 16:23

Hey, czy mogłby ktoś podać przepis na sałatkę z pomidorami i grzankami z odcinka 16 bodajże? Wtedy robiona była też lazania ze szparagami. Dzięki. :]

abnatasza

postów: 2

04.08.2011 19:53

ruda7373
Bardzo dziekuję za przepis na mus czekoladowy. Pozdrawiam:):):)

Abey

postów: 4

02.08.2011 14:23

dzieki :)

ten juz probowalem i niestety nie zdaje za bardzo egzaminu przy nalesnikach czy pizzy z patelni ;/

z tego co czytalem proszki do pieczenia roznia sie skladem i od tego zalezy efekt koncowy.

Ola_D

postów: 308

02.08.2011 13:30

Dzień dobry,

przepis na taką mąkę jest na stronie Kuchni.tv:
self-rising flour

Pozdrawiam,
OlaD

post edytowany 1 raz, ostatnio 02.08.2011 13:32

Abey

postów: 4

02.08.2011 13:16

ja z 30minut polecam pizze z patelni - naprawde warto sprobowac.

przy okazji pytanie:
udalo sie komus kupic w Polsce make samorosnaca? czy eksperymentowaliscie ze skladnikami? (proszek do pieczenia, sodka, sol)
jak komus udalo sie znalezc proporcje to prosilbym o podanie :)

inakes

postów: 7

29.07.2011 12:25

Może teraz się uda....Bardzo przepraszam za zamieszanie ale jest ograniczona ilość znaków na jeden wyraz więc musiałam usunąć z początku www. :)jamieoliver.com/recipes/tv-shows/30-minute-meals

inakes

postów: 7

29.07.2011 12:12

Wybaczcie...w pośpiechu zpomniałam o linku;)

inakes

postów: 7

29.07.2011 11:58

tu jest kilka przepisów z jego programu....w razie potrzeby polecam skorzystać z dobrego słownika;)

mona517

postów: 1

29.07.2011 09:03

Kto ma przepis na dorsza w panierce z programu 30 min Jamiego z dniz 26 lipca odcinek 37.
Prosze o przepis.
Anka

alice90

postów: 6

28.07.2011 23:26

jest za co

toskaniau

postów: 41

28.07.2011 23:06

nie ma za co..

alice90

postów: 6

28.07.2011 22:04

o te dzięki jeszcze raz

alice90

postów: 6

28.07.2011 22:01

dzięki za przepis

toskaniau

postów: 41

27.07.2011 23:26

skladniki

maka, do podsypania

375 g ciasta francuskiego
jajko
12 chudych kielbasek (surowych)
400g

1 lyzeczka nasion kopru wloskiego
ser Parmezan
1 lyzeczka sezamu

posyp blat maka, cienko, tak zeby ciasto nie przywarlo.. rozloz ciasto i przekroj wzdluz na dwie jednakowe czesci.. posmaruj ciasto jajkiem, rozloz na ciasto kielbaski, w dwoch porcjach, na dwoch kawalkach ciasta.

posyp nasionami kopru i posyp Parmezanem.
zloz cisato jak na pierog, przykrywajac kielbaski. docisnij z jednej strony aby sie skleily dobrze. mozesz poprawic to widelcem, nie za mocno, zeby nie rozerwac ciasta.

posmaruj jajkiem, posyp nasionami sezamu.

teraz poprzekrajaj rulony na 10 kawalkow
posmaruj forme maslem, poukladaj buleczki i piecz 15 minut do zbrazowienia.. okolo 200-220 stopni C
podawaj cieple.

nie wiem czy o te chodzilo

alice90

postów: 6

27.07.2011 14:43

toskaniau masz może przepis na kiełbaski w szlafrokach

alice90

postów: 6

27.07.2011 14:41

czekam na info

alice90

postów: 6

27.07.2011 14:40

hej mam pytanie ma któś może przepis na kiełbaski w szlafrokach??

ruda7373

postów: 1

24.07.2011 20:06

Mus czekoladowy
składniki:
200 gr gorzkiej czekolady (70%)
łyżka miękkiego masła
300 ml śmietany kremówki
laska wanilii
2 łyżki cukru
2 jajka
ulubiony alkohol
kakao
owoce

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z masłem i szczyptą soli. śmietanę roztrzepać z laską wanilii i cukrem. Do śmietany dodać 2 żółtka, ponownie ubić i dodać rozpuszczoną czekoladę (można dodać ulubiony likier, wino itp.) delikatnie wymieszać.
Na koniec dodać ubite na sztywno białka, całość delikatnie połączyć, posypać kakao i wstawić do lodówki.
Podawać z owocami.

Dziś robiłam, pycha :)))

abnatasza

postów: 2

23.07.2011 16:25

Witam!
Pamieta ktoś przepis na mus czekoladowy z odcinka 35 (sobota 23 lipca)? Byłabym bardzo wdzięczna za info:):)

marands

postów: 1

22.07.2011 15:11

Kurczak po cypryjsku.
Farsz:
suszone pomidory ze słoika
natka
bazylia
skórka z cytryny
1/2 kostki fety
2 ząbki czosnku

Siekamy , rozdrabniamy i faszerujemy 4 piersi kurczaka ze skórą.
Smażymy.
Po 10 minutach przykrywamy mokrym pergaminem i dusimy kolejne 10 minut.
Na koniec dopiekamy na chrupiąco.
Podajemy pokrojone w plastry.
Smacznego i pozdrawiam

kuchareczek

postów: 4

21.07.2011 17:45

A może ktokolwiek z Was posiada cały przepis na KURCZAKA PO CYPRYJSKU z 33 odcinka?

toskaniau

postów: 41

21.07.2011 16:51

w takim razie milego dnia zycze..:O)

jacek1f

postów: 2296

21.07.2011 15:12

hej hej ja sie nie unosze, usmiecham sie - widzialem czas, ladny dubelek:-) Tez pozdrawiam!

toskaniau

postów: 41

21.07.2011 13:14

jacek1f napisał 20.07.2011 17:06:
Przecie napisalem, tylko krocej - do zrobienia:-)
a zauwazyles ze pisalismy w tym samym czasie :O) nie ma co sie unoscic, kazdy chce dobrze dla innych. Pozdrawiam.

Pralinka

postów: 2

21.07.2011 10:58

Dziękuję gorąco wszystkim za Łososia:) teraz spróbuję się z nim zmierzyć;)!

jacek1f

postów: 2296

20.07.2011 17:06

Przecie napisalem, tylko krocej - do zrobienia:-)

toskaniau

postów: 41

20.07.2011 13:53

losos...

napisze przepis..

ale ta druga prosba..oj.. troche duzo pisania.. ale w skrocie wiele mozna.. zapisuje sobie zawsze tylko slowa kluczowe bo u Jamiego o to wlasnie chodzi zeby samemu szukac swojego smaku. Wiec jego przepisy zawsze mozna przekrecac tak jak i on to robi z innymi przepisami. Masz trzy slowa kluczowe , pomysl jak Jamie i juz masz przepis..:O)

skladniki

2 pappryki, podluzne, i peczek mlodego szczypioru
2 duze ladne i swierze hiszpanskie czerwone papryki
1 kg lososia
ze skora
1 cytryna
nasiona kopru wloskiego

polej oliwa z oliwek eytfanke. Obierz i pokroj papryki, wyjmij nasiona. pokroj szczypior.
Hszpanska papryczke poszatkuj.. obtocz lososia w oliwie na brytfanie. Posol i popieprz, polej oliwa i zetrzyj skorke z jedenj cytryny na gore.
naokolo poukladaj warzywa. wlorz do piekarnika na 14 minut, na opcje grilowanie.

wyjmij, pomalu usun skore w calosci. przeloz na wewnetrzna strone, posol, popieprz, posyp nasionami kopru wloskiego., lososia takze.. obloz gore lososia papryka i polej obficie sosem. skorke lososia odwrocona strona wloz jeszcze na 5 minut do piekarnika aby stala sie chrupiaca z dwoch stron.

wyjmij skorke, poloz na lososiu , oblej oliwa, sosem i obloz papryka..:O)

jacek1f

postów: 2296

20.07.2011 13:49

Jesli chodzi Ci o lososia upieczonego normalnie z papryka, ale potem po 15 minutach zdjeta skora - odchodzic powinna gladko, bo kladziesz do zaroodpornego skora do gory....
Potem jak zdejmiesz skore, to odwracasz ja i kladziesz jeszcze na kilka minut na lososia.
Potem lososia juz wyjmuesz,a a skore opiekasz jeszcze pod grillem na chrupko, na kratce po prostu.

Skore doprawiasz wczesniej sola i ziamami kopru wloskiego (u JO).

Pralinka

postów: 2

20.07.2011 09:41

Witam, czy mógłby mi ktoś pomóc i podać przepis na chrupiącego łososia? odcinek z poniedziałku:):) Będę bardzo wdzięczna:)

BaDmAn00

postów: 2

19.07.2011 21:33

Teraz zaczyna się program, a ja nie mam możliwości tego zanotować (makaron z bazylią, sokiem z cytryny i parmezanem, sałatka z boczkiem i jakimiś nasionami i tartinki z gruszki) czy ktoś może mi podać przepisy jak zapisze?

toskaniau

postów: 41

19.07.2011 13:13

Nie ma za co:O)

ijoga

postów: 4

19.07.2011 12:20

wielkie dzięki toskaniau o to właścnie chodziło, pozdrawiam serdecznie

toskaniau

postów: 41

18.07.2011 22:27

podejrzewam ze chodzi o makaron trapanese.

przygotuj

500 g makaronu
40g parmezanu
100 g zblanszowanych i obranych migdalow (calych)
2 zabki czosnku
1-2 hiszpanskie czerwone papryczki
2 garscie bazyli
4 sardynki w zalewie z oliwy
450 g malych pomidorkow

przygotowanie

parmezan, migdaly, czosnek, i papryczki bez nasionek zmiel w mikserze, dorzuc bazylie, sardynki, i 2/3 pomidorkow. Mieszajac dolej dwa razy troche oliwy z oliwek. ugotowany makaron dorzuc do sosu, jesli jest zbyt zwarty dolej odrobine wody z gotowania makaronu. Obloz reszta pokrojonych pomidorkow. polej oliwa z oliwek ekstra vergine i posyp swiezo startym parmezanem.

toskaniau

postów: 41

18.07.2011 21:58

nie ma za co.. polecam sie na przyszlosc.. :O) dysponuje ksiazka wiec powiedz o jaki przepis chodzi.. sycylijski makaron nic mi nie mowi..

ijoga

postów: 4

18.07.2011 20:02

dzięki toskaniau pozdrawiam
jeśli jeszcze może dysponujesz przepisem z odcinka, gdzie robił makaron po sycylijsku, to wdzięczność mija nie będzie miała granic
pozdrawiam

toskaniau

postów: 41

18.07.2011 13:17

skladniki

2 mozzarelle
100 g orzeszkow piniowych
pol glowki czosnku, obierz
75 g parmezanu
peczek mlodej swiezej bazylii
kilka listkow greckiej bazylii (jest drobniutka)
1/2 cytryny
1/2 suszonej, czerwonej hiszpanskiej papryki ostrej

oczywiscie oliwa z oliwek (litry - zart)

wykonanie

wszystko oprocz mozarelli, greckiej bazylii i oliwy wrzuc do miksera i zmiksuj (najlepszy smak otrzymasz gdy skladnki zetrzesz na mase w mozdzierzu. Pomalu dolewajac oliwe aby uzuskac mase nie za gesta, ale nie za duzo, masa musi sie laczyc w calosc a nie plywac w oliwie. Uloz mozarelle na polmisku, obtocz w pesto i obsyp bazylia..

post edytowany 1 raz, ostatnio 19.07.2011 13:12

ijoga

postów: 4

18.07.2011 07:57

witam ponownie, jeśli ktoś ma, to poprosze o przepis na sycylijskie pesto, widziałem ten idcinek już dwa czy trzy razy, ale przepisu niewidzać nigdzie,
pozdrawiam uczestników forum i wszystkuch zjadaczy - oglądaczy

toskaniau

postów: 41

17.07.2011 21:26

slawek7 napisał 17.06.2011 12:55:
Nie wiem co Wy o tym myślicie, ale przeraża mnie ilość oliwy jaką on używa w swoich programach. O tyle mnie to zaskakuje, że cały czas mówi o zdrowym odżywianiu dzieci w UK. Jeśli brać pod uwagę to że oliwa jest zdrowsza od masła czy smalcu to się zgodze że promuje zdrowe odżywianie, ale przecież są jakieś granice. Wcale nie jest tak że jeśli cos zdrowsze to można na litry to używać bo to tez jest kaloryczne. Wydaje mi się że trochę sztuczne jest to zdrowe odżywianie w wykonaniu Jamiego
a na czym ma smazyc, skoro smazy i dusi na okraglo, tak jak w polskich programach, wymysly nie z tej ziemi? maslo, smalec itp.. ja jednak wybiore Jamiego i jego oliwe z oliwek..

ijoga

postów: 4

15.07.2011 13:03

witam interesuje mnie przepis z programu 30 minut Jamiego - pesto sycylijskie

madlinka

postów: 8

15.07.2011 11:16

Czy pamięta może ktoś przepis z wczorajszego odcinka na ekspresowe brownie?

MaxRedaktor

postów: 174

13.07.2011 22:40

Odpowiedź znajdziesz w poście admina, zerknij poniżej.

Marcus1916

postów: 1

13.07.2011 18:13

Może ktoś wyjaśnić mi czemu na stronie nie ma wszystkich przepisów z 30 minut ??

rudi

postów: 9

11.07.2011 22:48

czy pamięta ktoś przepis na sos z boczkiem, który zrobił w dzisiejszym odcinku? (11.07.2011)

Kromek

postów: 7

10.07.2011 15:50

Program jest swietny .Moglbym ogladac go caly dzien ,bo energia i entuzjazm Jamiego przechodzi na ciebie ,az chce sie isc do kuchni i cos przygotowac.

Odwiedzajcie mojego Bloga : www.kromcio.blogspot.com Dzieki ;P

rudi

postów: 9

10.07.2011 15:44

I LOVE JO's recipes!

07.07.2011 11:13

 

Witam

Jakiś czas temu pytaliście o książkę z programu. Otóż mamy dobrą wiadomość. Kuchnia.tv obejmuje patronat nad polską edycją książki "30 minut w kuchni" z przepisami z programu. Książka ma się ukazać nakładem wydawnictwa Insignis Media, do końca tego roku! Jeszcze trzeba chwilkę poczekać, ale z pewnością warto.

pozdrawiam

saracenia

postów: 2

07.07.2011 08:37

Alegra napisała 03.07.2011 13:28:
Proszę:
Zapiekanka makaron z serem i kalafiorem
- 0,5 kg makaronu macaroni
- sredni kalafior (ugotowac razem z makaronem)
- kilka (ok. 6) plastow boczku uprażyć i zmiksowac z chlebem, ziolami i oliwa
- 200gr cheddara
- double carem
- dodać wody z gotowania makaronu i kalafiora
- zapiec w piekarniku

Robiłam przedwczoraj, zamiast chedara użyłam pecorino, bo nie miałam nic innego, ale wyszło pyszne.
Serdecznie dziękuję:)

anulka7

postów: 121

06.07.2011 23:10

a tu juz pisalam nie raz dla mnie Jamie jest kucharzem nr jeden i marzy mi sie by poznac tego czlowieka jest super

carnivore69

postów: 7

05.07.2011 15:58

Bardzo dobry program. Podoba mi się sposób w jaki Oliver łączy wpływy kulinarne całej Europy, tudzież również wpływy azjatyckie - a nie jak wcześniej spodziewałem się nadętej i pompatycznej mieszaniny kuchni francuskiej z włoską.

Alegra

postów: 1

03.07.2011 13:28

saracenia napisała 01.07.2011 23:42:
Niedawno oglądałam odc z zapiekanką z kalafiora i makaronu <posypaną kruszonką z czerstwego chleba> i sałatką z cykorii. Czy ktoś z Was pamięta przepis na zapiekankę?
Bardzo bym prosiła.
Proszę:
Zapiekanka makaron z serem i kalafiorem
- 0,5 kg makaronu macaroni
- sredni kalafior (ugotowac razem z makaronem)
- kilka (ok. 6) plastow boczku uprażyć i zmiksowac z chlebem, ziolami i oliwa
- 200gr cheddara
- double carem
- dodać wody z gotowania makaronu i kalafiora
- zapiec w piekarniku

Robiłam przedwczoraj, zamiast chedara użyłam pecorino, bo nie miałam nic innego, ale wyszło pyszne.

saracenia

postów: 2

01.07.2011 23:42

Niedawno oglądałam odc z zapiekanką z kalafiora i makaronu <posypaną kruszonką z czerstwego chleba> i sałatką z cykorii. Czy ktoś z Was pamięta przepis na zapiekankę?
Bardzo bym prosiła.

MaxRedaktor

postów: 174

26.06.2011 12:42

Maciek napisał 15.06.2011 09:24:
Oprócz książki mógłby wyjść pakiet DVD z odcinkami ;)
I pewnie niedługo wyjdzie. Cierpliwości :)

Dawid87

postów: 6

25.06.2011 18:02

slawek7 napisał 17.06.2011 12:55:
Nie wiem co Wy o tym myślicie, ale przeraża mnie ilość oliwy jaką on używa w swoich programach. O tyle mnie to zaskakuje, że cały czas mówi o zdrowym odżywianiu dzieci w UK. Jeśli brać pod uwagę to że oliwa jest zdrowsza od masła czy smalcu to się zgodze że promuje zdrowe odżywianie, ale przecież są jakieś granice. Wcale nie jest tak że jeśli cos zdrowsze to można na litry to używać bo to tez jest kaloryczne. Wydaje mi się że trochę sztuczne jest to zdrowe odżywianie w wykonaniu Jamiego
Tak się składa, że oliwa z oliwek jest bardzo zdrowa, jest to tłuszcz roślinny o wiele zdrowszy od zwierzęcego :P cała kuchnia śródziemnomorska opiera się na oliwie z oliwek, a już na pewno pomaga przy walce z cholesterolem :) do pieczenia, smażenia najlepiej używać oliwy z oliwek, a do sałatek i dresingów oliwy z oliwek extra vergine... Sam tak robię :D

zelka552

postów: 1

25.06.2011 14:28

Ma ktoś z wczorajszego odcinka przepis na lody?czy można malakser zastąpić zwykłym mikserem czy czymś innym?

post edytowany 5 razy, ostatnio 25.06.2011 15:18

mlodaU

postów: 1

17.06.2011 19:46

Lubię oglądać, jak Jami gotuje, podoba mi się to. Jednak też wydaje mi się, że on na litry używa oliwy. Ale cóż - trzeba się przyznać, że ekspertem nie jestem.

anulka7

postów: 121

17.06.2011 16:31

slawek7 napisał 17.06.2011 12:55:
Nie wiem co Wy o tym myślicie, ale przeraża mnie ilość oliwy jaką on używa w swoich programach. O tyle mnie to zaskakuje, że cały czas mówi o zdrowym odżywianiu dzieci w UK. Jeśli brać pod uwagę to że oliwa jest zdrowsza od masła czy smalcu to się zgodze że promuje zdrowe odżywianie, ale przecież są jakieś granice. Wcale nie jest tak że jeśli cos zdrowsze to można na litry to używać bo to tez jest kaloryczne. Wydaje mi się że trochę sztuczne jest to zdrowe odżywianie w wykonaniu Jamiego
a nie wydaje Ci sie,ze my tak z perspektywy widza widzimy,ze on tyle leje tej oliwy a w rzeczywistosci jest tego o wiele mniej sama uzywam tylko oliwy do smazenia,salatek itp i lejac ja przez "lejek"to wcale nie jest tego tak duzo jakby sie wydawalo

szczypiorek

postów: 1

17.06.2011 13:16

Jak dla mnie Jamiego jest za dużo w Kuchni

slawek7

postów: 35

17.06.2011 12:55

Nie wiem co Wy o tym myślicie, ale przeraża mnie ilość oliwy jaką on używa w swoich programach. O tyle mnie to zaskakuje, że cały czas mówi o zdrowym odżywianiu dzieci w UK. Jeśli brać pod uwagę to że oliwa jest zdrowsza od masła czy smalcu to się zgodze że promuje zdrowe odżywianie, ale przecież są jakieś granice. Wcale nie jest tak że jeśli cos zdrowsze to można na litry to używać bo to tez jest kaloryczne. Wydaje mi się że trochę sztuczne jest to zdrowe odżywianie w wykonaniu Jamiego

Maciek

postów: 1

15.06.2011 09:24

Oprócz książki mógłby wyjść pakiet DVD z odcinkami ;)

Dawid87

postów: 6

10.06.2011 15:18

kamil napisał 08.02.2011 20:02:
jak ktoś jest uparty, to sobie program po prostu nagra i już.
można nawet ściągnąć cały program ale niestety bez lektora :( a napisów tez nie ma...

Dawid87

postów: 6

10.06.2011 15:16

jestem ciekaw kiedy wyjdzie jego książka w wersji polskiej "Jamie's 30 minute meals ", może ktoś wie?

Dawid87

postów: 6

10.06.2011 15:13

kamil napisał 29.05.2011 21:55:
ja bym jeszcze dodał, że sukces Jamiego to po prostu normalność. Facet jest milionerem, ma kapitalne wykształcenie i wiedzę, ale nie pajacuje i nie robi z siebie buca podającego bułki przez bibułki.
Jego sukces to też to, że gotuje w normalnych naczyniach, nie ma wszystkiego błyszczącego i nowego. Jamie na dobrą sprawę w kuchni używa noża, deski, moździerza i w zasadzie koniec. Żadnych cudów.
no i blendera :P

rudi

postów: 9

05.06.2011 12:45

Dania, które przyrządza w swoim programie da się zrobić w 30 minut

Hestia Q-34

postów: 419

01.06.2011 10:22

Judith,wszyscy kochamy Jamie,go,za to ze jest Jamie,m i za wszystko co robi.

judith

postów: 1

31.05.2011 20:27

a ja goscia uwielbiam za prostote dan, i jego naturalnosc, juz widze jak wszyscy sterylnie zachowujecie sie w kuchni

hermania

postów: 4

30.05.2011 20:31

Magik6 bardzo dziekuję za przepis :D

Abey

postów: 4

30.05.2011 10:51

o wlasnie, o tym zapomnialem - u niego w kuchni widac, ze wszystko jest uzywane.
i mimo wszystko odnosze wrazenie, ze jamie naprawde probuje cos dobrego zrobic.
podobaly mi sie jego programy, gdzie mial wystep na scenie i zapraszal ludzi z widowni gdzie pokazywal im, ze gotowanie jest proste i fajne.

kamil

postów: 283

29.05.2011 21:55

ja bym jeszcze dodał, że sukces Jamiego to po prostu normalność. Facet jest milionerem, ma kapitalne wykształcenie i wiedzę, ale nie pajacuje i nie robi z siebie buca podającego bułki przez bibułki.
Jego sukces to też to, że gotuje w normalnych naczyniach, nie ma wszystkiego błyszczącego i nowego. Jamie na dobrą sprawę w kuchni używa noża, deski, moździerza i w zasadzie koniec. Żadnych cudów.

Abey

postów: 4

29.05.2011 20:56

hehe moze jednak nie zapominajmy, ze ten program jest dla ludzi doroslych, z wyobraznia i jakas wiedza odnosnie kuchni.
to, ze warzywa, jajka, owoce, mieso nalezy myc - wie raczej wiekszosc z nas ;)
no chyba, ze liczymy na program, ktory bedzie zaczynal sie od 'aby rozgrzac patelnie, najpierw nalezy wlaczyc palnik na kuchence gazowej - a robi sie to w nastepujacy sposob...'

co do samych przepisow to wiele z nich wyprobowalem i poza ciastami, wszystko w miare sie zgadza.
Romano - nie do konca sie z toba zgodze. sukces jamie'go polega na tym, ze gotuje z latwodostepnych produktow (w przeciwienstwie do wiekszosci).
sam gotuje bo lubie (nie to, ze od razu mi wszystko wychodzi) i staram sie ogladac rozne programy, kupowac rozne ksiazki kulinarne.
jesli chodzi o prostote przygotowania/cene/smak - jamie wygrywa jak dla mnie z wiekszoscia :)

kamil

postów: 283

28.05.2011 12:15

Hestia Q-34 napisała 27.05.2011 12:58:
Jamie jest sprytny,szybki itd,ale i tak patrze na to z przymruzeniem oka,nie biore
wszystkiego doslownie.Higiena to osobny rozdzial.Jedzac w restauracji nalykamy sie
najrozniejszych DNA,bo pan czy pani od salaty,sosu,deseru itp rozmawia i kropelki
sliny laduja w potrawie,.ale to bagatela.Gorzej,kiedy spocony kucharz wyciera czolo recznikiem i tym samym recznikiem wytrze talerz z potrawa i nam poda,albo
wyciera nos reka i jej nie myje,albo przeciaga wlosy palcami, albo drapie sie pod pacha.
Wszystko to widzielismy ogladajac programy.
Nie oplukanie tymianku jest niczym w porownaniu,ale tez slyszalam,jak Jamie
podkresla wyjmujac ziola z lodowki,ze juz je umyl i radzi by je zawinac w wilgotny
papier.Jesli chodzi o mieso,zgadza sie,nie tylko Jamie,ale nikt innty tez miesa
nie myje.
etam, marudzenie :-) Przecież wiadomo, że nie będą pokazywać w telewizji jak myje cytrynę, tymianek, albo cokolwiek innego. Bo to są kolejne cenne, sekundy i kadry, które warto na coś innego poświęcić. Ja kiedyś widziałem przypadkiem, kręcenie programu Makłowicza w Portugalii, gdzie po prostu byłem na wakacjach. Makłowicz tam robił sardynki. W telewizji to zajęło może trzy minuty, a kręcili to chyba ze trzy godziny.
Co do mycia mięsa - ja mięsa nie myję, bo po co? Po to, żeby mieć dodatkową wodę w jedzeniu? Jeżeli mięso idzie do obróbki termicznej, to jego mycie nie ma sensu, bo i po co?
Gdybym mógł to nie myłbym też owoców i warzyw do spożycia na surowo. Bo ja się bakterii i tego typu rzeczy nie boję. Poza skrajnymi przypadkami organizm sobie radzi. Ale myję to, chcąc usunąć substancje, którymi to było pryskane.
Jeżeli chodzi o wycieranie talerze tą samą ścierką co rąk, to też bez przesady. Jeżeli w kuchni były bakterie, to i tak tam wsżędzie będą, i na ścierce, i na talerzu. Natomiast zgadzam się, że takich praktyk się nie powinno pokazywać, bo są po prostu niesmaczne.

Hestia Q-34

postów: 419

27.05.2011 12:58

Jamie jest sprytny,szybki itd,ale i tak patrze na to z przymruzeniem oka,nie biore
wszystkiego doslownie.Higiena to osobny rozdzial.Jedzac w restauracji nalykamy sie
najrozniejszych DNA,bo pan czy pani od salaty,sosu,deseru itp rozmawia i kropelki
sliny laduja w potrawie,.ale to bagatela.Gorzej,kiedy spocony kucharz wyciera czolo recznikiem i tym samym recznikiem wytrze talerz z potrawa i nam poda,albo
wyciera nos reka i jej nie myje,albo przeciaga wlosy palcami, albo drapie sie pod pacha.
Wszystko to widzielismy ogladajac programy.
Nie oplukanie tymianku jest niczym w porownaniu,ale tez slyszalam,jak Jamie
podkresla wyjmujac ziola z lodowki,ze juz je umyl i radzi by je zawinac w wilgotny
papier.Jesli chodzi o mieso,zgadza sie,nie tylko Jamie,ale nikt innty tez miesa
nie myje.

osid

postów: 53

27.05.2011 10:50

a ja zauważyłem jeszcze że ten gość nic nie płucze !!! chodzi mi o zioła i mięso
ostatnio wyszedł po lubczyk na zewnątrz i od razu dodał do jedzenia a przecież mógł na niego ptak n.... lub najnormalniej w świecie był zakurzony i wypadało go przepłukać, tak samo jak wyciąga mięcho z paczki lub papieru to od razu przyprawia i myk na patelnię ?! ja tam ZAWSZE wszystko płuczę bezwzględnie bo przecież do mięsa pełno się paprochów przykleja a do tłuszczu jeszcze więcej no i pan porcjujący i pakujący mięsko na tacki niekoniecznie miał czyste łapki :)
generalnie program fajny, ale te 30 minut to też ściema, razem z żonką oglądamy program i nie raz wyłapaliśmy montaż, ostatnio Jamie układał wędlinę na desce... jeden plasterek, drugi,trzeci...myk zmiana ujęcia i już ma cały rządek :) hehe

magik6

postów: 1

27.05.2011 09:44

Kurczak po cypryjsku:farsz na ok. 4-6 porcji:suszone pomidory,sól,pieprz,natka,bazylia,troche skórki z cytryny,feta,2 ząbki czosnku,wszystko siekamy i nadziewamy farszem piersi z kurczaka

hermania

postów: 4

24.05.2011 22:00

dodam, że pracuje do 15,30 i nie będę miała możliwości obejrzenia powtórki programu :(((

hermania

postów: 4

24.05.2011 21:58

Spóźniłam się na program i nie widziałam jakich składników Jamie używa do przygotowania piersi z kurczaka z odcinka 33 "Kurczak po cypryjsku". Gdzie mogę ten przepis znaleźć???

post edytowany 1 raz, ostatnio 25.05.2011 20:32

miska

postów: 64

24.05.2011 18:29

miska napisała 24.05.2011 18:18:
Ja trafiłam na bulion warzywny w proszku i kostce Marigold w kilku warszawskich spożywczakach. Kostka ma ekstrakt drożdżowy, ale proszek - nie. Zawiera: roślinne białko hydrolizowane...
No to od razu sama sobie dopowiem, że właśnie wyczytałam, że "roślinne białko hydrolizowane" może zawierać... MSG. I jesteśmy w domu. W takim razie odpowiedź raczej brzmi: nie znalazłam jeszcze kostki ani proszku bez wzmacniaczy smaku.
;)
Pozdrowienia

miska

postów: 64

24.05.2011 18:18

Ola_D napisała 24.05.2011 16:41:
nie znalazłam jeszcze kostki bez wzmacniacza smaku - jeśli ktoś taką zna - będę wdzięczna za informację. (...)
Na pewno składniki użyte do produkcji takiej kostki muszą pochodzić z upraw ekologicznych, ale mogą niestety zawierać wzmacniacze smaku. Jeśli nie nazwane wprost glutaminianem czy inozynianem sodu, to ukryte pod mniej groźną nazwą "ekstraktu drożdżowego".
Ja trafiłam na bulion warzywny w proszku i kostce Marigold w kilku warszawskich spożywczakach. Kostka ma ekstrakt drożdżowy, ale proszek - nie. Zawiera: roślinne białko hydrolizowane, skrobię ziemniaczaną, sól morską, olej palmowy, seler naciowy, marchew, pory, cebulę, skrobię kukurydzianą, kurkumę, biały pieprz, czosnek, gałkę i kwiat muszkatołowy, natkę i lubczyk. Na dodatek występuje w wersji z obniżoną zawartością soli (fioletowe pudełko). Wegański, ekologiczny - co kto chce :)

Ola_D

postów: 308

24.05.2011 16:41

kjojik napisała 24.05.2011 15:56:
czyli nie zawiera takich cudów jak wzmacniacze smaku,
Oj, chyba nie jest aż tak różowo - nie znalazłam jeszcze kostki bez wzmacniacza smaku - jeśli ktoś taką zna - będę wdzięczna za informację.
Na pewno składniki użyte do produkcji takiej kostki muszą pochodzić z upraw ekologicznych, ale mogą niestety zawierać wzmacniacze smaku. Jeśli nie nazwane wprost glutaminianem czy inozynianem sodu, to ukryte pod mniej groźną nazwą "ekstraktu drożdżowego".

kjojik

postów: 1

24.05.2011 15:56

rebelia napisała 06.05.2011 21:48:
Uwielbiam Jamiego, ale czy ktoś może mi wytłumaczyć, czym się różni "ekologiczna kostka rosołowa" od zwykłej? :)
bardzo prosta odpowiedź, ekologiczna kostka pochodzi z upraw naturalnych, a przede wszystkim jest w 100% naturalna, czyli nie zawiera takich cudów jak wzmacniacze smaku, konserwanty, emulgatory i przeciwzbrylacze (dotyczy także produktów typu vegeta czy ostatni szał warzylion)

EKO znaczy zdrowe, podejrzewam że można ją nabyć w sklepach ze zdrową żywnością.

"ekokostkę" można wyprodukować samodzielnie, gotując esencjonalny wywar i długo go "pyrkotać" na wolnym ogniu, aż odparuje, to co zostanie, przelać do małych pojemniczków np ikea lub tupperware i zamrozić, jest zawsze kiedy potrzebny naturalny, zdrowy, ekologiczny (bo wiemy co w nim jest).

RobertoMani

postów: 8

10.05.2011 09:52

Patrząc z perpektywy brytyjczyka Jamie to świetny kucharz. Patrząc z naszego punktu widzenia normalny z troszkę ponad przeciętnymi zdolnościami. patrząc jednak przez pryzmat kucharzy francuskich i włoskich to pomocnik. Doceniam jego rolę na rynku brytyjskim gdzie walczy z fastfoodami nie przeceniam jednak jego umiejetności kulinarnych no może z wyjatkiem zdolności manualnych. Czasem błyśnie trafionym pomysłem, sam za jego podpowiedzią w piekarniku elektrycznym zastosowalem kamienną płytę i pizza wychodzi dużo lepsza. No nie tak jak z pieca na drewno, bo brak jej zapachu. Ogólnie warto oglądać.

09.05.2011 13:11

 

Witam
Jak już pisaliśmy wcześniej niestety dostaliśmy prawa do zamieszczania tylko kilku wybranych przepisów. Wiąże się to z wydaniem nowej książki Jamiego, w której znajdą się przepisy z programu.
pozdrawiam

zdzislaw2211

postów: 2

07.05.2011 07:24

wydaje mi się ze to jest krzywdzące ,jak jest to swietny program i mozna by skorzystać z tych przepisów wtedy kiedy są potrzebne ,to właśnie ich nie ma szkoda. Prosze postarajcie sie udostępnić nam te przepisy.
zdziś

rebelia

postów: 14

06.05.2011 21:48

Uwielbiam Jamiego, ale czy ktoś może mi wytłumaczyć, czym się różni "ekologiczna kostka rosołowa" od zwykłej? :)

migotka333

postów: 1184

06.05.2011 12:26

w angielskojęzycznej książce z tego programu
:-D
Przeczytaj wszystkie wpisy w tym temacie, może ktoś wpisał przepis "ze słuchu" jak oglądał program
:-)

Bogdan

postów: 1

05.05.2011 22:15

Gdzie można znaleźć przepis z programu 30 minut Jamiego odc.17 chowder

magnolia

postów: 61

05.05.2011 11:38

Z lekkim opóźnieniem, ale i mi udało się w końcu obejrzeć wczoraj odcinek :)) Program świetny! Podoba mi się strasznie jego kuchnia - to drewno, pomarańczowe cegły. Piękna. I sposoby podania potraw! Świetne pomysły. Szkoda z tym ograniczeniem publikowanych na stronie przepisów :( Mam nadzieję, że książka szybko pojawi się w polskiej wersji.

asc1902

postów: 2

04.05.2011 23:22

Właśnie tego się obawiałam, że nie da się nic znaleźć. A tu na forum też ciężko. Pasowałoby poukładać posty z przepisami odcinkami :)

migotka333

postów: 1184

29.04.2011 19:09

Przeczytaj wszystkie wpisy w tym temacie...kuchnia.tv nie dostała pozwolenia na publikację wszystkich przepisów z programu, tylko na niektóre.
Jest dostępna książka, tylko na razie w orginale.
:-)

asc1902

postów: 2

29.04.2011 10:19

Witam wszystkich, czy można gdzieś znaleźć wszystkie przepisy Jamiego, podobno było 40 odcinków "30 minu Jamiego"

anulka7

postów: 121

26.04.2011 22:37

to wiadome,ze wszystko mają "przypadkiem" hehe mi się też podobają strasznie potrawy tylko szkoda,ze mieszkamy przynajmniej ja w Pl i u nas dużo rzeczy nieosiągalnych a jak są już osiągalne to w kolosalnych cenach np zestaw kilki rożnego rodzaju papryczek chilli w auchanie ponad 15zł a różnokolorowe pomidory to nie wiem gdzie można dostać ja widziałam tylko żółte i czerwone ewentualnie pomarańczowe a super się prezentuje z czarnych i zielonych sałataka,poza tym inne składniki cięzko też dostępne i lipa bo nie można dużo przygotować:(

Naranja

postów: 3

26.04.2011 22:04

Przepisy są super, ale strasznie denerwuje mnie reklama programu. 30 minut bez montowania- gdy montaż widać na pierwszy żut oka. Poza tym, mój ulubiony motyw z programów kulinarnych "przypadkiem miałem w lodówce/spizarce...". Jak się przypadkiem ma połowę gotowych składników to i w 15 minutach mozna się zmieścić :)

zou

postów: 10

17.04.2011 13:57

Producent naczyń ceramicznych powlekanych - Florina. Ostatnio w Tesco były cudne 1 porcyjne naczyńka po 12.98 w różnych kolorach. Są rewelacyjne, można w nich podawać na desce...

rudi

postów: 9

17.04.2011 13:21

20 minut temu przygotowywałam pudding yorkshire i pieczeń
10 minut temu jadłam obiad
i to wszystko w niecałe 30 minut ;)

lopez

postów: 9

05.04.2011 21:52

Jaki koniec... Anulka nie pękaj, moze Jamie wejdzie na forum, umowi sie z nami na wodeczke... Potem seria nowych pomyslow. Baltroczyk powtarza, ze wodka jest zdrowa, jest to tozsame z moja wiedza medyczna (o;
Prace w ogrodzie wrą. Bedzie grill/wedzarnia w beczce zakopanej w ziemi. Postaram sie o fotki.
Pozdrawiam wszystkich i na zdrowie!!!

inakes

postów: 7

01.04.2011 13:39

ulla1111 napisała 28.03.2011 15:02:
Czy ktoś z Was pamieta może składniki zielonego sosu, który Jamie zrobił do pomidorków coctailowych? Pamietam, że wylał ten sos na duży biały talerz i na środku ułożył piramidkę z kolorowych pomidorków. Proszę pomóżcie!!!! Ula
Pęczek liści bazylii, szczypta soli i pieprzu, kilka łyżek dobrej oliwy extra vergine, ząbek czosnku i trochę octu z białego wina....wszystko do malaksera i gotowe! :)

post edytowany 1 raz, ostatnio 01.04.2011 13:40

anulka7

postów: 121

30.03.2011 23:54

CO SIĘ STAŁO Z JAMIEM????:(:(CZY TO KONIEC?:(

agne17

postów: 2

29.03.2011 21:50

PAŁKI Z KURCZAKA ZAPIEKANE LATWO I SZYBKO ;)))

10 PALEK Z KURCZAKA, 3 ZABKI ZGNIECIONEGO CZOSNKU, 3 LYZKI OLIWY, LYZKA MAGGIE W PLYNIE, 70 ML WODY, LYZKA MIODU, LYZKA MUSZTARDY, PIEPRZ, SZCZYPTA OREGANO I CHILI, WSZYSTKO RAZEM WYMIESZAC I ZAPIEC W NACZYNIU ZAROODPORNYM 30 MINUT PRZYKRYWAJAC FOLIA W 250 STOPNIACH, POTEM ZDJAC FOLIE I PIEC 30 MINUT W 180 STOPNIACH, SA SOCZYSTE I BAAAARDZO SMACZNE,JA NA WIERZCH KLADE ALBO KRAZKI CEBULI ALBO KRAZKI PORA, PO UPIECZENIU SA CHRUPIACE I PRZEPYSZNE W SMAKU ;))))

UPIECZONY W TEN SPOSOB KURCZAK JEST SOCZYSTY I MA SWIETNY SMAK, POLECAM 100% PRZEPIS, BARDZO LATWY A KURCZAK MA MEGA SMAK;)

agne17

postów: 2

29.03.2011 21:43

HEJ, SAMA WYPROBOWALAM KILKA PRZEPISOW JAMIEGO I SA PRZESWIETNE I PRZEDE WSZYSTKIM BARDZO LATWE W PRZYGOTOWANIU, POZDRAWIAM

anulka7

postów: 121

28.03.2011 22:39

Jamie jest super uwielbiam z nim programy jest tak pozytywnie zakręcony,ze sama jak lopez bym się z nim wódki napiła hehe
a jak oglądam ten program lub każdy inny z nim to odrazu mam ochotę zjeść coś,najbardziej podobają mi się jego sałatki aż ślinka leci

ulla1111

postów: 1

28.03.2011 15:02

Czy ktoś z Was pamieta może składniki zielonego sosu, który Jamie zrobił do pomidorków coctailowych? Pamietam, że wylał ten sos na duży biały talerz i na środku ułożył piramidkę z kolorowych pomidorków. Proszę pomóżcie!!!! Ula

lopez

postów: 9

25.03.2011 22:00

Jamie wygląda na fajnego kolesia, szczerze powiedziawszy napiłbym się z nim wódki.
popróbuje w tym roku takich beztroskich zabaw z jedzeniem w ogrodzie jak kiedyś on sam to robił. I ważne pytanie. Ktoś się orientuje czy istnieje na rynku jakiś polski producent glinianych naczyń do pieczenia/gotowania? (ale sprawdzony).
So Jammie, I have cold wodka in refrigerator... (o;

monikieta

postów: 3

25.03.2011 13:07

witam wszystkich, niestety przegapiłam wczorajszy odcinek Jamiego (odc. 37) - czy ktoś może zanotował wczorajsze przepisy??? wiem, że robił sos tatarski, sałatkę z pancettą i zapewne coś jeszcze:) będę wdzięczna...pozdrawiam

inakes

postów: 7

21.03.2011 15:47

Do Koozik:
ldużo lodu, sok z 1 cytryny, sok z jednej pomaranczy, swieża mięta i woda gazowana do uzupełnienia:)

marcinm22

postów: 13

19.03.2011 15:32

dzieki wielkie :)

rebelia

postów: 14

19.03.2011 15:24

piszę z pamięci, ten sos też mnie zainteresował, więc starałam się zapamiętać przepis.

zimny sos do makaronu:

2 żółtka, 6 łyżek oliwy, pasta bazyliowa, czyli utłuczona w moździerzu garść bazylii, sok z połowy cytryny, duża garść startego parmezanu

marcinm22

postów: 13

19.03.2011 14:28

farsz do kurczaka:
suszone pomidory + natka + bazylia
skorka cytryny + feta + 2 zabki czosnku
a reszta to juz wiadomo ;)

pamieta moze ktos skladniki do sosu ktory byl w czwartek wieczorem? (tego ktorego sie nie gotowalo a byl dobry po zetknieciu z goracym makaronem)

japciol

postów: 1

19.03.2011 14:06

a ja poproszę o przepis na tego kurczaka, który był dziś w programie, chyba to był kurczak po cypryjsku

Koozik

postów: 1

19.03.2011 13:56

Prosiłbym o przepis na ten prosty napój św. Klemensa :)

atenka

postów: 2

18.03.2011 18:49

Wielkie dzięki. Jutro wypróbuję.

ursi5

postów: 219

18.03.2011 16:08

275 g mąki wraz z proszkiem do pieczenia, 1/2 szklanki wody, trochę oliwy, sól. Ciasto po wyrobieniu trzeba rozwałkować na grubość 1 cm.

atenka

postów: 2

18.03.2011 15:16

Witam.
W tym tygodniu był odcinek, gdzie Jamie zrobił w 12 minut pizzę z patelni. Pamiętam, że była to szklanka mąki i pół szklanki wody. Czy ktoś pamięta co było dodane jeszcze do ciasta?

anulka7

postów: 121

08.03.2011 21:55

dzisiejsze przepisy Jamiego,zapisuję sobie tu,zeby się nie zapodziały:)a przy okazji moze i ktoś skorzysta bo widziałam,ze duże zainteresowanie tym programem jest:)

wołowina

mielone mięso wołowe kładziemy na patelnię na dużym ogniu trochę oliwy dodajemy,sporo soli i pieprzu,trochę tymianku
w malakserze lub ręcznie: 3 marchewki,cebula czerwona i 3 łodygi selera naciowego na plasterki
następnie do mięsa troszkę rozmarynu i 4 ząbki czosnku wyciskamy
dodajemy warzywa wcześniej pokrojone

ziemniaki

myjemy,nakłuwamy nożem,solimy trochę i do miski która nadaje się do mikrofalówki nakrywamy folią plastikową,na 15 min do mikrofalówki w między czasie rozgrzewamy blaszkę w piekarniku,bo potem je tam przełożymy dodamy rozmarynu i oliwy,ziemniki jak miękkie wyciagamy z mikrofali dodajemy soł morską pieprz,oliwę i rozmaryn układamy na blaszcze i wsadzamy do gorącego piekarnika 200C

danie z fasolki

najpierw boczek 4 plasterki wędzonego,kroimy na drobne paski,na rozgrzaną oliwę wrzucamy i podsmażamy
dodajemy półplasterki pomidorów następnie fasolę z puszki białą wraz z zalewą poźniej łyżka octu czerwonego winnego,na wierzch troszkę greckiej bazyli

sałata

masłowa i rukwia wodna układamy na talerzu,avocado nakłdamy łyżeczką kawałki miąższu,resztki z avocado oczywiście bez skóry i pestki:) do blendera na dresing 3 łyżeczki kwaśnej śmietany,3 łyżeczki soku z cytryny,trochę oliwy,szczypta soli i mielimy

na koniec mięso z warzywmi przekładamy na półmisek układamy wkoło ziemniaki nakrojone na krzyż polewamy ciut kwaśną śmietaną

i gotowe

jacek1f

postów: 2296

08.03.2011 13:43

mozna, smialo.

wiola1234

postów: 8

08.03.2011 12:57

a do tej tarty na karmel można użyc normalnego cukru,bo oczywiście u mnie w okolicy nie ma szans na cukier trzcinowy

ursi5

postów: 219

08.03.2011 10:45

Ten karmel dosyć szybko zastyga i spód nie zdąży namoknąć. A co do śnieżki, to rzeczywiście lepsza byłaby prawdziwa śmietana, ale niedawno miałam dosyć przykrą niespodziankę ze śmietanką, bo za długo ubijałam i zrobiło się masło, a że miałam zaprezentować tartę gościom, więc bałam się zaryzykować. Znawca tematu zauważyłby zamianę składników, ale ja nie miałam z tym problemu (w sensie, że goście się nie poznali) i wszystkim smakowało. Już wczoraj nie było nawet okruszków:-)

wiola1234

postów: 8

08.03.2011 10:38

Ursi5 jak wyleję ten karmel z masą bananową to to ciasto nie namoknie od tego i zrobi się zakalcownik.Dzięki za przepis

kamil

postów: 283

07.03.2011 22:40

ursi5 napisała 05.03.2011 16:29:
Jamie miał przygotowany gotowy kruchy spód, ja zrobiłam, ale nikomu nie trzeba chyba tłumaczyć, jak przygotować kruche ciasto do tarty. Podaję zatem dalej. Na patelnię wsypać 4 czubate łyżki cukru trzcinowego i zrobić karmel. Do blendera wlać 100 ml mleka, 2 pokrojone banany i wszystko zmiksować. Tę zmiksowaną masę wlać na gorący karmel i szybko wymieszać, aby rozpuścić gorący, kawalący się karmel. Masę karmelowo-bananową przelać na gotowy kruchy spód i zostawić do ostygnięcia. Pokroić 3 banany na dosyć grube, skośne plastry i ułożyć na masie karmelowej. Ubić śmietanę kremówkę (ja dałam śnieżkę) i rozłożyć na plastrach bananów. Wierzch tarty udekorować startą gorzką czekoladą. Smacznego.
fajny przepis by był, gdyby nie ta śnieżka, bo ona jest obleśna. Nie lepiej było wziąć prawdziwą śmietanę, którą i tak i tak jak śnieżkę trzeba ubijać w mikserze?

julitkamiss

postów: 2

05.03.2011 16:58

dziekuje:)

ursi5

postów: 219

05.03.2011 16:29

Jamie miał przygotowany gotowy kruchy spód, ja zrobiłam, ale nikomu nie trzeba chyba tłumaczyć, jak przygotować kruche ciasto do tarty. Podaję zatem dalej. Na patelnię wsypać 4 czubate łyżki cukru trzcinowego i zrobić karmel. Do blendera wlać 100 ml mleka, 2 pokrojone banany i wszystko zmiksować. Tę zmiksowaną masę wlać na gorący karmel i szybko wymieszać, aby rozpuścić gorący, kawalący się karmel. Masę karmelowo-bananową przelać na gotowy kruchy spód i zostawić do ostygnięcia. Pokroić 3 banany na dosyć grube, skośne plastry i ułożyć na masie karmelowej. Ubić śmietanę kremówkę (ja dałam śnieżkę) i rozłożyć na plastrach bananów. Wierzch tarty udekorować startą gorzką czekoladą. Smacznego.

julitkamiss

postów: 2

05.03.2011 16:17

podaj

ursi5

postów: 219

05.03.2011 15:53

Zrobiłam dzisiaj tartę karmelowo-bananową wg. przepisu Jamiego. Nie ma go chyba w zestawie przepisów. Chętnie podam, jeśli ktoś jest zainteresowany, bo wyszła b. dobra.

margarites2

postów: 1

05.03.2011 12:31

Witam. Mam problem ze znalezieniem odcinków 30 minut Jamiego. Nie znam nazwy potrawy, ani skąd pochodzi. Wiem np. że to sałatka, Jamie robił ją w tym tygodniu. W wyszukiwarce programów mogę cofnąć się zaledwie do wczoraj. A jak znależć starsze?

wiola1234

postów: 8

05.03.2011 08:57

myślałam ,że to tylko ja mam takie kłopoty z produktami :-),ale dobrze ,że mamy forum i możemy sobie podpowiedziec co gdzie można kupic. cholera mam dzisiaj dobrą znajomą na kolacji i nie wiem co przygotowac hmmm ?

anulka7

postów: 121

04.03.2011 21:53

aktualny przepis z właśnie kończącego się odcinka:)wybaczcie jeśli zle napisałam nazwy pisałam na szybciora

spagetti putanesca

500gramów makaronu w soli ugotowanego

sos:
tuńczyk w oleju narazie 4 łyżki samego oleju
2 suszone chili
czosnek z praski
kapary 2 łyżeczki
4 anhuas
natka siekana
tuńczyk w oliwie
płaska łyżeczka cynamonu
oliwki
3/4 litra sosu pomidorowego na wierzch natka
i gotowe

ciabata:
bułka ciabata przecięta nożem w zdłuż ale nie całkiem,skropiona oliwą,sol,pieprz,oregano,natka,czosnek,oliwy jeszcze troszkę,rozchylamy nacięcie i nacieramy w mokrym papierze do pieczenia okładamy i do piekarnika

krem czekoladowy
2 tabliczki czekolady rozbite roztopione w kąpieli wodnej,szczypta soli,klementynka(mandarynka,pomarańcza) skórka,300ml śmietany 12% i kawałek masła

sałatka
2 fenkuły
rzodkiewka z liściami
sól
dresing z 4 łyżek oliwy i cytryny

anulka7

postów: 121

04.03.2011 17:12

ja kupowałam pietruszkę tą karbowaną po 3,99,tak samo miętę najdroższa była bazylia po 4,49

magdaf

postów: 9

04.03.2011 15:41

co do świeżych ziół to ostatnio kupiłam nasiona i już kiełkują na parapecie (w tym kolendra). Poczekam kilka miesięcy i będę miała swoje. W auchanie kupowałam kiedyś kolendrę, ale ostatnio nie było. Poza tym trochę dla mnie za drogo po 5 PLN z kawałkiem, kiedy muszę mieć kilka ziół: mięta, bazylia, estragon,...
Póki co zastępuję kolendrę natką pietruszki z zamrażalnika.
Pozdrawiam wszystkie wielbicielki gotowania Jamiego!
Magda

anulka7

postów: 121

04.03.2011 15:16

wiola1234 u mnie też problem z takimi rzeczami kolendry nie widziałam w marketach ale za to w auchnie jest duży wybór ziół śweżych,a przyprawa pięciu smakach to w każdych większych marketach jest tak samo jak teraz imbir na każdym bazarku jest,chilli też tylko w auchanie kupuję,parmezan nawet w biedronce widziałam,a jagnięciny nigdzie nie widziałam u nas też choć kolega mi tu kiedyś pisał,ze w auchanie się pokazuje ja na nią u nas nie trafiłam,

wiola1234

postów: 8

04.03.2011 15:06

Magdaf dzięki za przepis.A podtrzymując temat to ja mieszkam w bardzo małej miejscowości i naprawdę mam WIELKI problem z różnymi produktami nawet nie mamy podstawowych świeżych ziół, o świeżej kolendrze to nawet nie ma co marzyc,nie mówiąc już o przyprawach (imbir,świeże chili,5-smaków itp...) parmezan,czy inne gatunki mięs np jagnięcina.Może wiecie w jakich większych marketach można tego szukac .Pozdrawiam

anulka7

postów: 121

04.03.2011 13:30

no i nie udało mi się odejrzeć wczorajszej powtórki wrrr bo musiałam wyskoczyć na zakupy jutro ostatki więc i goście:)

a co do tej zupy groszek był w strączkach na 100% bo też sobie tą zupę zapisałam,ale nie dokładnie więc dzięki magdaf za podpowiedź,a groszek cukrowy w stączkach często jest w sklepach ja widzialam w Savi i auchanie,wogóle w auchanie niesamowity wybór mrożonek ostatnio kupiłam całe podgrzybki i opieńki bo już mi się zapasy pokończyły:(więc postanowienie w tym roku 5 razy tyle grzybków zbieram:)

magdaf

postów: 9

04.03.2011 10:52

no i nie pamiętam jaki był groszek w zupie - czy zwykły zielony czy cukrowy w strączkach. A może to był groszek śnieżny czy coś takiego. Czy ktoś wie czy to nasz groszek cukrowy czy coś innego? I czy ktoś widział groszek cukrowy mrożony w sklepach? Ja nie znalazłam.

magdaf

postów: 9

04.03.2011 10:47

chyba coś pokręciłam przy sałatce, nie pamiętam co z tym dresingiem, jak ktoś wie jak powinno być - niech napisze, proszę.

magdaf

postów: 9

04.03.2011 10:46

30 min. Jamiego
Azjatycki łosoś
Składniki:
4 kawałki łososia bez ości i łusek
...

ŁOSOŚ
Naciąć skórę na głębokość 1 cm (3 nacięcia na kawałek), natrzeć łososia solą i pieprzem, przyprawą chińską 5 smaków (1 łyżeczka) i oliwą.

SOS
czerwona cebula pokrojona na ćwiartki
imbir - 2,5 cm
sok z 1 limonki
chili
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
1,5 łyżki sosu sojowego
wszystko zmiksować w blenderze
Sos wlać do naczynia żaroodpornego, skropić oliwą, włożyć rybę do sosu skórą do góry, wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 18-20 min.

ZUPA Z MAKARONEM I GROSZKIEM
5 dymek pokroić drobno, wrzucić na rozgrzany olej (2 łyżki), dodawać:
2,5 cm startego imbiru (czubata łyżeczka)
czerwone chili w plasterkach
2 przeciśnięte ząbki czosnku
szczypta 5-ciu smaków
3 czubate łyżeczki skrobi kukurydzianej
kostka bulionowa (lub domowy bulion)
zalać 900 ml wrzątku, doprowadzić do wrzenia

SAŁATKA Z KIEŁKÓW FASOLI MUNG, MANGO, ORZECHÓW NERKOWCA
paczkę orzechów uprażyć na patelni z odrobiną oliwy, jak nabiorą koloru - dodać łyżkę miodu i wyłączyć
do miski wsypać 400 g kiełków fasoli mung i natkę kolendry
mango pokroić na paski i posypać sałatkę
polać sokiem z cytryny, sosem sojowym, dodać chili pokrojone w cienkie plasterki, orzechy, polać dresingiem, mieszać przed jedzeniem

ZUPA
Dodać 200 g świeżego groszku i 2 gniazda makaronu

DESER
3 paczki sezamków zawinąć w ścierkę i potłuc o blat - posypka gotowa

Do miski wrzucić:
puszkę liczi w syropie
borówki amerykańskie pokrojone na połówki
kilka listków mięty

Do pucharków (czy misek, nie pamiętam) wkładać lody waniliowe, owoce, posypywać sezamkami - podać na stół.

ZUPA
Dodać posiekane łodyżki kolendry, sok z cytryny lub limonki - podać na stół w garnku z chochlą.

ŁOSOŚ
Wyjąć z piekarnika, podać na stół.

magdaf

postów: 9

04.03.2011 10:09

wiola, wpiszę niebawem

anulka7

postów: 121

04.03.2011 09:38

Sstien napisał 03.03.2011 22:17:
Witam znow. Zapisal ktos przepis na surowke z odcinka dzisiejszego??
z tego co pamiętam napewno rzodkiewka razem z liściami,kapusta pekińska,kawałek imbiru,kolendra,duża ilość soku z limonki,dwie nieduże chili i nie wiem co jeszcze ale dzisiaj o 12 powtórka więc jak uda mi się obejżeć to Ci dopiszę:)

Sstien

postów: 4

03.03.2011 22:17

Witam znow. Zapisal ktos przepis na surowke z odcinka dzisiejszego??

MaxRedaktor

postów: 174

03.03.2011 16:26

To już OlaD parokrotnie wyjaśniała. Pretensje możemy mieć tylko do Jamiego :/

wiola1234

postów: 8

03.03.2011 16:15

Witajcie
Magdaf będę czekała na te przepisy z odc. 19 z góry wielkie dzięki.A swoją drogą to trochę nie fair,że jedne przepisy dają ,a inne nie i to nie ma tych co są najfajniejsze.Z programu Przekręty Jamiego praktycznie wszystkie przepisy są, więc o co chodzi .

migotka333

postów: 1184

02.03.2011 12:41

Admin i Ola_D pisali poniżej, że nie otrzymali od dystrybutora pozwolenia na umieszczenie przepisów ze wszystkich odcinków, tylko z co poniektórych. Teraz pojawią się przepisy z dzisiejszego odcinka, czyli 21...a potem będzie znowu jakaś przerwa w dodawaniu przepisów.
Na stronie Jamie'go, również są podane przepisy bodajże z pięciu czy sześciu odcinków. Na każdym kroku jesteśmy zachęcani do zakupu książki, tak to już działa. Tylko czekać na polskie wydanie
:-)

ursi5

postów: 219

02.03.2011 12:09

admin. informował, że od 21 odcinka przepisy będą zamieszczane na stronie.

inakes

postów: 7

02.03.2011 12:03

Witam, szukacie przepisów z programu? wszystkie znajdziecie pod tym adresem:
www.jamieoliver.com:) Miłego gotowania:)

magdaf

postów: 9

02.03.2011 11:24

ja też szukałam przepisów w necie i nic. Chyba nie pozostaje nic innego jak notować podczas programu (ja tak robię) lub nagrywać jak ktoś ma taką możliwość. Mam te przepisy z "azjatyckiego łososia", jak przepisze na kompa, to mogę tu wkleić... Chociaż nie wszystko idealnie dokładnie zapewne zapisałam.

wiola1234

postów: 8

01.03.2011 16:43

30 min Jamiego leci przecież po 12 . Chodzi mi o odc 19 ten z tą zupa i azjatyckim łososiem

anulka7

postów: 121

01.03.2011 16:39

dzisiejszy program chyba dopiero będzie leciał z tego co wiem

wiola1234

postów: 8

01.03.2011 16:34

Witam nie mogę zdobyc przepisów z dzisiejszego programu 30 min Jamiego proszę jak te przepisy zdobyc .Wiolka

anulka7

postów: 121

01.03.2011 15:47

a ja mi się spodobała wczorajsza zupka Jamiego i mam zamiar ją niedługo zrobić choć na kostce tylko jest:P

magdaf

postów: 9

01.03.2011 13:48

Co myślicie o azjatyckim łososiu? Jak dla mnie - rewelacja. Chciałabym wypróbować natychmiast.

jacek1f

postów: 2296

27.02.2011 20:11

pełna podziwu.

Jestes pełna podziwu dla tego chlopaka.
Albo on ten chlopad jest godny podziwu, czyli zaslugije na podziw.

Godna podziwu mzesz byc tylko Ty sama i wyłącznie... dla kogos.

A CAPS LOKI uzywane sa w necie jako krzyk lub podniesiony glos - tak jakos od poczatku internetu:-) Godne podziwu?

pozdro

anulka7

postów: 121

27.02.2011 19:58

a ja jestem strasznie godna podziwnu dla tego chłopaka kurdę taki młody a tak dużo już osiągnął i ma straszną siłę przebicia postać bardzo interesującego człowieka

caraerii

postów: 1

27.02.2011 17:06

Najlepszy program!
Mój ulubiony:) uwielbiam Jamiego!

MaxRedaktor

postów: 174

26.02.2011 01:17

To następnym razem sprawdź netykietę. To podstawa.

anulka7

postów: 121

25.02.2011 22:38

Kamil kurczę często zapominam o wyłączeniu capslocka i tak wychodzi kurdę czy to aż tak przeszkadza jeśli tak to będę się kontrolować,bo na moim w którym jestem już od dwóch ponad lat żadna laska nie narzekała i się przezwyczaiłam

kamil

postów: 283

25.02.2011 22:34

anulka, z jakiego powodu piszesz wielkimi literami? Tu nikt ślepy nie jest :-)
ps.
I nikt Cię nie zlinczował. Rób w kuchni naprawdę co chcesz. Tylko nie nazywaj proszę otwierania paczek z gotowym "jedzeniem" gotowaniem.

anulka7

postów: 121

25.02.2011 22:09

MAGDAF WIESZ JA NIE MAM NIC DO SUSZONYCH ZIÓŁ BA NAWET ICH CZĘSTO UŻYWAM ALE TEN DRESING SOBIE ZROBIĘ Z BAZYLIĄ PONIEWAŻ NIE MAM ZASADZONEGO ESTRAGONU:(NO I SMAK MAM SPRAWDZONY BAZYLI:)A JEMIE MÓWIŁ,ZE JAK NAJBARDZIEJ MOŻNA ZASTĄPIĆ BAZYLIĄ,A CO DO SUSZONYCH WIESZ BOJĘ SIĘ PISAĆ BO MNIE ZLINCZOWALI NA GOTOWCACH ALE CZĘSTO KUPUJĘ GOTOWE SOSY Z KNORRA DO SAŁATEK JAK NIE MAM CZASU ROBIĆ A TAM TEŻ SUSZONE WSZYSTKO I DLA MNIE SĄ PYCHA NO ALE JAK SIĘ ZDECYDUJESZ JEDNAK NA ŚWIEŻE TO JAK MAM W POBLIŻU AUCHANA WARTO ZAJRZEĆ MAJĄ DUŻY WYBÓR ZIOŁ ŚWIEŻYCH I TANICH

magdaf

postów: 9

25.02.2011 22:05

anulka7, dresing był z estragonu, oliwa...
Jamie używa mnóstwo świeżych ziół i to jest super, ale czy myślisz, że można je zastąpić suszonymi? To już nie będzie to, ale czy warto próbować w ogóle robić taki dressing na bazie suszonych ziółek?

LunaP

postów: 7

25.02.2011 19:46

na amazonie, albo na stronie jamiego można kupić książkę z przepisami z tego programu - ciekawe, jak długo trzeba będzie czekać na polską edycję?

anulka7

postów: 121

25.02.2011 16:16

magdaf napewno mam zapisany dresing bo na szybkiego notowałam bo mi się spodobał ale co on tam dawał hmm napewno buraczki czerwone i żółte(niewidziałam takich u nas niestety)i na wierzch rzeżuchę ale kurdę nie pamiętam dokłądnie ale apetycznie strasznie wyglądała i jak dla mnie jak najbardziej zimą ok takie kolorowe rzeczy lepiej zimą smakują niż latem gdzie wszystkiego pod dostatkiem,ja właśnie robię leczo:)też kolorowe

magdaf

postów: 9

25.02.2011 14:45

tęczowa sałatka z wczorajszego odcinka
Czy ktoś pamięta co on tam wrzucał, tj. jakie warzywka? Cukinia żółta, marchew, buraczki...
Myślicie, że dobra byłaby zrobiona teraz, tj. zimą, kiedy warzywa nie są młode?
Co Wy dalibyście do tej sałatki?

PS. Jamie jest bossski!

pawelola132

postów: 3

23.02.2011 19:54

Cześć wszystkim
bardzo lubię oglądąć ten program
czy macie może wszystkie przepisy oprócz tych
które są dostępne przez administratora
z góry bardzo dziękuję
pozdrawiam

Sstien

postów: 4

23.02.2011 18:39

Lenko i anulka7 dzieki bardzo!!!

lenko

postów: 1

23.02.2011 10:58

Sstien napisał 22.02.2011 21:44:
Potrzebuje przepis z odcinka 15(teraz leci bodajze ale nie moge obejrzec ani nagrac ;/). Najlepiej to wszystko co zrobił : P
lody jogurtowe
mrożone owoce
jogurt (naturalny lub grecki)
2 łyżki miodu
poszarpana mięta

Całość ląduje w malakserze; ucieramy na gładką masę i do zamrażalnika.

puree z batatów
4 duże bataty
limonka przekrojona na pół

przepołowione bataty i limonkę umieszczamy w woreczku do mikrofali umieszczamy w kuchence na ok 15 min

po ugotowaniu, na desce siekamy pół papryczki chilli, kolendrę, dodajemy oliwy z oliwek (nie jestem pewna czy nie pojawił się tu również sos sojowy???)
Na to wykładamy ugotowane ziemniaki. Ugniatamy nożem z mieszanką przypraw. Całość skrapiamy sokiem z limonki.

zielone warzywa z dressingiem
dressing:
papryczka chilli
4 łyżki oliwy z oliwek
sos sojowy (nie pamiętam dokładnej ilości; chyba ok. 2 łyżek)
olej sezamowy (1 łyżka)

zielone warzywa:
szparagi i brokuły (z łodygami)

Gotować 2 min.
Wymieszać z dressingiem

labraks z pancettą
8 plastrów pancetty usmażyć z dodatkiem odrobiny oliwy

4 filety z labraksa oprószyć solą, pieprzem
ułożyć na patelni z pancettą skórką do dołu (95% czasu ryba powinna spędzić w tej "pozycji"), druga strona powinna się smażyć jedynie przez chwilę

Rybę ułożyć na puree z batatów

lemoniada
lód
mięta
2 cm kłącza imbiru startego na tarce (1 łyżeczka mu z tego wyszła)
puszka lemoniady
woda gazowana

anulka7

postów: 121

22.02.2011 22:27

SSTIEN JA OGLĄDAŁAM WŁAŚNIE PRZED CHWILĄ ALE KURDĘ DOKLADNYCH NIE PAMIĘTAM SKŁADNIKÓW:(WIEM,ZE ROBIL ORZEŹWIAJĄCY NAPÓJ Z CYTRYNĄ I IMBIREM Z MIĘTĄ,WARZYWA ZIELONE TZN SZPARAGI I BROKUŁU DO TEGO SOS Z CHILLI Z DODATIEM CZOSNKU,OLIWY,OLEJU RYŻOWEGO,SOSU SOJOWEGO,I PUREE ZE SŁODKICH ZIEMIAKÓW Z KOLENDRĄ,RYBA JAKĄS NIE PAMIĘTAM JAKĄ BO MI CÓRCIA NIE DAWAŁA OBEJŻEĆ:(RYBA NAPEWNO BYŁA SMAŻONA Z BOCZKIEM I POTEM UKŁADANA NA TYM PUREE I LODY WRZUCIŁ DO MALAKSERA MIESZANKĘ OWOCÓW BODAJŻE LEŚNYCH MROZONYCH POTEM DODAŁ ALBO ŚMIETANĘ ALBO JOGURT (SAMA SIĘ WKURZYŁAM,ZE NIE ZAUWAŻYŁAM DOKŁADNIE BO CHCIAŁAM ZROBIĆ)RAZEM TO ZMIKSOWAŁ I DO ZAMRAŻALKI

Sstien

postów: 4

22.02.2011 21:44

Potrzebuje przepis z odcinka 15(teraz leci bodajze ale nie moge obejrzec ani nagrac ;/). Najlepiej to wszystko co zrobił : P

dębowakuchnia

postów: 8

19.02.2011 13:26

jurasC2 -wielkie dzieki, nie zdążyłam jeszcze poszperać po necie;)

urszulkak1

postów: 3

18.02.2011 00:45

[Do Monikiety] Serdecznie dziękuję za przepis.Pozdrawiam.

monikieta

postów: 3

17.02.2011 22:11

[urszulkak1 napisała 16.02.2011 11:54]
Cześc ,czy ktoś pamięta przepis na sos do kaczki z odcinka 7 lub 8.Kaczka była serwowana z grzankami .

Kaczka była doprawiana solą, pieprzem, chińską przyprawą 5 smaków, oliwą i tymiankiem (suszonym lub świeżym). Następnię należy naciąc skórę i smażyc skórą do dołu, by wytopic tłuszcz.
Posiekac miętę (ok. 2 łyżek) + chilli - odłożyc trochę do dekoracji, a resztę wymieszac z sokiem z 1/2 cytryny, oliwą, solą i pieprzem. Kaczkę pokroic w plastry i moczyc w sokach z mięsa i w dressingu, obłożyc grzankami i posypac z wysoka odłożoną chilli z miętą i oliwą.
Smacznego:)

post edytowany 1 raz, ostatnio 17.02.2011 22:16

jurasC2

postów: 1

17.02.2011 19:58

dębowakuchnia napisała 17.02.2011 19:23:
nooo ładnie......a ja myslałam, że jak macie program to i prawa do wszystkich przepisów....no to sobie pogotowałam;/....nic nie mam zapisane:( bo sądziłam ze pojawi sie na stronie, ale dobrze ze juz wiem..od dzis notuje!
...może pomogę ;)) http://www.youtube.com/watch?v=Gv766GaFRNU

dębowakuchnia

postów: 8

17.02.2011 19:23

nooo ładnie......a ja myslałam, że jak macie program to i prawa do wszystkich przepisów....no to sobie pogotowałam;/....nic nie mam zapisane:( bo sądziłam ze pojawi sie na stronie, ale dobrze ze juz wiem..od dzis notuje!

Ola_D

postów: 308

17.02.2011 09:47

dębowakuchnia napisała 16.02.2011 19:03:
witam, mam pytanie (bo na innym wątku juz admin wyjaśnił, jak bardzo obwarowane prawnie i licencyjnie) są programy Jamiego....SKORO razem z programem otrzymujecie Panstwo instrukcje co do drukowania tekstów (przepisów) na stronie kuchni tv, to dlaczego pojawiaja sie one z TAKIM WIELKIM OPÓŹNIENIEM???? jeden z najpopularniejszych programów, a w wyszukiwarce kilka pierwszych przepisów....Nie notuje , żeby w spokoju i relaksie sobie obejrzeć program, a potem się wkurzam, bo przepisu na stronie nie ma i nie ma...jest szansa, byscie byli na bieząco????pozdr
Dostępne przepisy do 30 MINUT JAMIEGO ukazują się równolegle z emisją odcinków. Ale ponieważ - jak pisaliśmy - nie otrzymujemy praw do wszystkich przepisów z wszystkich odcinków, umieszczamy te, które nam udostępniono. Teraz nastąpi dość długa przerwa w przepisach, najbliższy odcinek "z przepisem" to odcinek 21.

Pozdrawiam,
OlaD

urszulkak1

postów: 3

16.02.2011 21:46

Gość jest niesamowity,podoba mi się to w tym programie ,że cedzak może być obity,garnek,rondelek obtłuczony.Jest to kucharz nie jednego programu.Natomiast w innych programach wszystko jest prosto ze sklepu, kuchnie na pokaz,a prowadzące osoby z kucharzeniem mają wspólnego tyle co my tu wszyscy.

dębowakuchnia

postów: 8

16.02.2011 19:03

witam, mam pytanie (bo na innym wątku juz admin wyjaśnił, jak bardzo obwarowane prawnie i licencyjnie) są programy Jamiego....SKORO razem z programem otrzymujecie Panstwo instrukcje co do drukowania tekstów (przepisów) na stronie kuchni tv, to dlaczego pojawiaja sie one z TAKIM WIELKIM OPÓŹNIENIEM???? jeden z najpopularniejszych programów, a w wyszukiwarce kilka pierwszych przepisów....Nie notuje , żeby w spokoju i relaksie sobie obejrzeć program, a potem się wkurzam, bo przepisu na stronie nie ma i nie ma...jest szansa, byscie byli na bieząco????pozdr

ps ale sam program super, a co do bulionu to może tam na wyspach jest jakaś lepsza alternatywa (szczególnie te w pjemniczkach) , bo jak mysle o naszych rodzimych kostkach rosołowych to mnie trzęsie:D

post edytowany 1 raz, ostatnio 16.02.2011 19:05

urszulkak1

postów: 3

16.02.2011 11:54

Cześc ,czy ktoś pamięta przepis na sos do kaczki z odcinka 7 lub 8.Kaczka była serwowana z grzankami .

motorolka31

postów: 2

16.02.2011 05:07

UWIELBIAM TEGO GOSCIA JEST TAK NIESAMOWITY,ZE NAWET JAKBY ROBIL DANIA Z GOTOWCOW TO I TAK EFEKT JEST PIORUNUJUCY;-)

kamil

postów: 283

15.02.2011 15:52

ursi5 napisała 15.02.2011 15:47:
Może źle to ujęłam. Wiem jaka jest formuła tego programu, bo sama zdaję sobie sprawę, ile można zrobić w 30 minut. Tylko, że gotowy bulion z kostki w rękach mistrza wydał mi się trochę dziwny, ale nie mam nic przeciwko temu. Większość szefów kuchni uważa, że gotowy makaron, majonez kupowany w sklepie, czy bulion z kostki, są niegodne mistrza i często jest to podkreślane w programach. Czy teraz wyraziłam się jaśniej? Oj, Kamil, Kamil.
Ursi, nigdy nie widziałem u Jamiego bulionu z kostki. Widziałem natomiast mrożony przez niego i wyciągany z woreczków w zamrażalniku. :-)

ursi5

postów: 219

15.02.2011 15:47

Może źle to ujęłam. Wiem jaka jest formuła tego programu, bo sama zdaję sobie sprawę, ile można zrobić w 30 minut. Tylko, że gotowy bulion z kostki w rękach mistrza wydał mi się trochę dziwny, ale nie mam nic przeciwko temu. Większość szefów kuchni uważa, że gotowy makaron, majonez kupowany w sklepie, czy bulion z kostki, są niegodne mistrza i często jest to podkreślane w programach. Czy teraz wyraziłam się jaśniej? Oj, Kamil, Kamil.

kamil

postów: 283

15.02.2011 13:41

ursi5 napisała 15.02.2011 12:41:
Dokładnie to miałam na myśli i w niczym nie przesadziłam.
ursi, ale co Cię tu dziwi? :-) Nie ma opcji zrobienia kilkudaniowego posiłku, w 30 minut razem z gotowaniem bulionu (minimum godzina) i robieniem makaronu.

balusia64

postów: 1

15.02.2011 13:04

czesc, czy ktos z was ogladal dzisiejszy odcinek 30 minut...nadawany okolo godz.12-tej? ja widzialam jedynie koncowke. czy ten przepisy mozna juz znalesc?

ursi5

postów: 219

15.02.2011 12:41

Dokładnie to miałam na myśli i w niczym nie przesadziłam.

kamil

postów: 283

15.02.2011 12:07

nie przesadzaj z tymi gotowymi rzeczami. Bo czego on używa gotowego? bulionu, sosów, makaronu i tego typu rzeczy.

ursi5

postów: 219

15.02.2011 11:58

Czasami dziwią mnie tylko te gotowe ingrediencje, no ale cóż, formuła programu jest taka, że trzeba cały posiłek wykonać w ciągi 30 minut. Dla mnie to również b. fajnie spędzone 30 minut przed telewizorem.

Abstrakcyjna

postów: 2

14.02.2011 12:45

Oglądam z zapartym tchem. Świetne przepisy i rady, luz i spontaniczność Jamie'ego, apetyczny wygląd potraw i świetne oświetlenie. Zaczynam się utwierdzać w przekonaniu, że nie ma złego programu z Jamie'm. Ba, wszystkie są genialne i wciągające.

irbis

postów: 1

09.02.2011 11:09

Wszystkie przepisy z programu są na stronie www.jamieoliver.com/jamies-30-minutes-meals/ :)

kamil

postów: 283

08.02.2011 20:02

jak ktoś jest uparty, to sobie program po prostu nagra i już.

migotka333

postów: 1184

08.02.2011 09:52

to pewnie przez książkę :-D
na Amazonie (brytyjskim) widziałam już za 13 funtów.
Tylko czekać polskiego wydania
:-)

08.02.2011 09:21

 

Witam

Jeśli chodzi o przepisy do programu to niestety nie otrzymaliśmy pozwolenia na zamieszczanie wszystkich na stronie Kuchni.tv. Dystrybutor programu udostępnił nam wybrane z nich.

pozdrawiam

ewa777

postów: 1

07.02.2011 22:35

Witam.Program świetny.Czy na stronie pojawią się przepisy ze wszystkich odcinków?Póki co nr 2 został pominięty:)
ewa777