Tarta pistacjowa z konfiturą malinową

Tarta pistacjowa z konfiturą malinową
Oceń przepis:
249 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Sugarlady Agata Stankiewicz

Seria kulinarna:
Słodka jak Sugar (odc. 4)
Trudność:
średnie
Rodzaj dania:
Tarty
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • Spód:
  • 200 g mąki pszennej
  • 30 g kakao
  • 110 g zimnego masła
  • 70 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka zimnej wody
  • szczypta soli
Konfitura malinowa z nutą róży:
  • 300 g malin + 200 g malin
  • ¾ łyżeczki agaru
  • 80 g konfitury różanej
  • odrobina soku z cytryny
Krem pistacjowy:
  • 4 żółtka
  • 30 g cukru
  • 300 g śmietanki 30%
  • 200 g białej czekolady
  • 100 g pasty pistacjowej
  • ½ łyżeczki soli
  • 6 g żelatyny +15 g wody do zalania

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Składniki na ciasto kruche, oprócz żółtka i wody, przesiekaj nożem lub wymieszaj przystawką mieszająca w mikserze. Jak powstanie „piasek”, dodaj wodę i żółtko. Zagnięć ciasto, wyłóż formę, wstaw do zamrażarki na 30 minut. Po tym czasie wypiecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 15-17 minut. Wystudź na blacie w temperaturze pokojowej.

Przygotuj konfiturę. 300 g malin zagotuj. Zblenduj. Dodaj agar, konfiturę różaną, sok z cytryny i całość gotuj 2 minuty. Ściągnij z ognia. Jak masa się, przestudzi dodaj świeże maliny. Wymieszaj i wylej na podpieczony spód. Włóż do lodówki.

Przygotuj krem. Żelatynę namocz w zimnej wodzie i odstaw na 10 minut. Żółtka utrzyj z cukrem na jasną i puszystą masę. Śmietankę zagotuj. Dolewaj do żółtek powolnym strumieniem śmietankę, cały czas mieszając. Przelej całość z powrotem do garnka i podgrzewaj. cały czas mieszając. Musi powstać gęsty krem angielski.

Kremem zalej posiekaną białą czekoladę i pastę pistacjową. Dodaj namoczoną żelatynę. Całość zblenduj i wylej na stężałą masę malinową. Wstaw do lodówki do całkowitego schłodzenia. Udekoruj wedle uznania.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA