Sos na bazie oleju rzepakowego

Sos na bazie oleju rzepakowego
Oceń przepis:
4 oceny Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

Katarzyna Bosacka

Seria kulinarna:
Bosacka daje radę (odc. 7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sosy, kremy, pasty
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 1 szklanka oleju rzepakowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki musztardy z całymi ziarnami gorczycy
  • 1 łyżka miodu rzepakowego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • szczypta soli
Sałatka:
  • kilka pomidorów
  • ser koryciński
  • liście sałaty

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Olej wlewamy do słoiczka, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę, miód i sól. Zamykamy słoik i wszystko mieszamy potrząsając, aż powstanie emulsja.

Karkówka w takiej marynacie – wierzcie mi to poezja! Sałata – bukiet smaków, a nawet pomidory z serem korycińskim, żeby już było tak naprawdę po polsku – pycha!

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA