Ryż po persku

Ryż po persku
Oceń przepis:
29 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Szkoła gotowania Marthy Stewart 3 (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Inne
Ilość osób:
6

Składniki:

  • 1 laska cynamonu
  • 2 goździki
  • 3 ziarna czarnego pieprzu
  • ¼ łyżeczki nasion kardamonu (z około 3 strąków)
  • sól gruboziarnista
  • 2 szklanki białego ryżu Basmati
  • 0,5 kg ziemniaków odmiany Russet (2 średnie sztuki)
  • 4 łyżki masła
  • 2 łyżki pokrojonych w kostkę suszonych moreli
  • 2 łyżki rodzynek
  • ¾ szklanki posiekanych liści świeżej kolendry

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Zawiń laskę cynamonu, goździki, pieprz i ziarna kardamonu w gazę i zawiąż. Napełnij duży rondel 4 litrami wody, dodaj łyżeczkę soli i doprowadź do wrzenia na dużym ogniu. Wrzuć ryż i saszetkę z przyprawami. Gotuj bez przykrycia przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając, aż ryż zmięknie. Usuń saszetkę i przecedź ryż przez sitko o cienkich oczkach. Pozostaw go na sitku przez około 10 minut.

W międzyczasie obierz ziemniaki i pokrój je szatkownicą na pięciomilimetrowe plasterki. W patelni o średnicy 30 cm roztop masło i rozprowadź je po całej powierzchni. Przelej masło do dużej miski. Ułóż ziemniaki dookoła patelni w dwóch warstwach w taki sposób, żeby na siebie nachodziły.

Wymieszaj ryż z masłem, morelami, rodzynkami i przypraw solą.

Posyp ziemniaki kolendrą i przykryj je połową mieszanki z ryżu, dociskając, żeby uzyskać równą warstwę. Dodawaj resztę mieszanki i dociskaj. Przykryj szczelnie patelnię kawałkiem gazy.

Gotuj przez 8 minut. Zmniejsz ogień i gotuj przez około 20-25 minut, aż ziemniaki staną się chrupiące i nabiorą złotej barwy. Zdejmij gazę. Gumową łopatką oddziel składniki od brzegów patelni i delikatnie potrząsając naczyniem, przełóż danie do góry nogami na półmisek.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA