Roladki cielęce w cydrze według przepisu Nicole

Roladki cielęce w cydrze według przepisu Nicole
Oceń przepis:
31 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Julie Andrieu

Seria kulinarna:
Francuskie wędrówki Julie (odc. 76)
Trudność:
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Dania z cielęciny
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska
Ilość osób:
6

Składniki:

  • 800 gr farszu:

  • 300 gr schabu, 300 gr łopatki cielęcej, 200 gr surowej posiekanej szynki, pieprz, mieszanka 4 przypraw.
  • 6 kawałków wędzonego boczku,
  • 6 cielęcych eskalopek 100 gr wędzonych kosteczek boczku
  • 2 czerwone cebule, 2 żółte cebule
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki mąki
  • 3 marchwie
  • 1 ząbek czosnku
  • 300 gr pieczarek
  • ½ łyżeczki mieszanki 4 ziół
  • ½ butelki półwytrawnego cydru
  • 3 łyżki śmietany
  • 20 gr masła

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

1. Obrać i pokroić marchew, cebule oraz szalotki, następnie posiekać je nożem.
2. Uformować farsz w 6 kulek o rozmiarach mandarynki, owinąć każdą kulkę w eskalopkę cielęcą, zawinąć w plasterek wędzonego boczku i zawiązać.
3. Posiekać nożem cebule białe i czerwone oraz szalotki.
4. Podsmażyć roladki w garnku na roztopionym maśle. dodać cebule, szalotki oraz marchew pokrojoną w kostkę, dodać także obrany ząbek czosnku. Rozgotować, dodać wędzone kosteczki boczku, posypać mąką, podsmażyć, następnie podlać cydrem do połowy poziomu, dodać koncentrat pomidorowy.
5. Pokroić pieczarki i dodać do garnka. Nie solić. Pomieszać i dusić pod przykryciem przez 1 godz. na małym ogniu.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA