Kinga Paruzel

Żurek świąteczny


Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 10422

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

zakwas: 3 dni

Składniki na zakwas:

250 ml wody

3 łyżki mąki żytniej

3 ząbki czosnku

skórka z 5 kromek chleba razowego

1 gaza

Składniki na żurek:

1,5 l bulionu warzywnego

3 ząbki czosnku

5 dag grzybów suszonych

5 łodyg świeżej pietruszki

pieprz

 

Przygotowanie:

Do szklanego naczynia wlej 250 ml wody, a następnie dodaj 3 łyżki mąki żytniej, 3 ząbki czosnku oraz skórkę z chleba razowego. Przygotowany zakwas dokładnie wymieszaj, przykryj gazą i odstaw w ciepłe miejsce na 2-3 dni. Po upływie czasu nastaw bulion z przygotowanych warzyw. Kiedy jarzyny będą miękkie dodaj zakwas i suszone grzyby. Cały czas mieszaj zupę, by nie powstały grudki z mąki. Dodaj masło i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dopraw solą i pieprzem. Przygotowany wywar wlej do miski i posyp odrobiną natki pietruszki.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.