Marieta  Marecka

Żurek domowy


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 18308

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 litry wywaru warzywnego ugotowanego na żeberkach

300-500 ml zakwasu (w zależności jak bardzo jest kwaśny)

200 g boczku wędzonego

3 kiełbasy polskie, surowe

2 ząbki czosnku

1 duża cebula

1 ugotowana marchew z wywaru

2 łyżeczki świeżo tartego chrzanu (lub kupnego)

2 – 3 łyżeczki majeranku

świeżo mielony pieprz

sól

jaja ugotowane na twardo

śmietanka 30 % (ewentualnie)

 

Przygotowanie:

Podgrzewamy bulion, wkładamy do niego kiełbasy. Na osobnej patelni przesmażamy pokrojony boczek, który dodajemy do bulionu (uwaga: kiełbasę parzymy, nie gotujemy, wtedy będzie soczysta, a nie wiórowata). Na tej samej patelni przesmażamy cebulkę i dodajemy do garnka. Ugotowaną kiełbasę wyławiamy, studzimy i kroimy w plastry. Do zupy dolewamy zakwas – najlepiej własnej roboty. Na początek mniej, później, jeśli jest za mało kwaśny, dolewamy więcej. Dodajemy całe ząbki czosnku, doprawiamy całość chrzanem, majerankiem, pieprzem i solą. Gotujemy ok. 3-4 minut, dodajemy białą kiełbasę, pokrojoną w plastry marchew . Zabielamy zupę śmietaną, którą wcześniej hartujemy małą ilością zupy.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

konektor

postów: 2

22.01.2016 19:31

CYTUJ

Już robiłem żurek wg innego przepisu. Nie wyszedł zły, ale wskazówkiod Was , w istocie drobnostki , prowadzą mnie do doskonałości. Mam nadzieję

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.