Donna Dooher

Żurawinowy przysmak


Przepis z programu Kurs gotowania Donny Dooher (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Przetwory

Żurawinowy przysmak
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 szklanka (250 ml) cukru

½ szklanki (125 ml) wody

1 ¼ szklanki (310 ml) świeżych żurawin

1 ¼ szklanki (310 ml) najwyższej jakości białej czekolady

 

 

Przygotowanie:


Rozpuścić cukier w połowie szklanki wody. Mieszając, zagotować na średnim ogniu. Zwiększyć płomień i gotować 10 min. bez mieszania, aż syrop stanie się bursztynowy. Termometr do cukru powinien osiągnąć 125 – 132 stopnie C. Zestawić z ognia. Wrzucić do karmelu 3 żurawiny. Przy pomocy 2 widelców dokładnie pokryć je karmelem i zlepić. Wyjąć na wyłożoną pergaminem tacę. Powtarzać do wyczerpania żurawin. Jeśli karmel zacznie zbytnio gęstnieć – lekko go rozgrzać. Żurawiny wystudzić, by cukier stwardniał. Roztopić na parze czekoladę, mieszając. Zdjąć z ognia, przestudzić. Zanurzać jedną stronę żurawin w czekoladzie i układać na pergaminie. Odstawić na 20 minut, by czekolada zastygła. Przechowywać w papierowych foremkach do babeczek, w szczelnie zamykanym pojemniku.

powrót

Podobne przepisy

Ćwikła pana Reja
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia polska
Marynowane grzyby
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia polska
Mus jabłkowy
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Spiżarnia Maryli (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
Kompot czereśniowy z wanilią
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Spiżarnia Maryli (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Marmolada z pomarańczy
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
Ogórki małosolne
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Spiżarnia Maryli (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.