Maryla Musidłowska

Zuppa di pomodoro


Przepis z programu Mammaryla (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

odsłon: 13917

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 kg pomidorów bez skórki

2 cebule

2 łyżki masła

2 łyżki oliwy z oliwek

3-5 ząbków czosnku

bouquet garni (kilka łodyg pietruszki

rozmaryn

majeranek

tymianek

szałwia związane w pęczek nicią bawełnianą)

0,25 l wywaru

sól

cukier

świeżo zmielony pieprz

250 ml śmietany kremówki

kilka kromek bagietki na grzanki

ząbek czosnku do bagietki

 

 

Przygotowanie:


Pokrój pomidory. Posiekaj cebulę w drobną kostkę. Zdejmij łupinki z czosnku. W rondlu rozgrzej masło z oliwą, przesmaż cebulę z czosnkiem. Dodaj pomidory i bouquet garni. Gotuj powoli na małym ogniu ok. 15-20 minut. Ubij śmietanę. Wyjmij bouquet garni. Zmiksuj pomidory z cebulą. Dolej wywar. Gotuj, dopraw cukrem, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Do tostera włóż bagietkę pokrojoną na grzanki. Zupę nałóż do talerzy, dodaj bitą śmietanę, listki bazylii, skrop dobrą oliwą. Grzanki z bagietki potrzyj przekrojonym ząbkiem czosnku i połóż przy talerzach z zupą.

powrót

Podobne przepisy

Zupa meksykańska z nachosami
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Harira - marokańska zupa
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach znowu w trasie (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Żurek domowy
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Drobiowe consomme z zieleniną
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Wiosenna zupa z makaronem
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Czarna zupa śródziemnomorska
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia koszerna

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.