Marieta  Marecka

Zupa ziemniaczana z topinamburem i chipsami


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy

odsłon: 1082

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

4 ziemniaki

8 bulw topinamburu

4-6 ząbków czosnku

1 pietruszka

½ małego selera

ok. 1,5 litra wywaru warzywnego

1 łyżeczka czarnego sezamu

2 łyżki oliwy z pestek dyni

1 łyżeczka pieprzu cayenne

gałka muszkatołowa

2 gałązki rozmarynu

1 listek laurowy

2-3 łyżki oliwy

sól

pieprz

olej rzepakowy do smażenia chipsów

 

Przygotowanie:

Seler i pietruszkę obieramy i kroimy w grubsze paski, układamy na blasze do pieczenia, dodajemy całe, nieobrane ząbki czosnku i gałązki rozmarynu.
Przyprawiamy pieprzem cayenne, solą i pieprzem, całość skrapiamy oliwą.
Wstawiamy do pieca nagrzanego do 200 stopni na ok. 30 minut.
Ziemniaki obieramy i kroimy w mniejszą kostkę, topinambur obieramy i kroimy w plastry, 2 sztuki odkładamy i kroimy w bardzo cienkie plastry, z których później przygotujemy chipsy. Najlepiej włożyć je do wody z dodatkiem soku z cytryny ponieważ szybko ciemnieją.
Ziemianki wkładamy do garnka i zalewamy wywarem warzywnym, dokładamy listek laurowy i gotujemy ok. 15 minut. Dokładamy do garnka podpieczone warzywa i pozostały topinambur.
Czosnek wyciskamy z łupinek i gotujemy razem, aż warzywa zmiękną.
W tym czasie smażymy partiami plasterki topinamubru w rondelku na złoty kolor, odsączamy z nadmiaru tłuszczu i obsypujemy solą.
Zupę miksujemy blenderem, doprawiamy solą, pieprzem i świeżo tartą gałką muszkatołową.
Wlewamy do miseczek, skrapiamy oliwą z pestek dyni, obsypujemy sezamem i na wierzch kładziemy chipsy z topinamburu.

powrót

Podobne przepisy

Raita z burakami
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Błyskawiczna zupa pomidorowa
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Curry z ciecierzycy
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa W wolnym czasie (odc.3)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Pakieciki serowe w łuskach kukurydzy
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.