Marieta  Marecka

Zupa ziemniaczana z topinamburem i chipsami


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy

odsłon: 1284

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

4 ziemniaki

8 bulw topinamburu

4-6 ząbków czosnku

1 pietruszka

½ małego selera

ok. 1,5 litra wywaru warzywnego

1 łyżeczka czarnego sezamu

2 łyżki oliwy z pestek dyni

1 łyżeczka pieprzu cayenne

gałka muszkatołowa

2 gałązki rozmarynu

1 listek laurowy

2-3 łyżki oliwy

sól

pieprz

olej rzepakowy do smażenia chipsów

 

Przygotowanie:

Seler i pietruszkę obieramy i kroimy w grubsze paski, układamy na blasze do pieczenia, dodajemy całe, nieobrane ząbki czosnku i gałązki rozmarynu.
Przyprawiamy pieprzem cayenne, solą i pieprzem, całość skrapiamy oliwą.
Wstawiamy do pieca nagrzanego do 200 stopni na ok. 30 minut.
Ziemniaki obieramy i kroimy w mniejszą kostkę, topinambur obieramy i kroimy w plastry, 2 sztuki odkładamy i kroimy w bardzo cienkie plastry, z których później przygotujemy chipsy. Najlepiej włożyć je do wody z dodatkiem soku z cytryny ponieważ szybko ciemnieją.
Ziemianki wkładamy do garnka i zalewamy wywarem warzywnym, dokładamy listek laurowy i gotujemy ok. 15 minut. Dokładamy do garnka podpieczone warzywa i pozostały topinambur.
Czosnek wyciskamy z łupinek i gotujemy razem, aż warzywa zmiękną.
W tym czasie smażymy partiami plasterki topinamubru w rondelku na złoty kolor, odsączamy z nadmiaru tłuszczu i obsypujemy solą.
Zupę miksujemy blenderem, doprawiamy solą, pieprzem i świeżo tartą gałką muszkatołową.
Wlewamy do miseczek, skrapiamy oliwą z pestek dyni, obsypujemy sezamem i na wierzch kładziemy chipsy z topinamburu.

powrót

Podobne przepisy

Zupa chlebowa
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Szybka zupa rybna z warzywami, anyżem i razowymi grzankami
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 6
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Rosół z kneidlach
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia żydowska, Kuchnia koszerna
Zupa z dyni
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Wiosenne inspiracje - Rozkosz wiosenna
Przepis z programu Wiosenne inspiracje
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia chińska
Kartoflanka z cykorią i wędzonym boczkiem
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.