Zupa ze świeżym makaronem ryżowym z żeberkami wieprzowymi

Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Żeberka
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska

Zupa ze świeżym makaronem ryżowym z żeberkami wieprzowymi
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

5 litrów wody

8 suszonych małych kalmarów

opieczonych na grillu

1 kg żeberek wieprzowych

pokrojonych na 6 cm kawałki

2 łyżki soli

4 łyżki cukru

6 łyżek sosu rybnego

2 łyżki ziaren czarnego pieprzu

1 łyżka roztartego czosnku

8 szalotek

lekko zgniecionych w moździerzu

8 białych części dymki

2 łyżki posiekanego czosnku

pęczek kolendry

pęczek szczypiorku czosnkowego

pokrojonego na kawałki o długości 4 cm

pęczek mięty

8 białych części dymki

drobno pokrojonych

2 kg świeżego makaronu ryżowego (200 g na porcję)

500 g kiełków fasolki mung

4 chili

pokrojone w poprzek

2 łyżki prażonych szalotek

2 łyżki prażonych płatków czosnku

1 łyżka świeżo mielonego pieprzu

2 limonki

 

 

Przygotowanie:

Pokrojone żeberka włożyć do miski, dodać 1 łyżkę soli, 2 łyżki cukru, 3 łyżki sosu rybnego, rozgniecione szalotki i roztarty czosnek. Natrzeć mięso, marynować co najmniej 2 godziny, a najlepiej — przez noc. Przełożyć mięso do dużego garnka, dodać ziarna pieprzu, kawałki dymki, opiekane kalmary i zalać wodą. Doprowadzić do wrzenia, odszumować. Zmniejszyć ogień do minimum, gotować pod przykryciem 2 godziny, nie dopuszczając do wrzenia. Dodać pozostałą sól, cukier i sos rybny. Pogotować kolejne 10 minut i zdjąć z ognia. W drugim garnku zagotować wodę, zblanszować porcje makaronu przez 10 sekund, osączyć. Włożyć makaron do miseczek, dodać po 4 kawałki mięsa, zalać wywarem. Do każdej miseczki dodać kiełki, posiekany szczypiorek czosnkowy, kilka pokrojonych listków mięty, posypać prażoną szalotką i prażonymi płatkami czosnku, dodać szczyptę pieprzu, trochę chili, wcisnąć trochę soku z limonki.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.