Zupa z żółtej papryki z bazylią i śmietaną

Przepis z programu Lekka kuchnia Jenny Bristow (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

Zupa z żółtej papryki z bazylią i śmietaną
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

6 papryk

4 ząbki czosnku

świeża bazylia

2 duże cebule

garść szczypioru

1 czerwone chilli

4 ząbki czosnku

20 dag pomidorków koktajlowych

120 ml soku pomidorowego

litr bulionu warzywnego

 

 

Przygotowanie:


Papryki przekrawamy na pół, usuwamy łodygi wraz z gniazdami nasiennymi i kroimy na ćwiartki. Wrzucamy je na wyłożoną aluminiową folią blachę, dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku i sporą garść bazylii. Niezbyt dokładnie zakrywamy folią i pieczemy 4 - 5 minut w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku, aż puści sok. Do mocno rozgrzanego garnka wrzucamy drobno posiekane cebule i szczypior. Dorzucamy pokrojone chilli i drobniutko posiekany czosnek. Warzywa mieszamy kilka minut, by puściły sok i nie przywarły do dna. Dodajemy paprykę razem z bazylią, czosnkiem i sosem z pieczenia. Zawartość mieszamy, garnek przykrywamy i zostawiamy na ogniu na 5 – 6 minut. Dodajemy pokrojone na połówki pomidory i sok pomidorowy. Dolewamy bulion. Zupę mieszamy, zwiększamy ogień i gotujemy przez następny kwadrans. Na koniec rozdrabniamy warzywa, aby była aksamitna i dekorujemy grubo siekaną bazylią oraz odrobiną śmietany.

powrót

Podobne przepisy

Zupa piwna z grzankami
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Chłodnik pikantny
Gieno Mientkiewicz
Przepis z programu Przez dziurkę od sera 3 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Chłodnik z granatem
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Zupa-krem z papryki i jabłek
Daria Ładocha
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 3 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy, Dobre dla dzieci

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.