David Gaboriaud

Zupa z zielonej kapusty i pomidorów i filet z dorady


Przepis z programu David w Europie 2 (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

odsłon: 913

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

½ kapusty pokrojonej w kostkę

1 cebula drobno posiekana

1 papryka zielona grubo pokrojona

2 pomidory grubo pokrojone

½ szklanka białego wina

1/3 bagietki pokrojonej w kostkę

woda lub bulion warzywny

2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

2 mały filety z dorady ze skórą, doprawione solą i pieprzem

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Ssól

pieprz kolorowy

oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Zgrilluj bagietkę, odstaw.
W garnku na oliwie zeszklij cebulę i dodaj zieloną paprykę. Podsmaż paprykę przez kilka minut, następnie dodaj kapustę, pomidory i czosnek. Wlej wino i gotuj, aż alkohol wyparuje. Dodaj bulion tak, by pokryć warzywa i gotuj na wolnym ogniu przez 15-20 minut.
W międzyczasie podsmaż na patelni filety rybne, najpierw z jednej strony, aż skórka będzie chrupiąca i złocista, a następnie z drugiej strony przez minutę.
W głębokim talerzu ułóż grzanki z bagietki, wlej zupę z warzywami. Nad zupą połóż filet rybny i dodaj posiekaną natkę. Zjedz od razu!

powrót

Podobne przepisy

Zupa z ogórka zielnego
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 3
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zapiekanka z podagrycznika
Łukasz Łuczaj
Przepis z programu Dziki obiad Łukasza Łuczaja (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
Hiszpańska zupa z kurczakiem i papryczkami
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zielona zupa minestrone z wędzoną polędwiczką cielęcą
Przepis z programu Dietosfera (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia włoska, Kuchnia dietetyczna
Zupa selerowa z carpaccio z kalafiora
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania dietetyczne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.