Mark  Bittman

Zupa z wiśniami i kumkwatem


Przepis z programu Minimalista (odc.38)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

Zupa z wiśniami i kumkwatem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

500 ml czerwonego wina o owocowym aromacie

najlepiej pinot noir lub Beaujolais

1 szklanka cukru lub do smaku

ok. 700 g wiśni umytych i wyszypułkowanych

lub 450 g wiśni i 250 g kumkwatu

przekrojonego na pół i bez pestek

1 mango

obrane i pokrojone na centymetrowe kostki

125 ml creme fraiche lub gęstej kwaśnej śmietany lub jogurtu (lub do smaku)

 

 

Przygotowanie:


Wymieszać wino, cukier i 125 ml wody w garnku, który pomieści też czereśnie. Doprowadzić do wrzenia, mieszając, aż cukier się rozpuści. Gotować na wolnym ogniu przed 5 minut, aż odparuje alkohol. Dodać wiśnie i kumkwat, jeśli go używamy. Dalej gotować na wolnym ogniu, aż wiśnie będą dosyć miękkie, 10-15 minut. Spróbować i ewentualnie dosłodzić. Przelać do salaterki, ostudzić, potem schłodzić w lodówce (można przyspieszyć chłodzenie wstawiając salaterkę do większej miski wypełnionej lodem i mieszać, w razie potrzeby dodając lodu). Przelać do 4 mniejszych salaterek, udekorować mango i łyżką creme fraiche lub kwaśnej śmietany albo jogurtu.

powrót

Podobne przepisy

Krem z selera naciowego z serem camembert
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 3 (odc.6)
trudność: trudne
rodzaj dania: Zupy
Rosół z gęsi z makaronem
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy, Dania z gęsiny
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zupa orzechowa z karmelizowanymi jabłkami
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Wiosenna zupa z makaronem
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Zupa marchewkowa
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań Urodziny dziecięce (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Zupy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.