Zupa z wędzonych sercówek

Przepis z programu Niebiańska kuchnia - wzloty i upadki (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Zupa z wędzonych sercówek
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

25 g masła

1 mała cebula

pokrojona w kostkę

1 por

obrany i posiekany

1 mała marchewka

posiekana

1 ziemniak pokrojony w kostkę

50 g wędzonego łososia pokrojonego w wąskie paseczki

120 ml wytrawnego białego wina

450 ml bulionu rybnego lub wody

225 g wędzonych sercówek

łyżka posiekanej natki pietruszki

175 ml śmietany

świeżo mielone sól i pieprz

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej dużą patelnię. Wrzuć masło, poczekaj aż się spieni i dodaj cebulę, pora, marchewkę, ziemniaka i wędzonego łososia. Smaż przez 2-3 minut aż warzywa zmiękną. Wlej wino i zredukuj do połowy objętości. Dodaj bulion rybny lub wodę i zagotuj. Na końcu wrzuć sercówki. Zagotuj ponownie, dodaj pietruszkę i śmietanę i dopraw do smaku. Przykryj pokrywką i podgrzewaj przez 2-3 minuty. Podawaj w kokilkach, nakładając porcję ryby i sercówek na środek naczynia.

powrót

Podobne przepisy

Fińska grochówka
Dave  Myers
Przepis z programu Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy
Ostra zupa ślimakowa ze smażonym makaronem ryżowym
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 4 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Gazpacho
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Chłodnik z owoców leśnych ze słodką ziemią jadalną
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa miso
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 48)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia japońska
Zupa cytrynowa z domowymi kiełbaskami
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.