Zupa z topinamburów

Przepis z programu Manic Organic (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

Zupa z topinamburów
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Chipsy:

4 wyszorowane ekologiczne topinambury

2 szklanki oleju roślinnego



Zupa:

60 g masła

½ szklanki posiekanej cebuli

1 por, posiekana biała część

3 pokrojone w kostkę pasternaki

½ szklanki pokrojonego w kostkę selera

1 kg wyszorowanych i pokrojonych w plastry topinamburów

1½ l bulionu z kurczaka

sól i pieprz



Chipsy:

Rozgrzać we frytkownicy olej. Topinambury pokroić w cienkie plastry przy pomocy szatkownicy i smażyć małymi porcjami na złoty kolor. Usmażone osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Nie przykrywać. Odstawić.



Zupa:

W garnku rozgrzać na średnim ogniu masło. Wrzucić cebulę, pora, pasternak i seler. Doprawić solą i pieprzem i dusić, aż warzywa zmiękną. Nie rumienić. Gdy warzywa zmiękną dodać topinambury i bulion i zagotować. Gotować, aż topinambury będą miękkie. Zdjąć z ognia i zmiksować. Jeśli zupa jest za gęsta, dodać bulionu. Doprawić do smaku. Zupę podawać posypaną chipsami z topinamburów.





© Antony John



powrót

Podobne przepisy

Zupa z cukinii i sera brie
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Rosół z kneidlach
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia żydowska, Kuchnia koszerna
Zupa cebulowa
  Vienio
Przepis z programu Ślinotok (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
(odc.02) gęsty chłodnik z chleba i pomidorów
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Bulion z wodorostami
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
Zupa rybna z kalmarami
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.