Gary  Rhodes

Zupa z szynki i warzyw

Gary Rhodes
Przepis z programu Gary Rhodes w zjednoczonym królestwie smaku (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Zupa z szynki i warzyw
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Szynka

900 g surowego bekonu lub szynki wędzonej

1 cebula

2 marchewki

1 por

2 łodygi selera naciowego

25 g masła

1 gałązka tymianku

1 liść laurowy

2,25 litra bulionu z kurczaka



Zupa

450 g marchwi

2 cebule

6 łodyg selera naciowego

450 g brukwi

450 g pasternaku

100 g masła

50 ml oliwy

1 ząbek czosnku

50 g pęczaku

sól i pieprz



Przygotować szynkę

Mięso namoczyć w zimnej wodzie na 24 godziny. Obrać cebulę i marchew, oczyścić i umyć por. Pokroić warzywa w kawałki wielkości 1 cm. Stopić masło i zeszklić na nim warzywa (ok. 5 minut). Dodać przyprawy, zamieszać i gotować pod przykryciem aż warzywa lekko zmiękną. Wlać bulion z kurczaka i doprowadzić do wrzenia. Włożyć szynkę lub bekon i ponownie doprowadzić do wrzenia. Przykryć i gotować 45 minut. Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia. Wyjąć mięso i pokroić w kostkę wielkości 1 cm. Przecedzić płyn przez sito.



Przygotować zupę

Obrać warzywa i pokroić w kostkę wielkości 1 cm, pasternak i brukiew włożyć do osobnej miski. W dużym rondlu rozgrzać oliwę i stopić masło. Wrzucić marchew, cebulę i seler, dodać zmiażdżony czosnek, zamieszać i gotować pod przykryciem 2 – 3 minuty. Wsypać pęczak i gotować kolejne 2 – 3 minuty, mieszając od czasu do czasu. Wlać płyn z gotowania mięsa i doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu ok. 20 minut, aż marchew będzie miękka. Dodać brukiew, pasternak i mięso, doprawić solą i pieprzem, zamieszać i gotować jeszcze 10 minut.



© Gary Rhodes

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.