Gary  Rhodes

Zupa z szynki i warzyw


Przepis z programu Gary Rhodes w zjednoczonym królestwie smaku (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Zupa z szynki i warzyw
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Szynka

900 g surowego bekonu lub szynki wędzonej

1 cebula

2 marchewki

1 por

2 łodygi selera naciowego

25 g masła

1 gałązka tymianku

1 liść laurowy

2,25 litra bulionu z kurczaka



Zupa

450 g marchwi

2 cebule

6 łodyg selera naciowego

450 g brukwi

450 g pasternaku

100 g masła

50 ml oliwy

1 ząbek czosnku

50 g pęczaku

sól i pieprz



Przygotować szynkę

Mięso namoczyć w zimnej wodzie na 24 godziny. Obrać cebulę i marchew, oczyścić i umyć por. Pokroić warzywa w kawałki wielkości 1 cm. Stopić masło i zeszklić na nim warzywa (ok. 5 minut). Dodać przyprawy, zamieszać i gotować pod przykryciem aż warzywa lekko zmiękną. Wlać bulion z kurczaka i doprowadzić do wrzenia. Włożyć szynkę lub bekon i ponownie doprowadzić do wrzenia. Przykryć i gotować 45 minut. Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia. Wyjąć mięso i pokroić w kostkę wielkości 1 cm. Przecedzić płyn przez sito.



Przygotować zupę

Obrać warzywa i pokroić w kostkę wielkości 1 cm, pasternak i brukiew włożyć do osobnej miski. W dużym rondlu rozgrzać oliwę i stopić masło. Wrzucić marchew, cebulę i seler, dodać zmiażdżony czosnek, zamieszać i gotować pod przykryciem 2 – 3 minuty. Wsypać pęczak i gotować kolejne 2 – 3 minuty, mieszając od czasu do czasu. Wlać płyn z gotowania mięsa i doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu ok. 20 minut, aż marchew będzie miękka. Dodać brukiew, pasternak i mięso, doprawić solą i pieprzem, zamieszać i gotować jeszcze 10 minut.



© Gary Rhodes

powrót

Expression #2 of ORDER BY clause is not in GROUP BY clause and contains nonaggregated column 'kuchnia.ptyp.weight' which is not functionally dependent on columns in GROUP BY clause; this is incompatible with sql_mode=only_full_group_by
SELECT SQL_CALC_FOUND_ROWS p.*, IF(LENGTH(p.foto_big),1,0) is_foto, 
      cyfraplus.tvbase.tyt AS program_tytul,
      trud.nazwa AS trudnosc_text,
      p_prowadzacy.imie AS prowadzacy_imie, p_prowadzacy.nazwisko AS prowadzacy_nazwisko, p_prowadzacy.foto AS prowadzacy_foto, p_prowadzacy.id AS prowadzacy_id

     FROM p_przepisy p 
      LEFT JOIN n_typ_dania typ ON typ.id_przepis = p.id 
      LEFT JOIN p_typ_dania ptyp ON ptyp.id = typ.id_typ_dania
      LEFT JOIN n_kuchnia_regionalna kuch ON kuch.id_przepis = p.id 
      LEFT JOIN p_kuchnia_regionalna pkuch ON pkuch.id = kuch.id_kuchnia_reg 
      LEFT JOIN p_stopien_trudnosci trud ON (p.trudnosc = trud.id)
      LEFT JOIN p_prowadzacy ON p.id_autor = p_prowadzacy.id
      LEFT JOIN cyfraplus.tvbase ON p.tvbase = cyfraplus.tvbase.id
      
      WHERE 1=1  AND data_start <= NOW()  AND (typ.id_typ_dania in (12) OR kuch.id_kuchnia_reg in (16) OR p.tvbase = 20033) 

      GROUP BY p.id 
        HAVING `is_foto` = 1
       ORDER BY is_foto DESC, rand()+ptyp.weight+pkuch.weight desc  LIMIT 0, 6

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.