James  Martin

Zupa z szynki i groszku


Przepis z programu Uczty z Jamesem Martinem (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

Zupa z szynki i groszku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

duży kawałek masła

1 cebula

drobno pokrojona

3 ząbki czosnku

pokrojone w cienkie płatki

¼ pora

drobno pokrojonego

½ kopru włoskiego

drobno pokrojonego

400 g gotowanej szynki

pokrojonej w kostkę

250 ml białego wina

1,5 l wywaru drobiowego

600 g mrożonego

zielonego groszku

1 łyżka stołowa posiekanej natki pietruszki

1 łyżeczka posiekanych liści mięty

sól i pieprz

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej masło w dużym rondlu. Na małym ogniu smaż cebulę, czosnek, por i koper włoski przez 10-15 minut, aż będą miękkie i złociste. Dodaj szynkę, białe wino i wywar. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz gaz i gotuj przez 8-10 minut. Wrzuć mrożony groszek i świeże zioła. Dopraw solą i pieprzem. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 5 minut. Podawaj.

powrót

Podobne przepisy

Parzybroda
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Kwaśna zupa z makaronem gryczanym
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa tiza
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Zupa z wieprzowiną i puhą
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 29)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa krem z pietruszki z kotlecikami z kurczaka
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy, Dania dietetyczne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.