Zupa z soczewicy z chorizo

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

Zupa z soczewicy z chorizo
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

200 g soczewicy du Puy

pokrojona marchewka

cebula w plasterkach

liść laurowy

gałązka tymianku

litr bulionu drobiowego lub wody

sól i pieprz

sok z cytryny (ew.)

3 łyżki oliwy

kiełbaska chorizo pokrojona w cienkie plasterki



Przygotowanie:

Namoczyć soczewicę przez 2 godziny w zimnej wodzie. Odlać. Włożyć do garnka z marchewką, cebulą, liściem laurowym, tymiankiem, zalać bulionem. Przykryć i gotować na wolnym ogniu do miękkości, ok. 45 minut.

Wyjąć przyprawy, przestudzić soczewicę, następnie zmiksować ją z warzywami, partiami, żeby nie zniszczyć miksera.

Zupę można przetrzeć, choć nie jest to konieczne. Posolić i popieprzyć do smaku. ew. wkropić soku z cytryny. Podgrzać.

Rozgrzać oliwę na patelence i podsmażyć chorizo, żeby plasterki się lekko wygięły, przez ok. pół minuty. Przewrócić i dosmażyć przez 15 sekund. Wrzucić chorizo do zupy i okolić je oliwą z patelni.



UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki

powrót

Podobne przepisy

Gęsta zupa fasolowa na sposób latynoamerykański
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia kubańska
Zupa z topinamburem, ziemniakami i grzankami z serem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Kura w rosole
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Bulion drobiowy z bazylią tajską
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc. 5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Zupa vâche qui rit
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Zupa brzadowa
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.