Kinga Paruzel

Zupa z serem i gruszką


Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

odsłon: 6893

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

150 g sera pleśniowego

1,5 l bulionu drobiowego

3 średnie gruszki

2 łodygi selera naciowego

sok z połowy cytryny

1 łyżka śmietany 18%

1 szklanka wody

sól i pieprz

Przygotowanie:

Gruszki obierz, usuń z nich gniazda nasienne, a następnie pokrój gruszki i wrzuć do garnka. Pokrój również seler naciowy i dodaj do gruszek. Wszystko podlej odrobiną wody i zagotuj. Kiedy wszystkie składniki będą miękkie, zblenduj je na gładką masę. Całość zalej wcześniej przygotowanym bulionem drobiowym i gotuj na małym ogniu. Ser pleśniowy pokrój w kostkę i dodaj do zupy, poczekaj chwilę aż się rozpuści. Dopraw solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Na koniec dodaj łyżkę kwaśnej śmietany, cały czas gotując zupę na małym ogniu. Podawaj z kawałkami sera pleśniowego i listkami selera naciowego.

powrót

Podobne przepisy

Zupa kalafiorowa z serem gruyere i makaronem
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa cebulowa
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Zupa ze świeżego szpinaku
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia koszerna
Zupa rybna ucha
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia rosyjska
Zupa śledziowa z orzechami i jabłkiem na zimno
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Śledzie

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.