Roger Mooking

Zupa z selera korzeniowego z kwaśną śmietaną


Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

Zupa z selera korzeniowego z kwaśną śmietaną
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Zupa z selera korzeniowego:

3 łyżki masła

2 posiekane pory, odkrojona zielona część

1 cebula pokrojona w kostkę

2 liście laurowe

3 łodygi tymianku

½ szklanki białego wina

1 seler korzeniowy, obrany, pokrojony w kostkę

1 ziemniak, obrany, pokrojony w kostkę

6 szklanek bulionu warzywnego

1 szklanka śmietany 35%

szczypta świeżej gałki muszkatołowej

¼ szklanki kwaśnej śmietany

1 łyżka czarnych ziaren sezamu do dekoracji

sól

pieprz



Zupa z selera korzeniowego:

Do garnka włóż 2 łyżki masła. Kiedy masło roztopi się, dodaj pory, cebulę, liście laurowe oraz tymianek. Mieszaj, aż cebula stanie się szklista. Dodaj białe wino i odparuj 2/3. Dodaj seler korzeniowy i ziemniaka. Zamieszaj. Dodaj bulion warzywny, zagotuj, a potem zmniejsz ogień. Duś, aż seler zmięknie (ok. 35 – 40 minut). Przełóż mieszankę do miksera i miksuj, aż otrzymasz gładką masę.

Dodaj śmietanę i resztę masła. Wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Przed podaniem udekoruj kwaśną śmietaną i czarnymi ziarnami sezamu.



powrót

Podobne przepisy

Zielona zupa minestrone z wędzoną polędwiczką cielęcą
Przepis z programu Dietosfera (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia włoska, Kuchnia dietetyczna
Chłodnik
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Gęsta zupa fasolowa na sposób latynoamerykański
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia kubańska
Zupa krem z dyni
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania z dyni
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Zupa chlebowa
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Żur z białą kiełbasą i jajkiem
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.