Tomasz Jakubiak

Zupa z prażonej mąki z ptysiami serowymi


Przepis z programu Jakubiak lokalnie 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

odsłon: 4723

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

zupa:

100 g mąki

1,5 l rosołu

główka młodego czosnku

por

sól

pieprz

ptysie:

3 łyżki pokrojonego na kawałki masła

1/2 szklanki wody

szczypta soli

szklanka pełnoziarnistej mąki

3 duże jajka

2 łyżki grubo tartego żółtego sera np. Gruyère

 

Przygotowanie:

Ząbki czosnku przypal w garnku i odstaw do wystygnięcia. Do rozgrzanego garnka z grubym dnem wsyp mąkę i mieszaj. Gdy mąką się zrumieni, dolej bulion. Cały czas energicznie mieszaj. Dodaj posiekany czosnek i pora. Dopraw solą, pieprzem. Zupę zagotuj.
Masło rozpuść w gotującej się wodzie. Wyłącz gaz, wsyp przesianą pełnoziarnistą mąkę. Cały czas energicznie mieszaj. Gdy składniki się połączą ponownie wstaw je na gaz. Mieszaj do momentu aż mąką zacznie swobodnie odchodzić od ścian garnka.
Wyłącz gaz, dodaj jajka i dokładnie mieszkaj. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstego majonezu. Na koniec dodaj startego dojrzewającego sera. Z ciasta uformuj małe kuleczki i piecz je przez 15 minut w 200 stopniach. Zupę serwuj z serowymi ptysiami.



powrót

Podobne przepisy

Gallurese, ukryta zupa
Gieno Mientkiewicz
Przepis z programu Przez dziurkę od sera (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Zupy
Chłodnik pikantny
Gieno Mientkiewicz
Przepis z programu Przez dziurkę od sera 3 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Barszcz z barszczu
Łukasz Łuczaj
Przepis z programu Dziki obiad Łukasza Łuczaja (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
Zupa z czerwonej soczewicy z grzankami
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Botwinkowe bliny
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 4 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania wegańskie
Warzywna zupa z Genui
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.