Sophie Grigson

Zupa z pomidorów, kukurydzy i bazylii


Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Zupa z pomidorów, kukurydzy i bazylii
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 średnie cebule

2 ząbki czosnku

1 mała puszka filecików anchois

bouquet garni z 2 liści pietruszki

gałązki tymianku i 1 liścia laurowego (zioła związać białym sznurkiem)

2 puszki pomidorów w kawałkach

1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego

1 puszka słodkiej kukurydzy

sól

pieprz

woda

dwie garście świeżych liści bazylii

bagietka

pesto

małe opakowanie creme fraiche

 

 

Przygotowanie:


Na małym ogniu podsmażyć w dużym rondlu na oliwie posiekaną cebulę i czosnek. Dodać 6-8 pokrojonych filecików anchois i włożyć do rondla bouquet garni. Dodać pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Gotować 10 minut, aż objętość zmniejszy się o 1/3, a aromat stanie się intensywny.
Dodać odsączoną kukurydzę, doprawić pieprzem i szczyptą soli i zalać niecałym litrem wody. Doprowadzić zupę do wrzenia i gotować na niewielkim ogniu, aż woda nieco zgęstnieje (10-15 min.)
Zwinąć liście bazylii w rulonik i pokroić w poprzek w cienkie paseczki. Delikatnie zmielić zupę ręcznym mikserem, żeby pozostało w niej trochę chrupiących ziaren kukurydzy. Wsypać pokrojoną w paseczki bazylię, zamieszać. Dodać 2 łyżki pesto i wymieszać lub upiec kilka grzanek z bagietki (po jednej na porcję zupy) i położyć w każdej misce z zupą grzankę, ozdobioną łyżeczką sosu pesto i odrobiną creme fraiche.

powrót

Podobne przepisy

Zapiekanka z podagrycznika
Łukasz Łuczaj
Przepis z programu Dziki obiad Łukasza Łuczaja (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
Chłodnik z botwinki
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Krem z buraków - Monika Błotnicka
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa grochowa „Kuroniówka”
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zupa serowa z grzankami ziołowymi
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Barszcz z pampuszkami - Aniela Redelbach
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia ukraińska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.