Adam Chrząstowski

Zupa z nowalijek i koperku


Przepis z programu Adam po pracy (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 10030

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 młode marchewki

1 młody seler

2 cebulki dymki

10 pomidorków koktajlowych

1 pęczek pietruszki

1 pęczek koperku

½ szklanki rzeżuchy

200 g skrzydełek z kurczaka

½ szklanki bitej śmietany

¼ szklanki kwaśnej śmietany

mąka

1 jajo

ziele angielskie

liść laurowy

sól

pieprz

 

 

Przygotowanie:


Skrzydełka kurczaka obsmażyć na suchej patelni na brązowy kolor. Marchewkę i selera delikatnie obrać i pokroić w krążki. Białą część dymki pokroić w piórka. Szczypior pokroić w drobne krążki i odłożyć. Skrzydełka i warzywa zalać wodą, dodać liść laurowy i ziele angielskie. Gotować do momentu aż skrzydełka będą miękkie. Doprawić solą i pieprzem. Jajko roztrzepać, dodać do niego odrobinę soli i taką ilość mąki, aby przy mieszaniu powstało lekko lejące się gładkie ciasto. Kluski lane wlewać powoli do zupy, zagotować, a następnie dodać posiekaną natkę pietruszki, koperek i pokrojone w ćwiartki pomidorki. Bitą śmietanę wymieszać z kwaśną śmietaną. Zupę wyłożyć do talerzy, na wierzch każdej porcji, nakładając dużą łyżkę śmietany i kopczyk rzeżuchy.

powrót

Podobne przepisy

Zupa vâche qui rit
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Zupa tom kha gai
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Rosół z gęsi z makaronem
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy, Dania z gęsiny
kuchnia świata: Kuchnia polska
Bulion z królika z chrupiącym koprem włoskim
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zupa z klopsikami
Emeril Lagasse
Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Rumpuć
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.