Rick Stein

Zupa z małży według lindsey bareham


Przepis z programu Morska odyseja Ricka Steina Atlantyk zimą i hiszpańska fiesta (odc.3)
trudność: brak
rodzaj dania: Zupy, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Zupa z małży według lindsey bareham
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2,5 litra oczyszczonych małży (Sercaki )

900 ml wody

25g masła

50g chudego bekonu

2-3 średnie pory

1-2 łodygi selera naciowego

2 pomidory

2 ziemniaki (ok.350g)

natka pietruszki

sok z 1 cytryny

2 jajka

sól i pieprz

 

 

Przygotowanie:


Pory przekroić wzdłuż i dobrze umyć. Osączyć i pokroić na plasterki. Łodygi selera pokroić na plasterki. Bekon pokroić na paseczki. Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, przekroić, oczyścić z pestek i pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Włożyć ziemniaki do miseczki i zalać zimną wodą.
W dużym garnku zagotować 150 ml wody, wrzucić małże i gotować pod przykryciem 2-3 minuty aż się otworzą. Odcedzić małże na durszlaku, zachowując płyn, w którym się gotowały.
W dużym garnku albo rondlu stopić masło, wrzucić bekon i smażyć aż się zrumieni. Dodać pory, seler i pomidory, zamieszać i smażyć chwilę, aż zaczną mięknąć. Wlać przez gęste sitko płyn z gotowania sercaków, wrzucić odcedzone z wody ziemniaki i wlać resztę (750 ml) wody. Zamieszać, doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu ok. 10 minut. W tym czasie wyjąć małże ze skorupek.
Zrobić zaprawę z jajek i soku cytrynowego: w miseczce roztrzepać jajka z sokiem, wlać chochlę zupy i dobrze wymieszać. Wrzucić małże do zupy, zamieszać, dodać zaprawę i delikatnie wymieszać na małym ogniu, uważając by nie zagotować. Doprawić solą i pieprzem. Posypać natką i podawać w miseczkach.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.