Zupa z liści paproci

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Zupa z liści paproci
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

225 g młodych liści paproci

litr wywaru z drobiu

1/8 łyżeczki rozgniecionego szafranu

2 żółtka

przecedzony sok z cytryny

ćwierć miarki śmietany

sól i pieprz

 

Przygotowanie:

Oczyścić liście paproci i wymyć 4 razy w zimnej wodzie. Odcedzić. Ugotować w osolonej wodzie do miękkości, ok. 10 minut. Odcedzić i natychmiast zanurzyć w wodzie z lodem, żeby nie straciły barwy. Odcedzić, odstawić. Zagotować wywar drobiowy z szafranem. Wyłączyć gaz. Utrzeć żółtka z sokiem z cytryny. Wmieszać łyżkę wazową gorącego wywaru do żółtek. Wlać drugą łyżkę wazową. Wymieszać masę żółtkową w reszcie wywaru. Wmieszać śmietanę. Sprawdzić smak. Wrzucić liście paproci i powoli podgrzać, nie zagotowując.


UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.

powrót

Podobne przepisy

Zupa czosnkowa Antoniego Carluccia
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Bulion z pulpetami
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa cytrynowa
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Gazpacho z pomidorów
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Kwaśnica
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.