Ainsley Harriot

Zupa z kurczaka z trawą cytrynową


Przepis z programu Ekspres Ainsleya dla smakoszy (odc.11)
trudność: brak
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia chińska

Zupa z kurczaka z trawą cytrynową
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

6 udek z kurczaka

kilka garści posiekanej dymki

kilka listków limonki kafir (do kupienia w sklepach z żywnością orientalną)

2 kawałki trawy cytrynowej

kawałek świeżego imbiru

kilka ząbków czosnku

strączek świeżej papryczki chili

1 ½ litra gorącej wody

4 łyżki jasnego sosu sojowego

sok z połowy limonki

świeża kolendra do dekoracji

ewentualnie: olej aromatyzowany chili

 

 

Przygotowanie:


Ściągnąć skórę z udek. Udka włożyć do garnka. Ułożyć na nich kawałki trawy cytrynowej, zmiażdżonej wałkiem, imbir pokrojony w plasterki (nie trzeba go obierać), ząbki czosnku, zgniecione listki limonki kafir i pokrojoną papryczkę chili. Wlać wodę, zagotować, a następnie zmniejszyć płomień i gotować przez pół godziny na wolnym ogniu. W czasie gotowania zupę należy odszumować—łyżką cedzakową zebrać z powierzchni pianę i oczka tłuszczu. Kiedy mięso zmięknie, zupę odcedzić przez sito do drugiego garnka. Obrać udka z mięsa, kawałki mięsa włożyć z powrotem do zupy. Wlać sos sojowy i sok z limonki, wsypać posiekaną dymkę. Można przed podaniem skropić olejem aromatyzowanym chili. Podawać udekorowaną listkami kolendry.

powrót

Podobne przepisy

Rosół z kneidlach
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia żydowska, Kuchnia koszerna
Zupa vâche qui rit
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Zupa ogórkowa
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
(odc.02) gęsty chłodnik z chleba i pomidorów
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Ostra zupa z czarną fasolą i nachos z wołowiną
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.