Ainsley Harriot

Zupa z kurczaka z trawą cytrynową


Przepis z programu Ekspres Ainsleya dla smakoszy (odc.11)
trudność: brak
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia chińska

Zupa z kurczaka z trawą cytrynową
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

6 udek z kurczaka

kilka garści posiekanej dymki

kilka listków limonki kafir (do kupienia w sklepach z żywnością orientalną)

2 kawałki trawy cytrynowej

kawałek świeżego imbiru

kilka ząbków czosnku

strączek świeżej papryczki chili

1 ½ litra gorącej wody

4 łyżki jasnego sosu sojowego

sok z połowy limonki

świeża kolendra do dekoracji

ewentualnie: olej aromatyzowany chili

 

 

Przygotowanie:


Ściągnąć skórę z udek. Udka włożyć do garnka. Ułożyć na nich kawałki trawy cytrynowej, zmiażdżonej wałkiem, imbir pokrojony w plasterki (nie trzeba go obierać), ząbki czosnku, zgniecione listki limonki kafir i pokrojoną papryczkę chili. Wlać wodę, zagotować, a następnie zmniejszyć płomień i gotować przez pół godziny na wolnym ogniu. W czasie gotowania zupę należy odszumować—łyżką cedzakową zebrać z powierzchni pianę i oczka tłuszczu. Kiedy mięso zmięknie, zupę odcedzić przez sito do drugiego garnka. Obrać udka z mięsa, kawałki mięsa włożyć z powrotem do zupy. Wlać sos sojowy i sok z limonki, wsypać posiekaną dymkę. Można przed podaniem skropić olejem aromatyzowanym chili. Podawać udekorowaną listkami kolendry.

powrót

Podobne przepisy

Zupa-krem z awokado
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Zupa pistou
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Barszcz z pampuszkami - Aniela Redelbach
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia ukraińska
Harira wegetariańska
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
(odc.16)błyskawiczna zupa jarzynowa
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.