Marieta  Marecka

Zupa z kukurydzy z wędzoną rybą i porem


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy

Zupa z kukurydzy z wędzoną rybą i porem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

3-4 małe ziemniaki, najlepiej młode

1 por

ok. 1 l wywaru warzywnego

1 ½ puszki kukurydzy lub 2 kolby świeżej kukurydzy cukrowej

2 łyżki masła

pieprz biały

sól

150 ml śmietany 22-30 %

200 g wędzonej ryby maślanej lub pstrąga

2 łyżki naci pietruszki

do podania - grzanki ziołowe

Przygotowanie:

Ziemniaki szorujemy, obieramy i kroimy na pół lub ćwiartki.
Pora przekrawamy na pół (wykorzystujemy tylko jaśniejszą i białą część), a następnie kroimy w półplasterki.
W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy pora i krótko przesmażamy, tak, by się nie spalił a zmiękł.
Dodajemy ziemniaki i zalewamy całość wywarem. Gotujemy pod przykryciem ok. 10 minut.
Kukurydzę odsączamy z zalewy lub ścinamy ziarna z surowej. Przekładamy je do zupy i gotujemy dalej.
Po ok. 10 minutach miksujemy blenderem i dokładamy podzieloną na cząstki rybę. Doprawiamy całość solą, białym pieprzem i podlewamy śmietanką. Dekorujemy nacią pietruszki i podajemy np. z grzankami.

powrót

Podobne przepisy

Zupa-krem z papryki i jabłek
Daria Ładocha
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 3 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy, Dobre dla dzieci
Zupa ogórkowa
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zupa rybna
Przepis z programu Jakubiak w sezonie: Wigilia
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
Zupa-krem z awokado
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Chowder z sercówkami
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska
Kartoflanka z brukwią
Jola Słoma
Przepis z programu Zimowe ATELIER SMAKU (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

T0MEK

postów: 7

16.10.2015 16:32

CYTUJ

Zupa bardzo ciekawa w smaku, super konsystencja chociaż dodałem do niej jeszcze odrobinę papryczki chilli :D Coż lubię na ostro

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.