Marieta  Marecka

Zupa z kukurydzy z wędzoną rybą i porem


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy

Zupa z kukurydzy z wędzoną rybą i porem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

3-4 małe ziemniaki, najlepiej młode

1 por

ok. 1 l wywaru warzywnego

1 ½ puszki kukurydzy lub 2 kolby świeżej kukurydzy cukrowej

2 łyżki masła

pieprz biały

sól

150 ml śmietany 22-30 %

200 g wędzonej ryby maślanej lub pstrąga

2 łyżki naci pietruszki

do podania - grzanki ziołowe

Przygotowanie:

Ziemniaki szorujemy, obieramy i kroimy na pół lub ćwiartki.
Pora przekrawamy na pół (wykorzystujemy tylko jaśniejszą i białą część), a następnie kroimy w półplasterki.
W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy pora i krótko przesmażamy, tak, by się nie spalił a zmiękł.
Dodajemy ziemniaki i zalewamy całość wywarem. Gotujemy pod przykryciem ok. 10 minut.
Kukurydzę odsączamy z zalewy lub ścinamy ziarna z surowej. Przekładamy je do zupy i gotujemy dalej.
Po ok. 10 minutach miksujemy blenderem i dokładamy podzieloną na cząstki rybę. Doprawiamy całość solą, białym pieprzem i podlewamy śmietanką. Dekorujemy nacią pietruszki i podajemy np. z grzankami.

powrót

Podobne przepisy

Paczuszki rybne
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Postny barszcz
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.11)
trudność: brak
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Ceviche z sardynek z ziemniakami i pastą z oliwek
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 4 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia bałkańska
Okoń morski w ziołach
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Halibut na risotto z prawdziwków
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Bulion z królika z chrupiącym koprem włoskim
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

T0MEK

postów: 7

16.10.2015 16:32

CYTUJ

Zupa bardzo ciekawa w smaku, super konsystencja chociaż dodałem do niej jeszcze odrobinę papryczki chilli :D Coż lubię na ostro

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.