Zupa z karpia z imbirem, koprem i grzybami

Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: Ł'apetyt z Grzegorzem Łapanowskim
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wigilijne
kuchnia świata: Kuchnia polska

Zupa z karpia z imbirem, koprem i grzybami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

kilka głów z karpia ew. korpusy z innych ryb

1 marchew

1 por

1 cebula

pół selera lub ok. 5 łodyg selera naciowego

100 ml białego półwytrawnego wina

1 fenkuł

gałązka pietruszki

klarowane masło

liść laurowy, ziele angielskie, tymianek, skórka z cytryny, pieprz, chili, czosnek

3 drobno posiekane pomidory

4 cm korzenia imbiru

garść posiekanych pieczarek

1 pęczek koperku

2 filety z karpia bez ości ew. inna ryba

ew. 100 ml śmietany 30%



Przygotowanie:

Warzywa obieramy i kroimy w grubą kostkę. Przesmażamy na klarowanym maśle, aż lekko się zrumienią. Następnie dodajemy korpusy, wino i przyprawy. Odparowujemy i ponownie zalewamy taką ilością wody, by przykryła ingrediencje zawarte w garnku. Gotujemy ok. 30 min. Odszumowujemy. Studzimy i cedzimy. Do bulionu dodajemy pomidory, utarty imbir, śmietanę i grzyby. Gotujemy chwilę, doprawiamy. Rybę kroimy w kostkę, dodajemy do zupy, gotujemy 2 minuty i podajemy ze świeżo siekanym koprem.



powrót

Podobne przepisy

Rosół z gęsi z makaronem
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy, Dania z gęsiny
kuchnia świata: Kuchnia polska
Ekspresowa zupa orientalna
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Chłodnik z melona z bezikami
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.