Tomasz Jakubiak

Zupa z jesiotra z kiszonym ogórkiem, ziemniakami, koperkiem i pulpetami


Przepis z programu Jakubiak lokalnie 3 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy, Potrawy na Boże Narodzenie

odsłon: 4493

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

bulion:

głowa jesiotra

20 dag ryby

3 marchewki

2 pietruszki

por

średni kawałek selera

4 listki laurowe

3 kulki jałowca

5 ziaren czarnego pieprzu

3-5 listków świeżej szałwi

3-4 gałązki świeżego tymianku

natka pietruszki

1,5 l wody

1/2 kostki masła

dodatki do zupy:

cebula

3 ziemniaki

3 starte kiszone ogórki

2 pomidory

1/2 kostki masła

1/2 szklanki śmietany 18%

 

pulpety z jesiotra:

20 dag jesiotra

bułka namoczona w mleku

sól

pieprz

średnia słodka cebula

sok z połowy cytryny

łyżka śmietany

świeży koperek

trybula

mąka do oprószenia

Przygotowanie:

Zacznij od przygotowania bulionu rybnego. Marchew, pietruszkę, selera i pora pokrój na średnie kawałki. W garnku na maśle przesmaż warzywa. Dodaj listki laurowe, jałowiec, pieprz oraz świeże zioła: szałwię, tymianek, natkę pietruszki. Do garnka włóż oczyszczoną głowę jesiotra i kawałki ryby. Zalej wszystko wodą i nie mieszaj. Gotuj na małym ogniu przez 40 minut.
Z gotowego bulionu wyciągnij delikatnie kawałki ryby i warzywa. Przecedź go przez gazę.
Przygotuj pulpety. Rybę wrzuć do blendera. Dodaj bułkę, cebulę i sok z cytryny. Wszystkie skłądniki zmiksuj. Dodaj śmietanę i ponownie zmiksuj. Masę przypraw posiekanym koperkiem i trybulą. Z masy formuj pulpeciki. Oprósz je w mące.
Następnie pokrój cebulę w piórka, ziemniaki w plastry, a pomidory w kostkę. W garnku na maśle przesmaż cebulę i starte ogórki. Dodaj ziemniaki, pomidory i śmietanę. Składniki wymieszaj. Dolej bulion rybny i wrzuć pulpety. Zupę gotuj na małym ogniu przez 15 minut. Smacznego!

powrót

Podobne przepisy

Zupa-krem z awokado
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Kwaśnica
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zupa vichyssoise z trawą cytrynową i kolendrą
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Krupnik na gęsich podrobach
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 odc. 1
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania z gęsiny
kuchnia świata: Kuchnia polska
Bulion z królika z chrupiącym koprem włoskim
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zupa tom kha gai
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia tajska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.