Marieta  Marecka

Zupa z groszku z miętą, żółtkiem i prażonym słonecznikiem


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

odsłon: 1040

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1,5 l bulionu drobiowego

ugotowana pietruszka z bulionu

ugotowany seler z bulionu

2 op. mrożonego groszku lub 800 g świeżego

ok. 150 ml śmietany 22% lub 18%

sól

pieprz

mięta

żółtka do podania

słonecznik do podania

1 łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie:

Bulion podgrzewamy, dodajemy sok z cytryny i groszek. Jeśli damy świeży, należy go gotować dłużej, jeśli mrożony lub z puszki, nie będzie potrzebował zbyt długiego czasu gotowania. Ma być miękki, tak by można go było zmiksować. Jak już zacznie mięknąć dodajemy pokrojoną, ugotowany wcześniej korzeń pietruszki oraz seler. Tuż przed zmiksowaniem dodajemy poszatkowaną miętę, ok. 1 łyżki. Za pomocą blendera miksujemy całość na gładką masę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Śmietanę hartujemy: do kubeczka wlewamy śmietanę, 1-2 łyżki zupy i mieszamy, znów dolewamy łyżkę zupy i podgrzaną śmietanę dolewamy do zupy. Dokładnie mieszamy i podgrzewamy 2 minuty. Na suchej patelni prażymy słonecznik, aż będzie pachniał i zrobi się ciemniejszy. Do bulionówek nalewamy zupę, na środek wlewamy samo żółtko i wierzch obsypujemy słonecznikiem, dekorujemy listkiem mięty. Serwujemy gorący.

powrót

Podobne przepisy

Rumpuć
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Gazpacho
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Zalewajka na żurku
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Chłodnik z granatem
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Żur
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt 2 (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zupa z glonami i wołowiną
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia japońska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.