Jennifer  Paterson

Zupa z dyni

Jennifer Paterson
Przepis z programu Dwie puszyste damy (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania z dyni
kuchnia świata: Kuchnia karaibska

Zupa z dyni
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Składniki

1 duża cebula, posiekana

1 zmiażdżony ząbek czosnku

3 obrane i pokrojone szalotki

1 strączek ostrej chili (scotch bonnet)

olej albo oliwa

1 pokrojona w kostkę pierś kurczaka

1 pokrojone w kostkę udo kurczaka

900 ml bulionu drobiowego

1 dynia o wadze ok. 1 kg, obrana, pozbawiona pestek, pokrojona w 2,5-cm kostkę i upieczona

świeży tymianek

sól i świeżo mielony pieprz



Przygotowanie

Usmaż na małej ilości oleju cebulę, czosnek, szalotki i chili, aż zmiękną. Dodaj pokrojone mięso kurczaka i lekko podsmaż. Wlej bulion drobiowy, dodaj upieczoną dynię, tymianek, sól oraz pieprz i gotuj na małym ogniu przez ok. ½ godziny. Zmiksuj na bardzo gładkie puree. Podaj zupę na gorąco lub na zimno z kleksem śmietany lub/i posiekanym szczypiorkiem. Równie smaczna z kawałkami chleba lub bagietki.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.