Jennifer  Paterson

Zupa z dyni


Przepis z programu Dwie puszyste damy (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania z dyni
kuchnia świata: Kuchnia karaibska

Zupa z dyni
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Składniki

1 duża cebula, posiekana

1 zmiażdżony ząbek czosnku

3 obrane i pokrojone szalotki

1 strączek ostrej chili (scotch bonnet)

olej albo oliwa

1 pokrojona w kostkę pierś kurczaka

1 pokrojone w kostkę udo kurczaka

900 ml bulionu drobiowego

1 dynia o wadze ok. 1 kg, obrana, pozbawiona pestek, pokrojona w 2,5-cm kostkę i upieczona

świeży tymianek

sól i świeżo mielony pieprz



Przygotowanie

Usmaż na małej ilości oleju cebulę, czosnek, szalotki i chili, aż zmiękną. Dodaj pokrojone mięso kurczaka i lekko podsmaż. Wlej bulion drobiowy, dodaj upieczoną dynię, tymianek, sól oraz pieprz i gotuj na małym ogniu przez ok. ½ godziny. Zmiksuj na bardzo gładkie puree. Podaj zupę na gorąco lub na zimno z kleksem śmietany lub/i posiekanym szczypiorkiem. Równie smaczna z kawałkami chleba lub bagietki.

powrót

Podobne przepisy

Tarta cytrusowo - dyniowa
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania z dyni
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Zuppa di pomodoro
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Zupa rybna z makaronem sojowym na sposób tajski
  Vienio
Przepis z programu Ślinotok (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Zalewajka
  Vienio
Przepis z programu Ślinotok (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Krupnik
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.