Kinga Paruzel

Zupa z dyni z mlekiem kokosowym


Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania z dyni

Zupa z dyni z mlekiem kokosowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

500 g dyni

100 g pestek dyni

500 ml bulionu drobiowego

1 puszka mleka kokosowego

1 papryczka chili

1 łyżeczka świeżego imbiru

1 łyżka masła

2 łyżki oleju

sól, pieprz

Przygotowanie:

Z dyni usuń pestki, oczyść ją i pokrój w drobną kostkę.
Chili oczyść i drobno posiekaj. Imbir obierz łyżeczką.
Na rozgrzane dno garnka wlej dwie łyżki oleju oraz łyżkę masła. Poczekaj, aż się rozpuści i dodaj posiekane chili oraz starty na tarce imbir. Smaż przez około jedna minutę, a po tym czasie dodaj wcześniej pokrojoną dynię.
Obsmaż warzywo. Całość zalej bulionem drobiowym tak, aby przykryć dynię, i gotuj przez dziesięć minut do momentu kiedy dynia stanie się miękka. Dopraw solą i pieprzem.
Całość zblenduj na gładki krem. Jeżeli zupa jest za gęsta, dodaj więcej bulionu.
Na patelni podpraż pestki dyni, aż nabiorą złotego koloru. Zupę postaw na małym ogniu i wlej powoli, ciągle mieszając mleko koksowe. Podawaj z podprażonymi pestkami dyni.

powrót

Podobne przepisy

Ulubiona zupa soczewicowa
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 3 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania wegańskie
Zupa orzechowa z karmelizowanymi jabłkami
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa miso
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 48)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia japońska
Krem z jarmużu
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
Meksykańska zupa z kukurydzy
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 4 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania wegańskie
Pikantna zupa z ananasa z rozmarynem
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.