Zupa z ciecierzycy

Zupa z ciecierzycy
Oceń przepis:
21 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Laura Calder

Seria kulinarna:
Kuchnia francuska po prostu (odc.6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy

Składniki:

  • 300 g suszonej ciecierzycy
  • 1 średnia
  • posiekana cebula
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • 1 liść laurowy
  • 1 gałązka tymianku
  • szczypta kminu
  • papryki (niekonieczne)
  • bulion drobiowy lub woda
  • sól i pieprz
  • oliwa
  • do dekoracji

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Dzień wcześniej wrzuć ciecierzycę do dużej miski, zalej zimną wodą i zostaw tak na noc. Odcedź ciecierzycę. Włóż ją do garnka z cebulą, czosnkiem i ziołami. Dodaj przyprawy, ale nie sól. Zalej bulionem drobiowym lub wodą. Zagotuj, przykryj i gotuj dalej na wolnym ogniu przez 40 min, aż składniki będą miękkie. Wyjmij zioła. Miksuj ciecierzycę, aż otrzymasz gładką masę. Przecedź i przelej do rondla. Podgrzej ponownie, spróbuj i dodaj przyprawy. Podawaj w miseczkach. Skrop oliwą.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA