Kylie Kwong

Zupa z chińskim makaronem hokkien i warzywami


Przepis z programu Kylie Kwong - czysta magia (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia chińska

Zupa z chińskim makaronem hokkien i warzywami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 mały ogórek

1 średnia marchewka

220 g świeżego makaronu hokkien

6 filiżanek chińskiego wywaru warzywnego (1 filiżanka= 250ml)

¼ filiżanki sosu sojowego

1 łyżka imbiru

posiekanego „na zapałkę”

1 łyżka cukru

2 gałązki selera

drobno posiekanego po skosie

100 g boczniaka

150 g strączków groszku cukrowego

posiekanych wzdłuż

2 1/3 filiżanki posiekanej kapusty pekińskiej

1 filiżanka kiełków sojowych

1/3 filiżanki listków mięty

2 duże strączki chili

posiekane po skosie

 

 

Przygotowanie:


Obieraczką do warzyw zrobić „wstążeczki” z marchewki i ogórka, następnie posiekać je wzdłuż.
Makaron włożyć do durszlaka i opłukać pod bieżącą gorącą wodą, odcedzić.
Wywar warzywny zagotować w garnku z grubym dnem. Dodać sos sojowy, imbir i cukier, wymieszać. Zmniejszyć ogień, włożyć makaron i selera, gotować minutę na małym ogniu. Włożyć marchewkę, boczniaka, groszek i kapustę i gotować kolejną minutę. Zdjąć garnek z płyty. Do osobnych miseczek włożyć ogórek, kiełki sojowe, miętę i posiekane chili, podawać do zupy.

powrót

Podobne przepisy

Warzywna zupa z Genui
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pappa al pomodoro
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Kura w rosole
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.