Marieta  Marecka

Zupa z batatów z imbirem i chili


Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

Zupa z batatów z imbirem i chili
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

3 bataty

2 cm świeżego imbiru

300 ml mleczka kokosowego

1 chili

½ szklanki orzeszków pinii

2 ząbki czosnku

1 gałązka selera naciowego

sól

pieprz

1 łyżeczka kurkumy

1 łyżka czerwonej lub żółtej pasty curry

olej

 

Przygotowanie:

Na łyżce oleju przesmażamy czosnek pokrojony w plastry, pastę curry i chili, dodajemy obrane i pokrojone w kostkę bataty, seler i zalewamy całość mleczkiem kokosowym i uzupełniamy wodą. Wody nie wlewamy zbyt dużo.
Ścieramy imbir na tarce i dodajemy do warzyw. Gotujemy całość, aż bataty zaczną się rozpadać.
Następnie miksujemy zupę na krem, doprawiamy solą, kurkumą i pieprzem.
Orzeszki prażymy na suchej patelni i posypujemy nimi zupę.

powrót

Podobne przepisy

Kartoflanka na wodzie
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Zupa minestrone z makaronem
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Grochówkokapuśniak
Jola Słoma
Przepis z programu Zimowe ATELIER SMAKU (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
Rozgrzewająca zupa z czerwonej soczewicy
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Postny barszcz
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.11)
trudność: brak
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zupa pistou
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.