Zupa wonton z wieprzowiną

Przepis z programu Ideał (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia chińska

Zupa wonton z wieprzowiną
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Na pierożki wonton:

250 g mielonej wieprzowiny

1 duża łodyga dymki, drobno posiekana

1,5 cm świeżego imbiru, startego

1 łyżka jasnego sosu sojowego

1 łyżka wina ryżowego

1 łyżeczka oleju sezamowego

2 łyżeczki mąki kukurydzianej

1 szczypta mielonego białego pieprzu

16 gotowych płatków ciasta do pierożków wonton



Na zupę:

500 ml bulionu

½ małej kapusty pekińskiej (ok. 100 g), pokrojonej w paski o szerokości 1 cm

4 świeże grzyby shitake, pokrojone

1-2 łyżki jasnego sosu sojowego lub do smaku

1-2 łyżki octu ryżowego lub do smaku

1 łyżeczka oleju z prażonego sezamu lub do smaku

2 łodygi dymki, drobno posiekanej

2 łyżki świeżej kolendry, posiekanej



Do podania:

gotowy sos chili



Przygotowanie:

Pierożki wonton: połącz w misce wszystkie składniki (poza płatkami ciasta). Jedną łyżeczkę farszu nakładaj na ciasto. Posmaruj brzegi odrobiną wody, zbierz rogi ciasta i „zakręć” jak cukierek, by powstała paczuszka.

Zupa: do dużego rondla wlej bulion, dodaj 500 ml wrzącej wody z czajnika. Dodaj kapustę pekińską, grzyby i pierożki. Dopraw do smaku sosem sojowym, octem ryżowym, olejem sezamowym i szczyptą mielonego białego pieprzu. Gotuj 5 minut na wolnym ogniu.

W każdej miseczce umieść 4 pierożki, warzywa i wlej bulion. Udekoruj dymką i kolendrą. Podaj do stołu z sosem chili.





powrót

Podobne przepisy

Zupa cebulowa z białym winem
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska, Kuchnia koszerna
Grochówkokapuśniak
Jola Słoma
Przepis z programu Zimowe ATELIER SMAKU (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
Chłodnik z awokado z sałatką z kraba i selera naciowego
Gosia  Molska
Przepis z programu Posmak świata (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia chilijska
Żur z białą kiełbasą i jajkiem
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Ekspresowa zupa orientalna
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zalewajka na żurku
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.