Zupa warzywna z grzankami

Przepis z programu Specjały Islandii (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia islandzka

Zupa warzywna z grzankami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Zupa:

2 średnie marchewki

3 średnie pomidory

1 średnia cebula

8 pieczarek

2 duże ziemniaki

3 ząbki czosnku

bulion warzywny (niesolony)

1 brokuł

sól i pieprz



Krem z brokułów:

1 brokuł

1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany

2 łyżki posiekanego szczypiorku

pół cytryny

sól i pieprz



Grzanki:

1 bagietka

4 łyżki oliwy

4 łyżki posiekanej natki pietruszki

1 szklanka fety



Przygotowanie:

Rozgrzej górną grzałkę piekarnika do 220 stopniu C. Obierz marchewki i pokrój na niewielkie kawałki. Pokrój pomidory na ćwiartki, cebulę na plasterki, grzyby na niezbyt duże kawałki, a obrane ziemniaki w kostkę. Wrzuć wszystkie warzywa do garnka, dodaj ząbki czosnku i wlej niesolony bulion warzywny, tak by przykrył warzywa. Doprowadź zupę do wrzenia i gotuj na małym ogniu pod przykryciem. Przekrój główkę brokułu na pół i usuń twarde trzonki. Delikatnie odkrój szczyty różyczek i odłóż na bok. Resztę posiekaj i dodaj do warzyw w garnku. Gotuj zupę ok. 20 min. Warzywa powinny być miękkie i delikatne, ale nie rozgotowane. Zmiksuj zupę ręcznym blenderem na gładki krem. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Wlej do małej miski szklankę śmietany, dorzuć posiekane szczyty brokułowych różyczek i wymieszaj. Następnie dodaj posiekany szczypiorek i sok z połowy cytryny. Ponownie wszystko dokładnie wymieszaj i przypraw do smaku solą i pieprzem.

Pokrój bagietkę na kromki centymetrowej grubości i rozłóż na blasze do pieczenia przykrytej pergaminem. Skrop je oliwą i posyp posiekaną natką pietruszki. Na każdej kromce ułóż kilka dużych okruchów fety i zapiecz pod rozgrzaną górną grzałką piekarnika. Wlej porcje zupy do miseczek, do każdej nałóż łyżką kleks kremu brokułowego i zatknij grzankę z fetą.



Opracowane na podstawie programu “Specjały Islandii”

powrót

Podobne przepisy

Zupa z czerwonej soczewicy z kurkumą
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia indyjska, Kuchnia koszerna
Krem z pasternaku
Marta Dymek
Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania wegańskie
Zupa rybna
Przepis z programu Jakubiak w sezonie: Wigilia
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
Barszcz z pampuszkami - Aniela Redelbach
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia ukraińska
Grochówkokapuśniak
Jola Słoma
Przepis z programu Zimowe ATELIER SMAKU (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.