Marieta  Marecka

Zupa waniliowo-kardamonowa z pływającymi wyspami


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

Zupa waniliowo-kardamonowa z pływającymi wyspami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 litr mleka

3 żółtka

1 laska wanilii

2 ziarna kardamonu

laska cynamonu

2 łyżki cukru pudru

 

Pianki:

3 białka

3 łyżki cukru pudry

2 łyżki soku z cytryny

szczypta soli

do podania: cynamon, starta czekolada

Przygotowanie:

Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie partiami dodajemy cukier puder ciągle miksując, na koniec dolewamy sok z cytryny i krótko miksujemy.
W rondelku zagotowujemy mleko z kardamonem, laską wanilii (wcześniej przecinamy ją na pół, wyciągamy ziarenka i razem ze skórką dodajemy je do mleka.
Na gorące mleko kładziemy partiami uformowane łyżką chmurki z białek. Gotujemy je pod przykryciem ok. 2 minut z każdej strony. Wyławiamy za pomocą łyżki cedzakowej i odkładamy na bok.
Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na puszystą i jasną masę, najlepiej w drugim rondlu.
Jak już nabiorą puszystości i pojaśnieją, wstawiamy garnek na mały gaz i ciągle mieszając dolewamy gorące mleko. Gotujemy ok. 5-7 minut, aż masa zacznie gęstnieć. W razie potrzeby możemy zupę dosłodzić lub lekko zakwasić sokiem z cytryny. Nalewamy ją na głęboki talerz i dekorujemy piankami, całość obsypujemy startą czekoladą i cynamonem.


powrót

Podobne przepisy

Krem z młodych ziemniaków i młodego pora
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Żur z białą kiełbasą i jajkiem
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Staropolska zupa chrzanowa
Gosia  Molska
Przepis z programu Babeczki wielkanocne (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Czysta zupa grzybowa
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zupa z selera z chrzanem
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.