Delia  Smith

Zupa vichyssoise z trawą cytrynową i kolendrą


Przepis z programu Delia na lato (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Zupa vichyssoise z trawą cytrynową i kolendrą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

5 dag masła

50 dag młodych ziemniaków

4 łodygi trawy cytrynowej

2 średnie cebule

bulion warzywny

150 mililitrów mleka

5 dag liści kolendry

 

 

Przygotowanie:


Drobno pokrojone ziemniaki podsmażamy na maśle, dodajemy posiekaną trawę cytrynową i posiekane cebule. Po dziesięciu minutach smażenia wlewamy trochę wywaru z warzyw i łodyg kolendry. Dodajemy mleko i posiekaną kolendrę. Doprawiamy i gotujemy 25 minut. Zupę miksujemy, a następnie przecieramy przez sitko i mocno schładzamy. Podajemy w oziębionych miseczkach z kostkami lodu, posypaną siekaną dymką oraz kolendrą i przybieramy plasterkiem cytryny.

powrót

Podobne przepisy

Krupnik na gęsich podrobach
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 odc. 1
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania z gęsiny
kuchnia świata: Kuchnia polska
Gallurese, ukryta zupa
Gieno Mientkiewicz
Przepis z programu Przez dziurkę od sera (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Zupy
Lekka zupa z grzybami shiitake
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 3 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Krem z jarmużu
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
Rosół z kaczki
Daria Ładocha
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 3 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy, Dobre dla dzieci

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.