Ainsley Harriot

Zupa tom kha gai


Przepis z programu Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia tajska

Zupa tom kha gai
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

kilkucentymetrowy kawałek kłącza galangalu (lub imbiru)

obrany i pokrojony na kawałki

posiekana gałązka trawy cytrynowej

kilka pokrojonych ząbków czosnku

posiekana szalotka

½ łyżeczki pasty krewetkowej

szczypta cukru

szczypta soli

kilka posiekanych chili

sok z limonki

puszka mleka kokosowego

dodatkowo kilka plasterków galangalu

kilka łyżek sosu rybnego

1-2 papryczki chili

w całości

½ łyżeczki pasty tamaryndowej

kilka listków limonki kaffir

łyżka posiekanej trawy cytrynowej (dodatkowo)

pierś kurczaka

pokrojona w kostkę

listki świeżej kolendry do posypania

sok z limonki do skropienia

sól do smaku

 

 

Przygotowanie:


W moździerzu (lub w malakserze) rozetrzeć czosnek, galangal lub imbir, pastę krewetkową, kilka posiekanych papryczek chili i posiekaną trawę cytrynową oraz szalotki z odrobiną soli i cukru, dodać sok z limonki, aby powstała gęsta pasta. W woku podgrzać mleko kokosowe (przed otwarciem puszki należy nią potrząsnąć), dodać pastę z moździerza, kilka zgniecionych listków limonki kaffir, parę plasterków galangalu oraz posiekaną trawę cytrynową, kilka małych chili w całości i parę łyżek sosu rybnego oraz pastę z tamaryndu. Podgrzać wszystko przez parę minut, a następnie włożyć kawałki kurczaka. Gotować na małym ogniu, aż kurczak zmięknie. Podawać posypane listkami świeżej kolendry i skropione sokiem z limonki, z ugotowanym tajskim ryżem w osobnych miseczkach. Można zamiast ryżu dodać do zupy makaron ryżowy, namoczony przez kilka minut we wrzątku i odcedzony.

powrót

Podobne przepisy

Krupnik na gęsich podrobach
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 odc. 1
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania z gęsiny
kuchnia świata: Kuchnia polska
Minestrone z pesto
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Chłodnik pomidorowy z kuskusem
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
Zupa gulaszowa z migdałami i oliwkami
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.