Marieta  Marecka

Zupa serowa z grzankami ziołowymi


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

odsłon: 6640

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 litr bulionu warzywnego

2 ząbki czosnku

300 g startego żółtego sera (ementaler, gouda, chester, gruyer lub comte)

3 łyżki masła

3 łyżki mąki

200 ml śmietanki 30 %

ok. 150 ml białego, wytrawnego wina

Grzanki:

4 kromki chleba tostowego

oliwa

1 łyżeczka tymianku

1 ząbek czosnku

 

Przygotowanie:

W rondelku robimy zasmażkę, rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę i przesmażamy razem. Podlewamy całość gorącym bulionem ciągle mieszając, dolewamy wino. Dodajemy drobno poszatkowany czosnek, gałkę muszkatołową, sól i pierz. Gotujemy całość ok. 15 minut. W tym czasie przygotowujemy grzanki. Pieczywo kroimy w kostkę wielkości 1 x 1 cm. Wrzucamy do miski, dodajemy 2-3 łyżki oliwy, drobno pokrojony czosnek i zioła. Dokładnie mieszamy, wysypujemy całość na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 7 minut. Jak lekko zbrązowieją, wyciągamy grzanki i odkładamy na bok. Do zupy stopniowo dodajemy starty ser ciągle mieszając. Na koniec dolewamy śmietankę i krótko razem gotujemy na małym ogniu. Podajemy z grzankami.

powrót

Podobne przepisy

Zupa serowa z sadzonymi jajkami
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Krupnik z kaszą jaglaną
Daria Ładocha
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 3 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dobre dla dzieci
Zupa cebulowa
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Zupa pho z pulpecikami z karpia
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy
Zupa vichyssoise
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.