Marieta  Marecka

Zupa serowa z grzankami ziołowymi


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

odsłon: 6255

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 litr bulionu warzywnego

2 ząbki czosnku

300 g startego żółtego sera (ementaler, gouda, chester, gruyer lub comte)

3 łyżki masła

3 łyżki mąki

200 ml śmietanki 30 %

ok. 150 ml białego, wytrawnego wina

Grzanki:

4 kromki chleba tostowego

oliwa

1 łyżeczka tymianku

1 ząbek czosnku

 

Przygotowanie:

W rondelku robimy zasmażkę, rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę i przesmażamy razem. Podlewamy całość gorącym bulionem ciągle mieszając, dolewamy wino. Dodajemy drobno poszatkowany czosnek, gałkę muszkatołową, sól i pierz. Gotujemy całość ok. 15 minut. W tym czasie przygotowujemy grzanki. Pieczywo kroimy w kostkę wielkości 1 x 1 cm. Wrzucamy do miski, dodajemy 2-3 łyżki oliwy, drobno pokrojony czosnek i zioła. Dokładnie mieszamy, wysypujemy całość na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 7 minut. Jak lekko zbrązowieją, wyciągamy grzanki i odkładamy na bok. Do zupy stopniowo dodajemy starty ser ciągle mieszając. Na koniec dolewamy śmietankę i krótko razem gotujemy na małym ogniu. Podajemy z grzankami.

powrót

Podobne przepisy

Kwaśnica
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Barszcz ukraiński
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia ukraińska
Zupa dyniowa
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy, Dania z dyni
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia koszerna
Gulasz z dziczyzny
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.