Zupa rybna z wężogłowa z tamaryndą

Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska

Zupa rybna z wężogłowa z tamaryndą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:


50 g pulpy tamaryndowej*
6 szklanek zimnej wody
2 łyżki sosu rybnego
100 g ananasa
pokrojonego w kosteczkę
4 łyżki cukru
1 ryba o wadze 300-500 g (wężogłów
okoń srebrzysty
sum lub strzępiel) pokrojony w dzwonka
2 pomidory
pokrojone w ćwiartki lub ósemki
50 g łodygi zakleśni
obranej i pokrojonej na kawałki*
50 g świeżej okry
pokrojonej w poprzek
50 g kiełków fasolki mung
kilka gałązek limnofili pachnącej
pokrojonej*
kilka listków kolendry ząbkowanej
pokrojonej z grubsza
½ łyżeczki prażonej szalotki
½ łyżeczki prażonych płatków czosnku
1 średnia papryczka chili
pokrojona w poprzek
do podania: gotowany ryż jaśminowy lub ryżowy wermiszel

* do nabycia w sklepach z orientalną żywnością

więcej o ziołach wietnamskich tutaj

Przygotowanie:

Pulpę zalać szklanką gorącej wody. Wymieszać, rozgniatając, a następnie przecedzić przez sitko o cienkich oczkach, tak, by uzyskać klarowną wodę tamaryndową. Wlać do (najlepiej) glinianego garnka wodę tamaryndową wraz z 6 szklankami zimnej wody i sosem rybnym. Dodać ananasa oraz cukier, doprowadzić do wrzenia. Włożyć dzwonka ryby (wraz z głową), doprowadzić do wrzenia, szumując. Dodać pomidory, łodygę zakleśni, okrę, położyć na wierzchu kiełki, znowu zagotować. Udekorować listkami limnofili i kolendrą, posypać prażonymi szalotkami i płatkami prażonego czosnku oraz pokrojoną papryczką chili. Podawać z ugotowanym ryżem jaśminowym lub cienkim makaronem ryżowym.

powrót

skomentuj przepis

ursi5

postów: 219

01.08.2011 18:38

CYTUJ

Danie być może jest jest interesujące, ale mnogość trudno dostępnych składników zniechęca mnie.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.