Zupa rybna z wężogłowa z tamaryndą

Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska

Zupa rybna z wężogłowa z tamaryndą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

50 g pulpy tamaryndowej*

6 szklanek zimnej wody

2 łyżki sosu rybnego

100 g ananasa

pokrojonego w kosteczkę

4 łyżki cukru

1 ryba o wadze 300-500 g (wężogłów

okoń srebrzysty

sum lub strzępiel) pokrojony w dzwonka

2 pomidory

pokrojone w ćwiartki lub ósemki

50 g łodygi zakleśni

obranej i pokrojonej na kawałki*

50 g świeżej okry

pokrojonej w poprzek

50 g kiełków fasolki mung

kilka gałązek limnofili pachnącej

pokrojonej*

kilka listków kolendry ząbkowanej

pokrojonej z grubsza

½ łyżeczki prażonej szalotki

½ łyżeczki prażonych płatków czosnku

1 średnia papryczka chili

pokrojona w poprzek

do podania: gotowany ryż jaśminowy lub ryżowy wermiszel

* do nabycia w sklepach z orientalną żywnością

więcej o ziołach wietnamskich tutaj

Przygotowanie:


Pulpę zalać szklanką gorącej wody. Wymieszać, rozgniatając, a następnie przecedzić przez sitko o cienkich oczkach, tak, by uzyskać klarowną wodę tamaryndową. Wlać do (najlepiej) glinianego garnka wodę tamaryndową wraz z 6 szklankami zimnej wody i sosem rybnym. Dodać ananasa oraz cukier, doprowadzić do wrzenia. Włożyć dzwonka ryby (wraz z głową), doprowadzić do wrzenia, szumując. Dodać pomidory, łodygę zakleśni, okrę, położyć na wierzchu kiełki, znowu zagotować. Udekorować listkami limnofili i kolendrą, posypać prażonymi szalotkami i płatkami prażonego czosnku oraz pokrojoną papryczką chili. Podawać z ugotowanym ryżem jaśminowym lub cienkim makaronem ryżowym.

powrót

skomentuj przepis

ursi5

postów: 219

01.08.2011 18:38

CYTUJ

Danie być może jest jest interesujące, ale mnogość trudno dostępnych składników zniechęca mnie.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.