Zupa rybna z wężogłowa z tamaryndą

Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska

Zupa rybna z wężogłowa z tamaryndą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

50 g pulpy tamaryndowej*

6 szklanek zimnej wody

2 łyżki sosu rybnego

100 g ananasa

pokrojonego w kosteczkę

4 łyżki cukru

1 ryba o wadze 300-500 g (wężogłów

okoń srebrzysty

sum lub strzępiel) pokrojony w dzwonka

2 pomidory

pokrojone w ćwiartki lub ósemki

50 g łodygi zakleśni

obranej i pokrojonej na kawałki*

50 g świeżej okry

pokrojonej w poprzek

50 g kiełków fasolki mung

kilka gałązek limnofili pachnącej

pokrojonej*

kilka listków kolendry ząbkowanej

pokrojonej z grubsza

½ łyżeczki prażonej szalotki

½ łyżeczki prażonych płatków czosnku

1 średnia papryczka chili

pokrojona w poprzek

do podania: gotowany ryż jaśminowy lub ryżowy wermiszel

 

* do nabycia w sklepach z orientalną żywnością

 

więcej o ziołach wietnamskich tutaj

 

 

Przygotowanie:


Pulpę zalać szklanką gorącej wody. Wymieszać, rozgniatając, a następnie przecedzić przez sitko o cienkich oczkach, tak, by uzyskać klarowną wodę tamaryndową. Wlać do (najlepiej) glinianego garnka wodę tamaryndową wraz z 6 szklankami zimnej wody i sosem rybnym. Dodać ananasa oraz cukier, doprowadzić do wrzenia. Włożyć dzwonka ryby (wraz z głową), doprowadzić do wrzenia, szumując. Dodać pomidory, łodygę zakleśni, okrę, położyć na wierzchu kiełki, znowu zagotować. Udekorować listkami limnofili i kolendrą, posypać prażonymi szalotkami i płatkami prażonego czosnku oraz pokrojoną papryczką chili. Podawać z ugotowanym ryżem jaśminowym lub cienkim makaronem ryżowym.

powrót

Expression #2 of ORDER BY clause is not in GROUP BY clause and contains nonaggregated column 'kuchnia.ptyp.weight' which is not functionally dependent on columns in GROUP BY clause; this is incompatible with sql_mode=only_full_group_by
SELECT SQL_CALC_FOUND_ROWS p.*, IF(LENGTH(p.foto_big),1,0) is_foto, 
      cyfraplus.tvbase.tyt AS program_tytul,
      trud.nazwa AS trudnosc_text,
      p_prowadzacy.imie AS prowadzacy_imie, p_prowadzacy.nazwisko AS prowadzacy_nazwisko, p_prowadzacy.foto AS prowadzacy_foto, p_prowadzacy.id AS prowadzacy_id

     FROM p_przepisy p 
      LEFT JOIN n_typ_dania typ ON typ.id_przepis = p.id 
      LEFT JOIN p_typ_dania ptyp ON ptyp.id = typ.id_typ_dania
      LEFT JOIN n_kuchnia_regionalna kuch ON kuch.id_przepis = p.id 
      LEFT JOIN p_kuchnia_regionalna pkuch ON pkuch.id = kuch.id_kuchnia_reg 
      LEFT JOIN p_stopien_trudnosci trud ON (p.trudnosc = trud.id)
      LEFT JOIN p_prowadzacy ON p.id_autor = p_prowadzacy.id
      LEFT JOIN cyfraplus.tvbase ON p.tvbase = cyfraplus.tvbase.id
      
      WHERE 1=1  AND data_start <= NOW()  AND (typ.id_typ_dania in (12) OR kuch.id_kuchnia_reg in (19) OR p.tvbase = 35902) 

      GROUP BY p.id 
        HAVING `is_foto` = 1
       ORDER BY is_foto DESC, rand()+ptyp.weight+pkuch.weight desc  LIMIT 0, 6

skomentuj przepis

ursi5

postów: 219

01.08.2011 18:38

CYTUJ

Danie być może jest jest interesujące, ale mnogość trudno dostępnych składników zniechęca mnie.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.