Marieta  Marecka

Zupa rybna z kalmarami


Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy

Zupa rybna z kalmarami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 dorady

ok. 300 g świeżego łososia

4 fileciki anchovies

300-400 g mrożonych kalmarów w pierścieniach

2 marchewki

1 mały kawałek selera

½ pęczka koperku

1 mała cebula

2 średnie pomidory malinówki

sól

pieprz

1 łyżeczka mielonego kopru włoskiego

2 łyżki oliwy

2 ząbki czosnku

1 łyżeczka cukru lub miodu

1 łyżeczka pasty harrisa

2 listki laurowe

2 ziela angielskie

 

Do podania: grzanki z szerokiej bagietki

Przygotowanie:

Dorady filetujemy, głowy i kręgosłupy zostawiamy do wywaru, a filety pozbywamy skóry i kroimy w dużą kostkę.
Głowy i kręgosłupy wkładamy do garnka, dodajemy 1 marchewkę, seler i zalewamy wodą na wysokość zawartości garnka. Dodajemy ziele i listki laurowe i gotujemy ok. 50 minut. Wywar przecedzamy.
W drugim garnku rozgrzewamy oliwę, wkładamy anchovies i przesmażamy.
Cebulę kroimy w niezbyt drobną kostkę, czosnek w plasterki i dorzucamy do anchovies.
Marchew kroimy na pół i w plasterki. Wrzucamy do garnka i przesmażamy.
Dodajemy obrane ze skórki i pozbawione pestek pomidory, dodajemy cukier, harrisę i mielony koper. Przesmażamy jeszcze 5-6 minut i zalewamy wywarem rybnym.
Gotujemy, aż marchewka zmięknie.
Łososia kroimy w grubą kostkę, krążki kalmarów rozmrażamy.
Zupę doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy pokrojoną rybę, nie mieszamy, następnie pod 1-2 minutach dokładamy kalmary. Gotujemy całość ok. 2-3 minut.
Zupę serwujemy posypaną koperkiem najlepiej z grzanką z bagietki.


powrót

Podobne przepisy

Grillowana makrela z warzywnym wrapem
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 3 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia skandynawska
Zupa ha long z krabami i rybą
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Tuńczyk romesco
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.14)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Krem chrzanowo-ziemniaczany z chrustem z szynki
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 2 (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.