Marieta  Marecka

Zupa rybna z kalmarami


Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy

Zupa rybna z kalmarami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 dorady

ok. 300 g świeżego łososia

4 fileciki anchovies

300-400 g mrożonych kalmarów w pierścieniach

2 marchewki

1 mały kawałek selera

½ pęczka koperku

1 mała cebula

2 średnie pomidory malinówki

sól

pieprz

1 łyżeczka mielonego kopru włoskiego

2 łyżki oliwy

2 ząbki czosnku

1 łyżeczka cukru lub miodu

1 łyżeczka pasty harrisa

2 listki laurowe

2 ziela angielskie

 

Do podania: grzanki z szerokiej bagietki

Przygotowanie:

Dorady filetujemy, głowy i kręgosłupy zostawiamy do wywaru, a filety pozbywamy skóry i kroimy w dużą kostkę.
Głowy i kręgosłupy wkładamy do garnka, dodajemy 1 marchewkę, seler i zalewamy wodą na wysokość zawartości garnka. Dodajemy ziele i listki laurowe i gotujemy ok. 50 minut. Wywar przecedzamy.
W drugim garnku rozgrzewamy oliwę, wkładamy anchovies i przesmażamy.
Cebulę kroimy w niezbyt drobną kostkę, czosnek w plasterki i dorzucamy do anchovies.
Marchew kroimy na pół i w plasterki. Wrzucamy do garnka i przesmażamy.
Dodajemy obrane ze skórki i pozbawione pestek pomidory, dodajemy cukier, harrisę i mielony koper. Przesmażamy jeszcze 5-6 minut i zalewamy wywarem rybnym.
Gotujemy, aż marchewka zmięknie.
Łososia kroimy w grubą kostkę, krążki kalmarów rozmrażamy.
Zupę doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy pokrojoną rybę, nie mieszamy, następnie pod 1-2 minutach dokładamy kalmary. Gotujemy całość ok. 2-3 minut.
Zupę serwujemy posypaną koperkiem najlepiej z grzanką z bagietki.


powrót

Podobne przepisy

Krem z pieczonej papryki z bryndzą
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 2 (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Libijska zupa z kuskus
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Zupa z zielonej kapusty i pomidorów i filet z dorady
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 2 (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Zupa krem z dyni
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania z dyni
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Zupa grochowa na wędzonych żeberkach
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Żeberka
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.