Marieta  Marecka

Zupa rybna z kalmarami


Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy

Zupa rybna z kalmarami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 dorady

ok. 300 g świeżego łososia

4 fileciki anchovies

300-400 g mrożonych kalmarów w pierścieniach

2 marchewki

1 mały kawałek selera

½ pęczka koperku

1 mała cebula

2 średnie pomidory malinówki

sól

pieprz

1 łyżeczka mielonego kopru włoskiego

2 łyżki oliwy

2 ząbki czosnku

1 łyżeczka cukru lub miodu

1 łyżeczka pasty harrisa

2 listki laurowe

2 ziela angielskie

 

Do podania: grzanki z szerokiej bagietki

Przygotowanie:

Dorady filetujemy, głowy i kręgosłupy zostawiamy do wywaru, a filety pozbywamy skóry i kroimy w dużą kostkę.
Głowy i kręgosłupy wkładamy do garnka, dodajemy 1 marchewkę, seler i zalewamy wodą na wysokość zawartości garnka. Dodajemy ziele i listki laurowe i gotujemy ok. 50 minut. Wywar przecedzamy.
W drugim garnku rozgrzewamy oliwę, wkładamy anchovies i przesmażamy.
Cebulę kroimy w niezbyt drobną kostkę, czosnek w plasterki i dorzucamy do anchovies.
Marchew kroimy na pół i w plasterki. Wrzucamy do garnka i przesmażamy.
Dodajemy obrane ze skórki i pozbawione pestek pomidory, dodajemy cukier, harrisę i mielony koper. Przesmażamy jeszcze 5-6 minut i zalewamy wywarem rybnym.
Gotujemy, aż marchewka zmięknie.
Łososia kroimy w grubą kostkę, krążki kalmarów rozmrażamy.
Zupę doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy pokrojoną rybę, nie mieszamy, następnie pod 1-2 minutach dokładamy kalmary. Gotujemy całość ok. 2-3 minut.
Zupę serwujemy posypaną koperkiem najlepiej z grzanką z bagietki.


powrót

Podobne przepisy

Zupa ziemniaczana z topinamburem i chipsami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
Zupa śledziowa z orzechami i jabłkiem na zimno
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Śledzie
Zupa miso
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 48)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia japońska
Bulion z królika z chrupiącym koprem włoskim
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zupa z serem i gruszką
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Krem z borowików z płatkami czosnku
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. 2 (odc 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy na Boże Narodzenie

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.