Zupa rybna po wenecjańsku

Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Zupa rybna po wenecjańsku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1,4 kg różnych świeżych ryb

(piotrosz

raja

skorpena

mustel siwy

barwena

kalmary)

500 g dojrzałych pomidorów (albo pomidorów konserwowych)

2 cebule

ziemniak

2 ząbki czosnku

kilka ziaren kminu rzymskiego

torebka szafranu (0,150 g)

kieliszek białego

wytrawnego wina

liść laurowy

4 łyżki oliwy extra vergine

sól i pieprz

pietruszka

 

 

Przygotowanie:


Sprawiamy ryby: oczyszczamy z łusek, usuwamy ogony i wnętrzności, myjemy i kroimy na kawałki. Na oliwie smażymy cebulę pokrojoną w talarki i zgniecione ząbki czosnku. Dodajemy ryby i mieszamy. Wlewamy wino, po 5 minutach dodajemy pomidory, liść laurowy, ziarna kminu, sól, pieprz i litr wody. Gotujemy około 20 minut; zdejmujemy z ognia i miksujemy (wcześniej usuwamy ewentualne ości i liść laurowy), ponownie stawiamy na ogniu i dodajemy szafran rozpuszczony w niewielkiej ilości ciepłej wody lub bulionu; jeżeli konieczne, dolewamy łyżkę wazową ciepłej wody i gotujemy 10 minut. Wlewamy zupę do ciepłej wazy i dekorujemy kilkoma szczyptami posiekanej pietruszki.
Rada: Zupa smakuje wybornie serwowana na grzankach z wiejskiego chleba posmarowanych majonezem z peperoncino i posypanych startym parmezanem.

powrót

Podobne przepisy

Zielona zupa minestrone z wędzoną polędwiczką cielęcą
Przepis z programu Dietosfera (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia włoska, Kuchnia dietetyczna
Zupa z kurczaka (halmeoni)
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa kominkowa
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Gazpacho
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.